Giacomo Meyerbeer

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Giacomo Meyerbeer
Giacomo-Meyerbeer.jpg
njemački kompozitor
Rođenje (1791-09-05) 5. septembar 1791.
Vogelsdorf, Njemačka
Smrt 2. maj 1846(1846-05-02) (54 god)
Pariz, Francuska

Giacomo Meyerbeer (Vogelsdorf pokraj Berlina, 5. septembar 1791. - Pariz, 2. maj 1846.) je bio njemački kompozitor.

Rođen je u židovskoj porodici u mjestu Vogelsdorf pod imenom Yaakov Liebmann Beer. Meyer je bilo prezime njegove majke. Njegov brat je astronom Wilhelm Beer.

U mladosti je studirao sa Antoniom Salieriem. Veliki utjecaj na njega imala su Rossinijeva rana djela. Svoje ime Giacomo uzeo je pod italijanskom influencom.

Afirmirao se najprije u Italiji, komponujući opere u italijanskom stilu ("Križar u Egiptu"), zatim u Parizu surađuje s libretistom E. Scribeom te stvara svoja glavna djela - francuske opere: "Robert đavo", "Hugenoti", "Prorok" i "Afrikanka". U Francuskoj je imao neposrednih sljedbenika (J.F.E. Halevy i dr.), a njegov utjecaj proteže se na Wagnera i Verdija, sve do Puccinija.

Njegove opere bile su najpopularnije u XIX. vijeku, no izvodile su se u XX. vijeku.