Uma Thurman

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Uma Thurman
Uma Thurman
Rođenje 29. april 1970.
Boston
Godine rada 1987–danas
Zlatni globusi
Najbolja glumica u mini seriji
2003: Histerično sljepilo

Uma Karuna Thurman američka je glumica. Među njenim slavnijim filmovima jesu Pakleni šund, Kill Bill 1 i Kill Bill 2 (sva tri je režirao Quentin Tarantino).

Rane godine[uredi | uredi izvor]

Uma Thurman rođena je kao dijete Roberta Thurmana, profesora indijsko-tibetanskih studija, i Nene von Schlebrügge, švedske manekenke. Ima troje starije braće; Gandena, Dechena i Mipama, te jednu polusestru, Tayu. Zajedno su proveli jedan dio djetinjstva u Indiji. Kao djevojka je bila povučena i čudna, a druga djeca su je zadirkivala. Napustila je srednju školu kako bi se bavila glumom te se preselila u New York.

Karijera[uredi | uredi izvor]

Filmski debi imala je 1988. u čak 4 filma, među kojima je najpoznatiji Opasne veze, u kojem je nastupila u jednoj sceni u toplesu, zbog čega je imala problema s ogromnom pažnjom medija. Kasnije je uslijedila romantična krimi-drama Jedna žena, dva muškarca, u kojoj je njen partner bio Robert De Niro. No, najveći uspjeh uslijedio je 1994. s kultnom krimi-dramom Pakleni šund, za koju je nominirana za Zlatni globus i Oscara. Zanimljivo, Tarantino u početku nije htio nju u tom filmu nego Michelle Pfeiffer. Nakon SF-a Gattaca nanizala je par neuspješnih filmova koje je kritika dočekala na nož, kao što su Batman i Robin te Tajni agenti. Nakon što je postala majka, uzela je nekoliko godina pauze od filma. Za TV-dramu Histerično sljepilo osvojila je Zlatni globus, a Tarantinov dvodijelni film Kill Bill s njom je postao izuzetno slavan.

Lični život[uredi | uredi izvor]

Udavala se dva puta; prvi suprug bio joj je Gary Oldman (1990-1992), a drugi Ethan Hawke (1998-2004), s kojim je dobila kćerku (Maya Ray) i sina (Levon Green). Od obojice se razvela. Pobornica je legalizacije pobačaja, kontrole oružja te finansira organizaciju koja pomaže siromašnima. Po religiji je budistica.

Izabrana filmografija[uredi | uredi izvor]

Nagrade i nominacije[uredi | uredi izvor]

Osvojena nagrada Saturn u kategoriji najbolje glumice (na filmu) za Kill Bill 1.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]