Diego Velázquez

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Diego Velázquez
Example alt text
Rođenje

6. juni 1599.

Sevilla, Španija
Smrt

6. august 1660.

Madrid, Španija

Diego Rodríguez de Silva y Velázquez je bio španski slikar koji je bio vodeći umjetnik na dvoru kralja Filipa IV. Bio je najvažniji portretist baroka i slikar scena od historijskog i kulturnog značaja. Slikao je portrete španske kraljevske porodice, značajne osobe iz cijele Evrope, ali i običan puk.

Od prve polovice 19. vijeka, Velázquezova djela su primjer za realističke i impresionističke slikare, osobito na Maneta. Od tada sve više modernih umjetnika, kao Španci Pablo Picasso i Salvador Dalí, ali i irski slikar Francis Bacon, odaju svoju počast slikajući prema Velázquezovim slavnim djelima.


System-users.svg Nedovršeni članak Diego Velázquez koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.