Miguel de Cervantes

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Miguel de Cervantes
Miguel cervantes de saavedra.jpg
Ne postoji vjerodostojni portret Cervantesa pa ni ovaj nije sa sigurnošću najispravniji te je pretpostavka da je Cervantes ovako izgledao
Rođenje (1547-09-29) 29. septembar 1547.
Alcalá de Henares
Smrt22. april 1616(1616-04-22) (68 godina)
Madrid, Španija
Zanimanjepisac
Jezikšpanski
Poznata djela
Suprug(a)Catalina de Salazar y Palacios
Potpis
Miguel de Cervantes signature.svg

Miguel de Cervantes Saavedra (Migel de Servantes Savedra ili samo Migel Servantes) (1547-1616) bio je španski pisac, koji je značio najviši uspon i sintezu španskog duha i španske stvarnosti svog vremena.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen je u gradiću Alcala de Henares, nedaleko od Madrida, kao četvrto od sedmero djece siromašnog hirurga. Tokom rane mladosti često je sa svojom porodicom mijenjao mjesto boravka. Školovao se u rodnom mjestu, Sevilli i Madridu, gdje je počeo pisati svoje prve pjesme. Sa dvadeset godina, kao član pratnje kardinala Acqavive, papinog legata u Španiji, odlazi u Italiju. Tu je upoznao i italijansku književnost ispregnutu djelima Dantea i Boccacio te život, bujniji i slobodniji nego u svojoj domovini. Učestvovao je u mnogim borbama te je bio i zarobljen i odveden u Alžir. Nakon pet godina otkupljen je i vraćen u Španiju. Ali, ni u domovini ga nije dočekala sreća. Niko nije mario za zasluge i patnje isluženog vojnika. U 37. godini se ženi, a od 1582. godine posvećuje literaturi, no njegova pozorišna djela i pjesme ne nalaze izdavača.

Godine 1585. izdao je pastoralni roman "Galatea". Unatoč popularnosti takvih romana tog doba, ovo Cervantesovo djelo mu ne donosi slavu i novac kojem se nadao. Tada ga propast bankara, kod kojeg je položio svoj novac, upropaštava i dovodi u zatvor.

U tamnici piše prva poglavlja "Don Quijotea" (Don Kihot) koji će biti objavljen 1605. pod naslovom "Umišljeni plemić Don Kihot od Manče" i tom parodijom postiže veliki uspijeh.

Cervantes razvija vrlo živu književnu djelatnost. Izdaje zbirku od dvanaest novela "Uzorne novele", kojom tu proznu vrstu uvodi u špansku književnost; satiričko didaktičku poemu "Put na Parnas" i "Osam komedija i osam novih međuigri". Potaknut objavljivanjem nastavka romana "Don Quijote" Alonza Fernandeza de Avellaneda, Cervantes objavljuje svoj nastavak romana.

Zadnje Cervantesovo djelo bio je herojsko-viteški roman "Persiles i Sigismunda", objavljen posmrtno.

Smrt[uredi | uredi izvor]

Umro je u Madridu 23. aprila 1616, istog dana kada i William Shakespeare. Taj dan je UNESCO proglasio za Međunarodni dan knjige. Španija je svom najvećem piscu priredila službenu sahranu, 400 godina nakon njegove smrti, otkrivajući spomenik u kojem se čuvaju posmrtni ostaci za koje se vjeruje da sadrže kosti autora. Spomenik se nalazi u jednom madridskom samostanu. Nakon devet godina duge potrage, stručnjaci su 2015. godine pronašli kosti slavnog pisca u samostanu u kojem je prvobitno pokopan.

U okviru ceremonije održane su i vojne počasti, budući da je Cervantes bio i vojnik. [1]

Djela[uredi | uredi izvor]

  • "Galatea"
  • "Don Quijote"
  • "Put na Parnas"
  • "Uzorite novele"
  • "Osam komedija i osam međuigara"
  • "Persiles i Sigismunda"

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]