Caravaggio

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Caravaggio
Bild-Ottavio Leoni, Caravaggio.jpg
Portret Caravagga, autor Ottavio Leoni
Rođenje 28. septembar 1573
Milan, Italija
Smrt 31. juli 1610
Porto d'Ercole Toskana, Italija
Period Barok
Vrsta umjetnosti slikarstvo
Utjecao Rembrandt
Utjecali Raffaello Santi, Michelangelo Buonarroti

Michelangelo Merisi da Caravaggio (Caravaggio kod Bergama, 28. septembar 1573. - Porto d'Ercole, 31. juli 1610.), italijanski slikar

Učio je u Milanu, a od 1590. godine živio u Rimu. Već u svojim prvim slikama prekida s manirizmom i naturalističkim realizmom slika likove iz svakidašnjeg života. Često slika polufiguru s mrtvom prirodom ("Bakus", "Mladić s košarom voća"), ali i mrtvu prirodu kao samostalnu temu.

Najvrednija njegova djela zrele faze su slike za Crkvu Sv. Luigi dei Francesci u Rimu ("Krist poziva Sv. Matiju", "Sv. Matija s anđelom", "Martirij Sv. Matije"), a u tim slikama svjetlo postaje glavni element kompozicije.

Zbog svog neobuzdanog temperamenta došao je u sukob sa zakonom te češće mijenja mjesto boravka (Napulj, Malta). U djelima kasne faze još jače naglašava ulogu svjetla, koje u snažnim mlazevima pada na sliku i daje likovima posebnu plastičnost. Utjecao je na mnoge slikare italijanskog baroka, a i na mnoge slikare izvan Italije (Rubens, Rembrandt, Velasquez).

Carravaggio, David i Golijat


Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: