Uma Thurman

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Uma Thurman
Uma Thurman
Rođenje (1970-04-29) 29. april 1970 (53 godine)
Boston
Godine rada1987–danas
Zlatni globusi
Najbolja glumica u mini seriji
2003: Histerično sljepilo

Uma Karuna Thurman američka je glumica. Među njenim slavnijim filmovima jesu Pakleni šund, Kill Bill 1 i Kill Bill 2 (sva tri je režirao Quentin Tarantino).

Rane godine[uredi | uredi izvor]

Thurman rođena je kao dijete Roberta Thurmana, profesora indijsko-tibetanskih studija, i Nene von Schlebrügge, švedske manekenke. Ima troje starije braće; Gandena, Dechena i Mipama, te jednu polusestru, Tayu. Zajedno su proveli jedan dio djetinjstva u Indiji. Kao djevojka je bila povučena i čudna, a druga djeca su je zadirkivala. Napustila je srednju školu kako bi se bavila glumom te se preselila u New York.

Karijera[uredi | uredi izvor]

Filmski debi imala je 1988. u čak 4 filma, među kojima je najpoznatiji Opasne veze, u kojem je nastupila u jednoj sceni u toplesu, zbog čega je imala problema s ogromnom pažnjom medija. Kasnije je uslijedila romantična krimi-drama Jedna žena, dva muškarca, u kojoj je njen partner bio Robert De Niro. No, najveći uspjeh uslijedio je 1994. s kultnom krimi-dramom Pakleni šund, za koju je nominirana za Zlatni globus i Oscara. Zanimljivo, Tarantino u početku nije htio nju u tom filmu nego Michelle Pfeiffer. Nakon SF-a Gattaca nanizala je par neuspješnih filmova koje je kritika dočekala na nož, kao što su Batman i Robin te Tajni agenti. Nakon što je postala majka, uzela je nekoliko godina pauze od filma. Za TV-dramu Histerično sljepilo osvojila je Zlatni globus, a Tarantinov dvodijelni film Kill Bill s njom je postao izuzetno slavan.

Lični život[uredi | uredi izvor]

Udavala se dva puta; prvi suprug bio joj je Gary Oldman (1990-1992), a drugi Ethan Hawke (1998-2004), s kojim je dobila kćerku (Maya Ray) i sina (Levon Green). Od obojice se razvela. Pobornica je legalizacije pobačaja, kontrole oružja te finansira organizaciju koja pomaže siromašnima. Po religiji je budistica.

Izabrana filmografija[uredi | uredi izvor]

Nagrade i nominacije[uredi | uredi izvor]

Osvojena nagrada Saturn u kategoriji najbolje glumice (na filmu) za Kill Bill 1.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]