Renée Zellweger

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Renée Zellweger
Renée Zellweger
Ime pri rođenjuRenée Kathleen Zellweger
Rođenje (1969-04-25) 25. april 1969 (55 godina)
Katy (Teksas), Teksas, SAD
Godine rada1992–danas
Suprug/aKenny Chesney (2005; poništen 2005)

Renée Kathleen Zellweger (rođena 25. aprila 1969) jest američka glumica. Dobitnica raznih priznanja, uključujući dva Oscara, dvije filmske nagrade Britanske akademije i četiri Zlatna globusa, bila je jedna od najplaćenijih svjetskih glumica do 2007.

Rođena i odrasla u Teksasu, studirala je englesku književnost na Univerzitetu Teksas u Austinu. U početku željne karijere u novinarstvu, privukla ju je gluma nakon kratkog rada na pozorišnoj sceni dok je bila na fakultetu. Nakon manjih uloga u filmovima Munjeni i zbunjeni (1993) i Zagrizi život (1994), njena prva glavna uloga stigla je u slasher filmu Teksaški masakr motornom pilom 4: Slijedeća generacija (1995). Istakla se glumeći glavne uloge u romantičnoj komediji Jerry Maguire (1996), drami Jedina prava stvar (1998) i crnoj komediji Bolničarka Betty (2000), osvojivši Zlatni globus za posljednju od njih.[1]

Za ulogu "Bridget Jones" u romantičnoj komediji Dnevnik Bridget Jones (2001) i Roxie Hart u mjuziklu Chicago (2002), dobila je uzastopne nominacije za Oscara za najbolju glumicu. Osvojila je Oscara za najbolju sporednu glumicu za ulogu govorljive farmerke u ratnom filmu Studengora (2003). Ponovila je svoju ulogu Jones u nastavku Bridget Jones: Na rubu pameti (2004) i, nakon pada karijere i pauze, u Drugo stanje Bridget Jones (2016). Godine 2019. glumila je u svojoj prvoj velikoj televizijskoj ulozi u Netflix seriji What/If, i tumačila "Judy Garland" u biografskom filmu Judy, osvojivši Oscara za najbolju glumicu.[2] Od tada je glumila "Pam Hupp" u NBC kriminalističkoj mini seriji The Thing About Pam (2022).

Filmografija[uredi | uredi izvor]

Godina Naziv filma Uloga Bilješke
1993. My Boyfriend's Back N/D Deleted scenes
Munjeni i zbunjeni Nesi White
1994. Zagrizi život Tami
Shake, Rattle and Rock! Susanne
8 Seconds Prescott Buckle Bunny
Ljubav i revolver Starlene Cheatham
1995. Teksaški masakr motornom pilom 4: Slijedeća generacija Jenny
Empire Records Gina
The Low Life Poet
1996. The Whole Wide World Novalyne Price
Jerry Maguire Dorothy Boyd
1997. Lažljivac Elizabeth
1998. Dragocjenije od dragulja Sonia Horowitz
Jedina prava stvar Ellen Gulden
1999. Neženja Anne Arden
2000. Ja, ja i Irena Irene P. Waters
Bolničarka Betty Betty Sizemore
2001. Dnevnik Bridget Jones Bridget Jones
2002. Bijeli oleandar Claire Richards
Chicago Roxie Hart
2003. K vragu i ljubav Barbara Novak
Studengora Ruby Thewes
2004. Riba ribi grize rep Angie Voice
Bridget Jones: Na rubu pameti Bridget Jones
2005. Cinderella Man Mae Braddock
2006. Gospođica Potter Beatrix Potter Also executive producer
2007. Pčelin film Vanessa Bloome Voice
2008. Prljava igra Lexie Littleton
Appaloosa Allie French
2009. Gradska cura Lucy Hill
Čudovišta protiv vanzemaljaca Katie Voice
Moj jedini Anne Deveraux
Slučaj 39 Emily Jenkins
2010. Moja ljubavna pjesma Jane
2016. Drugo stanje Bridget Jones Bridget Jones
Prava istina Loretta
2017. Same Kind of Different as Me Deborah Hall
2018. Ovdje i sada Tessa
2019. Judy Judy Garland

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Profile - Renée Zellweger and Ewan McGregor". The Seattle Times. 3. 1. 2007.
  2. ^ Aswell, Sarah. "Renée Zellweger Wins Best Actress Oscar For Her Role In 'Judy'". Forbes (jezik: engleski). Pristupljeno 8. 5. 2021.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]