Marty (film)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Marty
Originalni poster za film
RežiserDelbert Mann
ProducentHarold Hecht
Scenarist(i)Paddy Chayefsky (prema istoimenom romanu Paddyja Chayefskog)
UlogeErnest Borgnine
Esther Minciotti
Augusta Ciolli
Joe Mantell
Karen Steele
Jerry Paris
Betsy Blair
MuzikaRoy Webb
ŽanrDrama, romansa
KinematografijaJoseph LaShelle
MontažaAlan Crosland Jr.
ProdukcijaHecht-Lancaster Productions
DistributerUnited Artists
Premijera11. april 1955.
Trajanje90 minuta
ZemljaSAD
JezikEngleski
Budžet343.000 $
Zarada3.500.000 $

Marty je američki film snimljen 1955. u režiji Delberta Manna. Scenarij je napisao Paddy Chayefsky, proširujući njegov istoimeni TV-dramu iz 1953. U filmu glume Ernest Borgnine i Betsy Blair. Film je doživio međunarodni uspjeh, osvojivši Oscara za najbolji film i postao je drugi američki film koji je osvojio Zlatnu palmu na Kanskom filmskom festivalu. Marty i Izgubljeni vikend jedina su dva filma koja su osvojila ove dvije velike nagrade. U filmu glume Borgnine kao Marty Piletti, talijansko-američki mesar koji živi u Bronxu, New York City, s majkom (Esther Minciotti). Neoženjen u svojoj 34. godini, dobroćudni, ali neprilagođeni čovjek suočava se s konstantnom gnjavažom od strane svoje porodice i prijatelja da se konačno oženi, ističući da su sva njegova braća i sestre već u braku i imaju djecu. On uopće ne zazire od braka, ali je razočaran svojom perspektivom, Marty se nevoljko miri sa činjenicom da će ostati neoženjen.[1]

Radnja[uredi | uredi izvor]

Jedne subote Marty Piletti, zdepasti, neprivlačni, 34-godišnji mesar iz Bronxa, ignoriše pitanja svojih znatiželjnih kupaca, koji žele znati kad će se on vjenčati pošto su svi njegovi mlađi braća i sestre već u braku. Nakon posla, Marty odlazi u Michaelov restoran, gdje se nalazi sa svojim najboljim prijateljem Angiejem. Pošto je bio besposlen te noći, Angie nagovara Martyja da nazove Mary Feeney, djevojku koju su upoznali prije mjesec dana, ali on odbija da je nazove, rekavši da je umoran od potrage za djevojkom. U svom domu, koji Marty dijeli sa svojom majkom Terezom, Martyjev rođak Tommy i njegova supruga Virginia žale se da Tommyjeva majka Catherine nije u dobrim odnosima sa Virginijom, i pitaju Terezu da li bi se Catherine, njena sestra, mogla preseliti da živi sa njom. Marty i Tereza se slažu, a Marty dogovara termin za razgovor sa Tommyjem, računovođom, o isplativosti kupovine mesnice njegovog šefa. Marty zatim poziva Mary i pita je da izađu, ali ona ga oštro odbacuje. Kasnije, tokom večere, Tereza sugerira da Marty ode u Stardust dvoranu, koja je, po riječima Tommyja, "nakrcana curama". Iako se Marty smije na sve to, on se ljuti kad mu mati zanovijeta i on tvrdi da nije privlačan ženama. Kad ga ona upozorava da će umrijeti bez sina, on viče da je debeo, ružan čovjek i ne želi više da bude povrijeđen. Marty ipak pristaje da ode, međutim, u plesnoj dvorani, čovjek mu nudi pet dolara da vodi kući djevojku za koju misli da je neprivlačna i dosadna.

Galantni Marty, zamjerajući da čovjek ne treba tretirati ženu na taj način, dvoumi se. Čovjek nalazi nekog drugog ko pristaje, ali žena, Clara Snyder, dvadesetdevetogodišnja profesorica hemije u srednjoj školi iz Brooklyna, najavljuje da će ići kući sama. Ona tada izlazi požarnim stepenicama, a kad je Marty ljubazno pita za ples, ona mu plače na ramenu. Dok par pleše, Marty je uvjerava da ona nije bezvrijedna kao što misli da jeste i on je također bio odbijan. Dok Marty i Clara izlaze iz plesne dvorane, on sa uzbuđenjem priča o svom životu. On objašnjava da zbog tereta izdržavanja svoje porodice, nije mogao pohađati koledž, ali je ohrabren kad Clara izjavljuje da posao mesara i nije tako loš posao, i da, ako želi kupiti mesnicu, to bi upravo trebao i da uradi. Clara zatim otkriva da ima priliku da dobije bolji posao van grada, a Marty joj savjetuje da se ne boji da ostavi svoju majku i oca.

