Adolph Zukor

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Adolph Zukor

Adolph Zukor (7. januar 187310. juni 1976) je bio jedan od osnivača filmskog studija Paramount Pictures Studios i jedan od najvećih filmskih medijskih mogula svih vremena.

Rođen je u židovskoj familiji u Ricse, Madžarska, koja je tada bila dio Austro-Ugarskog carstva, a emigrirao je u Sjedinjene Američke Države 1889., kada je imao 16 godina. Ušao je u filmsku industriju kada je počeo raditi u jednom teatru 1893. Počeo je kao čistač, pa se polahko uzdigao do pozicije filmskog distributera. Zajedno sa Daniel Frohmanom je formirao produkcijski studio, Famous Players, čiji je glavni cilj bio dovesti poznate glumce na film. Studio se razvio u Paramount, u kojem je radio kao predsjednik do 1936. Revolucionizirao je filmsku industriju tako što je organizirao produkciju, distribuciju i projekciju; sve u jednoj kompaniji.

Zukor je također bio priznati režiser i producent. Povukao se iz Paramount Studiosa 1959. a onda je dobio titulu počasnog predsjednika, poziciju koju je držao sve do smrti u 103. godini života. Umro je u Los Angelesu, SAD.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]