Giacomo Meyerbeer

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Giacomo Meyerbeer
Example alt text
njemački kompozitor
Rođenje

5. septembar 1791.

Vogelsdorf, Njemačka
Smrt

2. maj 1846.

Pariz, Francuska

Giacomo Meyerbeer (Vogelsdorf pokraj Berlina, 5. septembar 1791. - Pariz, 2. maj 1846.) je bio njemački kompozitor.

Rođen je u židovskoj porodici u mjestu Vogelsdorf pod imenom Yaakov Liebmann Beer. Meyer je bilo prezime njegove majke. Njegov brat je astronom Wilhelm Beer.

U mladosti je studirao sa Antoniom Salieriem. Veliki utjecaj na njega imala su Rossinijeva rana djela. Svoje ime Giacomo uzeo je pod italijanskom influencom.

Afirmirao se najprije u Italiji, komponujući opere u italijanskom stilu ("Križar u Egiptu"), zatim u Parizu surađuje s libretistom E. Scribeom te stvara svoja glavna djela - francuske opere: "Robert đavo", "Hugenoti", "Prorok" i "Afrikanka". U Francuskoj je imao neposrednih sljedbenika (J.F.E. Halevy i dr.), a njegov utjecaj proteže se na Wagnera i Verdija, sve do Puccinija.

Njegove opere bile su najpopularnije u XIX. vijeku, no izvodile su se u XX. vijeku.