Victor Hugo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Victor Hugo

Victor Hugo (Besancon, 26. februar 1802. - Pariz, 22. maj 1885.), francuski književnik.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Victor-Marie Hugo je bio treći i posljednji sin Josepha Léopold Sigisbert Hugoa (1773–1828) i Sophie Trébuchet (1772-1821); njegova braća su bili Abel Joseph Hugo i Eugène Hugo. Rođen je 1802. u Besancon (u području Franche-Comtéa) i većinu svog života je proveo Francuskoj. Hugoovo rano djetinjstvo je bilo obilježeno velikim događajima. Bio je 1851. jedan od učesnika vojnog udara na Napoleona III. Poslije toga je pobjegao iz Francuske, živi na ostrvu Guernsey. Vraća se oko 1870 u Francusku . Umire 22. maja 1885 u Parizu.[1]

Bibliografija[uredi | uredi izvor]

  • Nouvelles Odes (1824)
  • Bug-Jargal (1826)
  • Odes et Ballades (1826)
  • Cromwell (1827)
  • Les Orientales (1829)
  • Le Dernier jour d'un condamné (1829)
  • Hernani (1830)
  • Notre-Dame de Paris (1831),
  • Marion Delorme (1831)
  • Les Feuilles d'automne (1831)
  • Le roi s'amuse (1832)
  • Lucrèce Borgia (1833)
  • Marie Tudor (1833)
  • Étude sur Mirabeau (1834)
  • Littérature et philosophie mêlées (1834)
  • Claude Gueux (1834)
  • Angelo (1835)
  • Les Chants du crépuscule (1835)
  • Les Voix intérieures (1837)
  • Ruy Blas (1838)
  • Les Rayons et les ombres (1840)
  • Le Rhin (1842)
  • Les Burgraves (1843)
  • Napoléon le Petit (1852)
  • Les Châtiments (1853)
  • Lettres à Louis Bonaparte (1855)
  • Les Contemplations (1856)
  • La Légende des siècles (1859)
  • Les Misérables (1862),
  • William Shakespeare (1864)
  • Les Chansons des rues et des bois (1865)
  • Les Travailleurs de la Mer (1866)
  • Paris-Guide (1867)
  • L'Homme qui rit (1869)
  • L'Année terrible (1872)
  • Quatre-vingt-treize(1874)
  • Mes Fils (1874)
  • Actes et paroles - Avant l'exil (1875)
  • Actes et paroles - Pendant l'exil (1875)
  • Actes et paroles - Depuis l'exil (1876)
  • La Légende des Siècles 2e série (1877)
  • L'Art d'être grand-père (1877)
  • Histoire d'un crime 1re partie (1877)
  • Histoire d'un crime 2e partie (1878)
  • Le Pape (1878)
  • Religions et religion (1880)
  • L'Âne (1880)
  • Les Quatres vents de l'esprit (1881)
  • Torquemada (1882)
  • La Légende des siècles Tome III (1883)
  • L'Archipel de la Manche (1883)
  • Théâtre en liberté (1886)
  • La fin de Satan (1886)
  • Choses vues - 1re série (1887)
  • Toute la lyre (1888)
  • Alpes et Pyrénées (1890)
  • Dieu (1891)
  • France et Belgique (1892)
  • Toute la lyre - nouvelle série (1893)
  • Correspondances - Tome I (1896)
  • Correspondances - Tome II (1898)
  • Les années funestes (1898)
  • Choses vues - 2e série (1900)
  • Post-scriptum de ma vie (1901)
  • Dernière Gerbe (1902)
  • Mille francs de récompense (1934)
  • Océan. Tas de pierres (1942)
  • Pierres (1951)

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Biografija s stranice whoiswho učitano 12.5.2014 (de)



System-users.svg Nedovršeni članak Victor Hugo koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.