Robert Schumann

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ovo je članak o njemačkom kompozitoru iz 19. vijeka. Za članak o francusko-njemačkom političaru, pogledajte Robert Schuman
Robert Schumann
199 × 274px
Lične informacije
Datum rođenja 8. juni 1810.
Mjesto rođenja Flag of Germany.svg Zwickau, Njemačka
Datum smrti 29. juli 1856.
Mjesto smrti Flag of Germany.svg Endenich, Njemačka
Period romantizam
Djela
Poznatija djela Divlji jahač
Italijanski mornari
Važniji saradnici Clara Schumann
Felix Mendelssohn

Robert Schumann (Zwickau, 8. juni 1810. - Endenich kraj Bonna, 29. juli 1856.), njemački kompozitor

Jedan je od glavnih predstavnika muzičkog romantizma. Po svom umjetničkom stajalištu, naravi i umjetničkim afinitetima je izraziti romantik. Središnja su mu djela klavirske kompozicije i solopjesme, a majstor je produhovljene romantičke pjesme ugođaja, čiji je prototip "Mjesečina". 1843. Felix Mendelssohn ga angažira za nastavnika klavira i kompozicije na novoosnovanom konzervatoriju u Leipzigu. Od 1850. do 1853. Schumann djeluje kao gradski muzički direktor u Düsseldorfu. Od velikih ličnosti, osobito je utjecao na Brahmsa.

Wikicitat
Wikicitat: Robert Schumann
Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: