Adolph Zukor

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Adolph Zukor

Adolph Zukor (7. januar 1873 – 10. juni 1976) bio je jedan od osnivača filmskog studija Paramount Pictures Studios i jedan od najvećih filmskih medijskih mogula svih vremena.

Rođen je u židovskoj porodici u Ricse, Mađarska, koja je tada bila dio Austro-Ugarskog carstva, a emigrirao je u Sjedinjene Američke Države 1889, kada je imao 16 godina. Ušao je u filmsku industriju kada je počeo raditi u jednom pozorištu 1893. Počeo je kao čistač, pa se polahko uzdigao do pozicije filmskog distributera. Zajedno sa Danielom Frohmanom je formirao produkcijski studio Famous Players, čiji je glavni cilj bio dovesti poznate glumce na film. Studio se razvio u Paramount, u kojem je radio kao predsjednik do 1936. Revolucionizirao je filmsku industriju tako što je organizirao produkciju, distribuciju i projekciju; sve u jednoj kompaniji.

Zukor je također bio priznati režiser i producent. Povukao se iz Paramount Studiosa 1959. a onda je dobio titulu počasnog predsjednika, poziciju koju je držao sve do smrti u 103. godini života. Umro je u Los Angelesu, SAD.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]