Gwyneth Paltrow

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Gwyneth Katherine Paltrow
GwynethPaltrowByAndreaRaffin2011.jpg
Rođenje (1972-09-27) 27. septembar 1972 (45 god)
Los Angeles, SAD

Gwyneth Katherine Paltrow američka je glumica i pjevačica.

Mlade godine[uredi | uredi izvor]

Gwyneth Paltrow rođena je u Los Angelesu kao dijete Brucea Paltrowa, filmskog režisera, i Blythe Danner, američke glumice. Njen otac je bio jevrejske vjeroispovijesti, a majka kršćanske. Gwyneth je pohađala privatnu školu za djevojke Spence u New Yorku, te nakratko studirala historiju umjetnosti na fakultetu u Kaliforniji, prije nego što je napustila školovanje te se odlučila posvetiti glumi. Njen mlađi brat zove se Jake. Sa 15 godina bila je zamjenska učenica u Španiji te je tako naučila govoriti španski jezik.

Karijera[uredi | uredi izvor]

Debitirala je nastupom u nezapaženom filmu Shout 1991. No te ju je godine Steven Spielberg, prijatelj njene porodice, angažirao za malu ulogu u filmu Kuka. Kasnije je nastupila u hvaljenom trileru Sedam iz 1995. u kojem je započela vezu s Bradom Pittom. Veza je trajala nekoliko godina, ali ju je ona prekinula. Kasnije je izjavila da je pogriješila što je to učinila. Godine 1996. ponovo je bila hvaljena u filmu Emma.

Naredne godine za komediju Zaljubljeni Shakespeare osvojila je Zlatni globus kao najbolja glumica u komediji ili mjuziklu, a zatim i Oscara kao najbolja glumica; prilikom dodjele te nagrade se rasplakala te je stoga bila izrugana u medijima. Od tada je snimala rjeđe, ali su se nastavili nizati značajni filmovi, kao što je hvaljena tragikomedija Porodica čudaka iz 2001. U intervjuu za The Guardian iz 2006. izjavila je da je podijelila karijeru na filmove koje je snimila iz ljubavi – kao što su Porodica čudaka, Sylvia i Dokaz – te na one koje je snimila samo zbog novca – kao što su Stjuardese lete u nebo i Ljubav je slijepa.

Lični život[uredi | uredi izvor]

Nakon veza s raznim glumcima, kao što su Ben Affleck i Robert Sean Leonard, 2003. udala se za Chrisa Martina, pjevača rock-grupe Coldplay. S njim je dobila kćerku, koju je nazvala Apple, te sina Mosesa. Objavila je da je 2005. bolovala od depresije jer joj je preminuo otac.

Izabrana filmografija[uredi | uredi izvor]

  • 1991 - Kuka
  • 1995 - Sedam
  • 1996 - Emma
  • 1998 - Savršeno ubistvo
  • 1998 - Zaljubljeni Shakespeare; osvojen Zlatni globus i Oscar, nominacija za BAFTA-u
  • 1999 - Talentirani g. Ripley
  • 2001 - Ljubav je slijepa
  • 2001 - Porodica čudaka
  • 2002 - Austin Powers: Goldmember
  • 2003 - Sylvia
  • 2004 - Sky Captain i svijet sutrašnjice
  • 2005 - Dokaz; nominacija za Zlatni globus

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]