U međuvremenu, Tereza je u posjeti kod Catherine, koja joj govori kako je grozno biti ostarjela udovica, bez muža kome bi kuhala i čistila, i sa nezahvalnom djecom koja je ne žele. Catherine upozorava Terezu, koja je udovica kao i ona, da će biti u sličnoj poziciji, ako se Marty oženi, tako da Tereza počinje odustajati od svog stalnog pritiska na sina. Marty dovodi Claru u svoju kuću, ali osjećajući da je nervozna, nudi joj da je odvede kući. Dok joj pomaže da obuče kaput, Marty je pokušava poljubiti, ali Clara ga odbija. Nakon što Marty tužno izjavljuje da je želio samo poljubac, sramežljiva Clara priznaje da nije znala kako da se nosi sa situacijom. Pošto je Marty ljut na nju, Clara kaže da bi voljela da ga opet vidi, nazivajući ga najfinijim muškarcem kojeg je upoznala. Oni planiraju da pogledaju film sljedeće noći, i kada joj izjavljuje da želi imati budućnost s njom, i da je poziva na novogodišnju zabavu, oni se grle i ljube. Upravo tada, Tereza se vraća i objašnjava sestrinu situaciju Clari. Clara uznemirava Terezu kad tvrdi da nije dobro da roditelji žive zajedno sa svojom djecom, i da oni ne bi trebali zavisiti o svojoj djeci da bi imali sreću. Dok Marty ispraća Claru na autobus, on se susreće sa Angie, koji je ljut što je Marty napustio dvoranu bez njega, jedva primjećujući Clarino prisustvo. Nakon što je Claru ispratio kući, Marty je sav sretan.

Sljedećeg jutra, Tommy i Virginia, svađajući se žestoko oko njegove majke, dolaze kod Martvja sa Catherine. Marty pokušava da pita Tommyja o kupovini mesare, ali uzrujani Tommy pita Martyja zašto on kao neoženjeni čovjek, želi da se obaveže sa hipotekom i odgovornošću. U kuhinji, Catherine kaže Terezi da su studentice kao što je Clara "jedan korak od ulice" i upozorava je da će joj Marty uskoro predložiti da se presele u stan, gdje će Tereza biti samo starica koja spava na kauču u stanu njene snahe. Upravo tada, Marty dolazi i primjećuje kako je otpao gips, te ležerno sugerira da prodaju kuću. Neposredno prije mise, sada zabrinuta Tereza kaže Martyju da više ne dovodi Claru u kuću, rekavši mu da ima dosta lijepih italijanskih djevojaka u susjedstvu. Kasnije, u baru kod Michaela, Marty se ljuti kada Angie opisuje Claru kao "bezvrijednu". Nakon što njegovi prijatelji, koji citiraju romanopisca Mickeyja Spillanea i gledaju djevojačke časopise, govore mu da je loše za njegov ugled da izlazi sa "takvim djevojkama", Marty popušta pod pritiskom svojih vršnjaka i ne zove Claru telefonom uprkos njegovoj ranijoj odlučnosti da se opet vidi s njom. Dosađujući se sa svojim prijateljima u baru kod Michaela, Marty eksplodira, nazivajući ih jadnim, usamljenim i priglupim. Marty tada izjavljuje da će, ako sve bude u redu s Clarom, zamoliti je da se uda za njega. Nakon toga odlazi da nazove Claru, a kad ga Angie slijedi, Marty ga pita kada se on planira vjenčati.[2]

Uloge[uredi | uredi izvor]

Nagrade[uredi | uredi izvor]

Oscari[uredi | uredi izvor]

BAFTA[uredi | uredi izvor]

  • Ernest Borgnine - najbolji strani glumac
  • Betsy Blair - najbolja strana glumica

Zlatni globus[uredi | uredi izvor]

  • Ernest Borgnine - najbolji glumac - drama

Ostale nagrade[uredi | uredi izvor]

