Judy Garland

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Judy Garland
Judy Garland
Rodno ime Frances Ethel Gumm
Rođenje 10. juni 1922.
Grand Rapids, Minnesota, SAD
Smrt 22. juni 1969
London
Godine rada 1924–1969 (pjevanje)
1929–1967 (gluma)
Važnije uloge Dorothy Gale
Važniji filmovi Čarobnjak iz Oza
Zlatni globusi
1 (1954)

Judy Garland (rođena kao Frances Ethel Gumm) bila je američka glumica i pjevačica. Njena najpoznatija uloga bila je uloga Dorothy Gale u Čarobnjaku iz Oza (1939). Bila je nominirana za Oscara i osvojila mnoge druge nagrade u karijeri. Ona je majka glumice i pjevačice Lize Minnelli.

Filmografija[uredi | uredi izvor]

  • 1929 - The Big Revue
  • 1929 - A Holiday in Storyland
  • 1929 - The Wedding of Jack and Jill
  • 1929 - Bubbles
  • 1935 - La Fiesta de Santa Barbara
  • 1936 - Every Sunday
  • 1936 - Pigskin Parade
  • 1937 - Broadway Melody of 1938
  • 1937 - Thoroughbreds Don't Cry
  • 1937 - Silent Night
  • 1938 - Everybody Sing
  • 1938 - Love Finds Andy Hardy
  • 1938 - Listen, Darling
  • 1939 - Čarobnjak iz Oza
  • 1939 - Babes in Arms
  • 1940 - If I Forget You
  • 1940 - Andy Hardy Meets Debutante
  • 1940 - Strike Up the Band
  • 1940 - Little Nellie Kelly
  • 1941 - Ziegfeld Girl
  • 1941 - Life Begins for Andy Hardy
  • 1941 - Babes on Broadway
  • 1941 - We Must Have Music
  • 1942 - For Me and My Gal
  • 1943 - Presenting Lily Mars
  • 1943 - Girl Crazy
  • 1943 - Thousands Cheer
  • 1944 - Meet Me in St. Louis
  • 1945 - The Clock
  • 1946 - The Harvey Girls
  • 1946 - Ziegfeld Follies
  • 1946 - Till the Clouds Roll By
  • 1948 - The Pirate
  • 1948 - Easter Parade
  • 1948 - Words and Music
  • 1949 - In the Good Old Summertime
  • 1950 - Summer Stock
  • 1954 - Zvijezda je rođena
  • 1960 - Pepe
  • 1961 - Judgment at Nuremberg
  • 1963 - Gay Purr-ee
  • 1963 - A Child Is Waiting
  • 1963 - I Could Go On Singing

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons
Commons: Judy Garland
Info
Judy Garland na Internet Movie Database

Judy Garland na Internet Broadway Database


Applications-multimedia.svg Nedovršeni članak Judy Garland koji govori o filmskoj umjetnosti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.