Idi na sadržaj

Pijanist

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Franz Liszt oko 1869.
Snimljeni pokreti prstiju dva pijanista koji sviraju isto djelo (usporeno, bez zvuka).[1]

Pijanist je naziv za muzičara koji svira klavir. Mnogi kompozitori ozbiljne muzike, ali i popa, roka i džeza također su poznati kao vrsni pijanisti. Repertoar pijaniste može uključivati ​​muziku iz različitih stilova, kao što su tradicionalna klasična muzika, džez, bluz i popularna muzika, uključujući rokenrol. Većina pijanista može, u određenoj mjeri, lako svirati druge klavijaturne instrumente kao što su sintisajzer, čembalo i orgulje.

Prelazak iz baroknog muzičkog stila u klasični muzički stil 1750. bio je pogodan brojnim pijanistima da započnu s pokazivanjem svojih vještina na klaviru.[2]

Pijanisti u prošlosti i sadašnjosti

[uredi | uredi izvor]

Savremeni klasični pijanisti fokusiraju se na to da svoju karijeru posvete izvođenju, snimanju, podučavanju, istraživanju i stalnom dodavanju novih kompozicija svom repertoaru. Za razliku od svojih kolega iz 19. vijeka, oni se obično ne bave komponovanjem muzike. Dok se neki klasični pijanisti mogu specijalizirati za pratnju i kamernu muziku, manji broj se odlučuje za stalne solo karijere.

Klasična muzika

[uredi | uredi izvor]

Mozzart bi se mogao smatrati prvim koncertnim pijanistom, jer je mnogo nastupao na klaviru.[3] Po sviranju su bili poznati i kompozitori Beethoven i Clementi iz doba klasike, kao i iz doba romantike Liszt, Brahms, Chopin, Mendelssohn, Rachmaninoff i Schumann. U doba romantizma pojavili su se i pijanisti poznatiji po svojim nastupima nego po komponovanju, kao što su Clara Schumann i Hans von Bülow.

Džez pijanisti gotovo uvijek nastupaju sa drugim muzičarima. Njihovo sviranje je slobodnije od sviranja klasičnih pijanista i stvaraju atmosferu spontanosti u svojim nastupima. Oni uglavnom ne zapisuju svoje kompozicije; improvizacija je značajan dio njihovog rada. Poznati džez pijanisti su Bill Evans, Art Tatum, Duke Ellington, Thelonious Monk, Oscar Peterson, Bad Powell, McCoy Tyner, Chick Corea, Herbie Hancock i Brad Mehldau.

Pop i rok

[uredi | uredi izvor]

Popularni pijanisti mogu raditi kao izvođači uživo (koncertni, pozorišni, itd.) ili sesijski muzičari. Aranžeri se najvjerovatnije osjećaju kao kod kuće uz sintisajzere i druge elektronske klavijature. Poznati popularni pijanisti uključuju Liberacea, koji je na vrhuncu svoje slave bio jedan od najplaćenijih zabavljača na svijetu, kao i Eltona Johna i Billyja Joela, tako prozvanog "Pijanista", drugi uključuju Richarda Claydermana, koji je poznat po njegove obrade popularnih pjesama i Victora Borgea, koji je nastupao kao komičar.

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ Goebl, W.; Palmer, C. (2013). Balasubramaniam, Ramesh (ured.). "Temporal Control and Hand Movement Efficiency in Skilled Music Performance". PLOS ONE. 8 (1): e50901. Bibcode:2013PLoSO...850901G. doi:10.1371/journal.pone.0050901. PMC 3536780. PMID 23300946.
  2. ^ "Famous Piano Players and Composers of the 18th and 19th Century". choose-piano-lessons.com. Pristupljeno 30. 1. 2017.
  3. ^ Rushton, Julian (1998). New Grove Dictionary of Opera. London: Grove Publications. ISBN 978-0-333-73432-2.