James Stewart

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
James Stewart
James Stewart
Ime pri rođenjuJames Maitland Stewart
Rođenje20. maj 1908.
Indiana, Pennsylvania
Smrt2. juli 1997.
Beverly Hills, Kalifornija
Godine rada19321991.
Važniji filmovi i/ili serijeGospodin Smith ide u Washington
Priča iz Philadelphije
Divan život
Anatomija jednog ubistva
Prozor u dvorište
Vrtoglavica
Oskari
Zlatni globusi
1974 (HawkinsZlatni globus za najboljeg TV-glumca)
AFI nagrade
1980 (Nagrada za životno djelo)

James Maitland Stewart (20. maj 1908 – 2. juli 1997), također poznat kao James Stewart, bio je američki glumac[1][2] i vojni oficir koji je bio poznat po svojim prepoznatljivim ulogama. Glumio je u mnogim filmovima koji se smatraju klasicima, a poznat je po ulogama američke srednje klase koja se bori sa problemima. Nominiran je za pet Oscara, osvojivši jedan za film Filadelfijska priča (1940) i dobivši nagradu za životno djelo. Američki filmski institut ga je izabrao za treću najveću mušku legendu zlatnog doba. Osim što je bio glumac, učestvovao je u Drugom svjetskom ratu i Vijetnamskom ratu u kojem je bio brigadni general.

Rani život i karijera[uredi | uredi izvor]

James Stewart je rođen 20. maja 1908. u Indiani, u Pennsylvaniji, kao sin Elizabeth Ruth Jackson (1875–1953) i Aleksandra Maitlanda Stewarta (1871–1961) koji je bio vlasnik gvožđare. Imao je irsko i škotsko porijeklo, a odrastao je kao prezbiterijanac. Bio je potomak veterana Američke revolucije i Američkog građanskog rata. Kao najstariji od troje djece (imao je dvije mlađe sestre Virginiju i Mariju), očekivalo se da nastavi biznis svog oca. Njegova majka bila je odlična pijanistica, od koje je Stewart naučio da svira. Kada je njegov otac dobio na poklon harmoniku, mladi Stewart brzo je naučio da je svira, te je postala važan dio scene tokom njegove glumačke karijere.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "James Stewart". IMDb. Pristupljeno 2. 11. 2019.
  2. ^ "James Stewart | Biography, Movies, Plays, & Facts". Encyclopedia Britannica (jezik: engleski). Pristupljeno 2. 11. 2019.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]