Oscar za najbolju glavnu mušku ulogu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Oscar za najbolju glavnu mušku ulogu
Rami Malek in 2015 (portrait crop).jpg
Dobitnik nagrade za 2018. godinu
U organizaciji AMPAS
Službena web stranica oscars.org

Oscar za najbolju glavnu mušku ulogu (engleski: Academy Award for Best Actor) je nagrada koju svake godine dodjeljuje Akademija filmskih umjetnosti i nauka (AMPAS). Daje se u čast glumcu koji je ostvario izvanrednu izvedbu u glavnoj ulozi dok je radio u filmskoj industriji. Nagradu tradicionalno predstavlja osvajačica nagrade za najbolju glavnu žensku ulogu iz prethodne godine. Nagrada se dodjeljuje redovno od 1. dodjele "Oscara" 1928.

Prva ceremonija je održana 1929. godine sa Emilom Janningsom kao prvim dobitnikom nagrade za svoje uloge u filmovima Posljednja komanda i The Way of All Flesh.[1]Trenutno, kandidati se određuju putem jednog prenosivog glasa unutar glumačkog ogranka AMPAS-a; pobjednici se biraju sistemom pluralizma to jest većine glasova od svih članova Akademije koji imaju pravo glasa.[2]U prve tri godine nagrada, glumci su nominovani kao najbolji u svojim kategorijama. U to vrijeme, sav njihov rad tokom kvalifikacionog perioda (čak tri filma, u nekim slučajevima) je naveden tek nakon dodijeljene nagrade.[3]Međutim, za vrijeme 3. dodjele "Oscara" održane 1930. godine, samo jedan od tih filmova je naveden u konačnoj nagradi svakog pobjednika, iako je svaki od pobjednika imao po dva filma koja su se nalazila uz njihova imena na glasačkim listićima.[4]Sljedeće godine, ovaj sistem je zamijenjen postojećim sistemom u kojem je glumac nominovan za određenu izvedbu u jednom filmu.[3]Počevši od 9. dodjele "Oscara" održane 1937. godine, kategorija je zvanično bila ograničena na pet nominacija godišnje.[3]

Od svog osnivanja nagrada je dodijeljena za ukupno 82 glumca. Daniel Day-Lewis je dobio najviše nagrada u ovoj kategoriji sa ukupno tri Oskara. Spencer Tracy i Laurence Olivier nominovani su devet puta, više nego bilo koji drugi glumac. Peter O'Toole je najviše nominirani glumac u ovoj kategoriji bez ijedne pobjede. James Dean ostaje jedini glumac koji je više puta posthumno nominovan u ovoj kategoriji. U dobi od 29 godina, Adrien Brody je postao najmlađa osoba koja je osvojila ovu nagradu sa filmom Pijanist. Zaključno sa 91. dodjelom "Oscara", Rami Malek je posljednji pobjednik u ovoj kategoriji za svoju ulogu Freddie Mercury-a u filmu Boemska rapsodija.

1920-e[uredi | uredi izvor]

1930-e[uredi | uredi izvor]

1940-e[uredi | uredi izvor]

1950-e[uredi | uredi izvor]

1960-e[uredi | uredi izvor]

1970-e[uredi | uredi izvor]

1980-e[uredi | uredi izvor]

1990-e[uredi | uredi izvor]

2000-e[uredi | uredi izvor]

2010-e[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Rule One: Award Definitions" (PDF). Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS). str. 1. Arhivirano s originala, October 21, 2014. Pristupljeno August 30, 2013. 
  2. ^ "Rule Six: Special Rules for the Acting Awards" (PDF). Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS). str. 8-7. Arhivirano s originala, October 21, 2014. Pristupljeno August 30, 2013. 
  3. ^ a b c Levy 2003, str. 56
  4. ^ Dirks, Tim. "1929–38 Academy Awards Winners and History". Filmsite (Rainbow Media). Arhivirano s originala, August 29, 2016. Pristupljeno August 30, 2013.