Ja, ja i Irena

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ja, ja i Irena
Izvorni naslovMe, Myself & Irene
RežiserBraća Farrelly
Producent
Scenarist(i)
Uloge
Muzika
ŽanrKomedija
KinematografijaMark Irwin Izmijeni na Wikipodacima
Montaža
  • Christopher Greenbury Izmijeni na Wikipodacima
Produkcija
  • 20th Century Fox Izmijeni na Wikipodacima
Distributer20th Century Fox
Premijera2000.
Trajanje116 minuta
ZemljaSAD
JezikEngleski

Ja, ja i Irena (engleski: Me, Myself & Irene) jeste američka filmska komedija snimljena 2000. u režiji Braće Farrelly, u kojoj glavne uloge tumače Jim Carrey i Renée Zellweger. Chris Cooper, Robert Forster, Richard Jenkins, Daniel Greene, Anthony Anderson, Jerod Mixon i Mongo Brownlee se pojavljuju u sporednim ulogama. Film je priča o policajcu sa Rhode Islanda po imenu Charlie, koji, nakon godina neprestanog suzbijanja bijesa i osjećaja, pati od psihotičnog sloma što rezultira podvojenjem ličnosti koje se zove Hank. Ovo je također prvi put da Carrey ima ulogu za film u produkciji 20th Century Foxa.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Charlie Baileygates (Jim Carrey) je policijski veteran kojeg svi iskorištavaju i ismijavaju, počevši od njegove bivše žene Layle (Traylor Howard). Uprkos tome što su ga njegovi prijatelji upozoravali na Laylino nevjerstvo, Charlie odbija da prihvati činjenicu o njenoj aferi, čak i nakon što je rodila trojčane crne bebe. Ona odlazi sa svojim ljubavnikom crnačkim patuljkom, Shontéom, napuštajući čak i svoju djecu. Charlie podiže trojke: Jamala, Lee Harveya i Shontéa juniora (Anthony Anderson, Jerod Mixon, Mongo Brownlee). Dok Charlieja vole i poštuju njegova usvojena djeca, njega stalno zlostavljaju svi stanovnici grada, koji ga smatraju glupanom i kukavicom. Kao posljedica takvog tretmana tokom godina, Charlie razvija disocijativne poremećaje u vidu alter ega po imenu Hank. Hank je čista suprotnost od Charlieja i uživa u konfrontacijama. Lik Hanka se javlja kad god je Charlie pod krajnjim stresom, Hank pretjeriva kao gruba i nasilna osoba koja podsjeća na likove koje je igrao Clint Eastwood u svojim filmovima.[1]Psihijatar mu propisuje lijekove kako bi spriječio da Hank ne preovlada lik Charlieja.

Vjerujući da Charlieju treba odmor, njegov komandir (Robert Forster) naredio mu je da prati Irene Waters (Renée Zellweger) od Rhode Islanda do Massene, New York, jer je navodno pobjegla sa mjesta saobraćajnog udesa. Irene tvrdi da je optužba za bijeg laž koju je izmislio Dickie (Daniel Greene), njen bivši momak koji je povezan sa mafijom i korumpiranim policajcima koji su radili za njega, sa ciljem da je spriječi da ne prijavi vlastima Dickijeve ilegalne aktivnosti. U Masseni, Charlie predaje Irene dvama agentima Agencije za zaštitu životne sredine Sjedinjenih Američkih Država (EPA). Plaćeni ubica koji ima zadatak da eliminiše Irene ubija jednog od agenata Agencije. Irene zajedno sa Charliejem bježi, ali on u brzini zaboravlja svoje lijekove iza sebe, što uzrokuje čestim pojavama ličnosti Hanka. Dickiejevi ljudi u policiji krive Charlija za ubistvo agenta EPA. Agenti FBI-a počinju da prate njega i Irene, kao i dva policajca koje je Dickie potplatio, Boshane (Richard Jenkins) i Gerke (Chris Cooper). Potjera prerasta u medijski spektakl, što privlači pažnju Charlijevih sinova.

Charlie i Irene se vraćaju na Rhode Island, i njihova veza postaje jača. Irene je zavoljela Charliejevu ličnost, ali česte pojave Hank-a, i njegove agresivne ličnosti i precjenjivanja sopstvene žilavosti, često ih dovode u nevolju. Usput oni upoznaju Caspera poznatijeg kao "Whitey" (Michael Bowman), konobar koji pati od albinizma i tvrdi da je ubio svu svoju porodicu. Dok se zaustavljaju u motelu, Hank, predstavljajući se kao Charlie uvjerava Irene da vodi ljubav sa njim. Kada Charlie sljedećeg jutra shvata šta se desilo, on počinje da se bori sa Hankom. Boshane i Gerke ih skoro dočekuju u zasjedi, ali Charlijevi sinovi, koji su ih pronašli, kradu policijski helikopter i šalju lažni izvještaj, navodeći da su Charlie i Irene primijećeni u obližnjoj šumi.

Charlie i Irene ostavljaju Caspera u motelu i odvoze se vozom do Rhode Islanda. Dickie uskače u isti voz, pošto su mu njegovi nadređeni naredili da mora "zaprljati ruke". On je kidnapuje, a Charlie se daje u potjeru, radeći zajedno sa Hankom da je spasi. Hank oklijeva kada Dickie izlazi na most, ali se Charlie konačno suprotstavlja svojim strahovima, i tako trajno uništava Hanka. Dok Charlie pokušava razoružati Dickieja, Dickie puca raznosi mu palac. Dickieja je zatim Casper ubio sa strelicom pikada. Charlie i Irene padaju sa mosta u rijeku. Charlijevi sinovi dolaze da ih spasu. Charlie se izvinjava Casperu zbog toga što ga je ponovo doveo u situaciju da počini ubistvo, ali Kasper mu otkriva da je izmislio svoju priču iz straha od Hanka. Policija stiže, i ubrzo saznaju o teškoćama Irene i policajcima koji rade za Dickieja. Gerke je uhapšen, Charlie dobiva čestitke što ga je doveo pred lice pravde, a Irene je oslobođena svih optužbi.

Irene se priprema da napusti Rhode Island ali je policija zaustavlja, ali to je bilo samo dio plana da bi joj Charlie predložio brak, što ona sva sretna prihvata.

Svi traže Charlijev palac u rijeci. Whitey ga pronalazi, ali utom riba ga pojede.

Uloge[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Saathof, Evan (30. 6. 2015). "The Split Tonal Personality Of ME, MYSELF, & IRENE A look at the Farrelly Brothers' funniest drama". Birth. Movies. Death. Arhivirano s originala, 24. 6. 2016. Pristupljeno 22. 5. 2016. Sometimes Charlie is Charlie; sometimes he is Hank, a mean jerk who sounds like a bad Clint Eastwood impression and doesn’t take any guff from anyone.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]