  • Najbolji film - "Zlatna palma" - Filmski festival u Kanu
  • Delbert Mann - najbolji režiser - nagrada Udruženja američkih režisera
  • Najbolji film - nagrada Udruženja filmskih kritičara New Yorka
  • Ernest Borgnine - najbolji glumac - nagrada Udruženja filmskih kritičara New Yorka
  • Paddy Chayefsky - najbolji scenarista - nagrada Udruženja američkih pisaca [3]

Zanimljivosti[uredi | uredi izvor]

  • Film je prikazan u Moskvi tokom programa kulturne razmjene i postao je prvi američki film koji se prikazao u SSSR-u nakon Drugog svjetskog rata.
  • Ovo je remake istoimenog TV filma iz 1953, s Rodom Steigerom u glavnoj ulozi.
  • S ukupnom dužinom od 90 minuta, ovo je najkraći od svih filmova koji su osvojili Oscara za najbolji film.
  • Rod Steiger, koji je imao ulogu Martyja u istoimenoj TV-produkciji, rekao je da je odbio ulogu u filmu jer bi ga ugovor sa Hecht-Lancaster Productions obavezao na nekoliko godina. Harold Hecht i Burt Lancaster, s druge strane, rekli su da nisu željeli da ubace Steigera zato što su smatrali da javnost ne bi voljela istog glumca kojeg su već jednom vidjeli besplatno na TV-u.
  • Burt Lancaster se ne pojavljuje u filmu, ali se pojavljuje u filmskoj reklami kao ko-producent koji predstavlja film publici.
  • Buduća glumica Joi Lansing (tada pin-up model) može se vidjeti na naslovnici "Girls & Gags," ženskog magazina koji Martyjevi prijatelji pregledaju najmanje dva puta tokom filma.
  • Mann nije imao pojma koga da ubaci u glavnu ulogu, pa je pitao svog prijatelja Roberta Aldricha. Aldrich je odmah predložio Ernesta Borgninea. Mann je bio skeptičan, ali Aldrich ga je uvjerio. Borgnine uvijek kaže da duguje svoju karijeru Robertu Aldrichu.
  • Vašingtonski advokat Edward Bennett Williams je dobio ponudu da ima 10% vlasništva u filmu u zamjenu za naknadu za pravni posao koji je obavljao. On je odbio ponudu i naplatio je svoje usluge, čime je izgubio znatnu količinu novca.
  • Paddy Chayefsky je napisao predstavu (koja se isprva pojavila na televiziji) kao potencijalnu glavnu ulogu za svog prijatelja, glumca / redatelja Martina Ritta, čak je imenovao glavni lik po njemu. Ali Ritt je bio na crnoj listi tokom McCarthyjeve ere "Crvene panike", tako da TV mreža nije dopustila da mu da posao, a uloga je na kraju otišla Rodu Steigeru.
  • Esther Minciotti (gđa Piletti), Augusta Ciolli (tetka Catherine), i Joe Mantell (Angie) su ponovili svoje uloge iz televizijske verzije Martyja.
  • Betsy Blair, koja je portretirala Claru, gotovo da joj nije bilo dopušteno da glumi u filmu u produkciji Hecht-Lancaster Productionsa i United Artistsa s obzirom na holivudsku crnu listu iz 1950. Međutim, Gene Kelly, njen suprug u to vrijeme, ucijenio je United Artists i Hecht-Lancaster da joj dodijele ulogu, i u posljednji trenutak, prijeteći da niti će režirati niti glumiti ni u jednoj od UA ili Hecht Lancaster produkcija, ako joj se ne dodijeli uloga.[3]

Kritike[uredi | uredi izvor]

Film pokriva razdoblje od 36 sati u životu Martyja, od subote popodne do nedjelje navečer. U tom kratkom vremenu, njegova lik je naslikan tako cjelovito i uvjerljivo, da osjećamo kao da ga već dobro poznajemo. Pohvale moraju ići lijepom scenariju i zgodnoj glumi, kao i univerzalnosti priče. Pun je šarma, a njegovi likovi imaju prave kvalitete nježnosti. Možda je precijenjen kao jedan od velikih klasika, ali, ipak, to je kvalitetno urađen posao koji nas još uvijek oduševljava.

– Dennis Shwartz, Ozus' World Movie Reviews[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 18. 8. 2012. Pristupljeno 9. 6. 2013.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  2. ^ http://www.tcm.com/tcmdb/title/83011/Marty/
  3. ^ a b Greška kod citiranja: Nevaljana oznaka <ref>; nije naveden tekst za reference s imenom imdb
  4. ^ http://homepages.sover.net/~ozus/marty.htm

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]