Otac na službenom putu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Otac na službenom putu
Režiser Emir Kusturica
Producent Mirza Pašić
Scenarist(i) Abdulah Sidran
Uloge
Muzika Zoran Simjanović
Žanr Drama
Kinematografija Vilko Filac Izmijeni na Wikipodacima
Produkcija
  • Centar film
  • Forum Sarajevo Izmijeni na Wikipodacima
Distributer
Premijera 1985.
Trajanje 125 minuta
Zemlja SFRJ
Jezik Srpskohrvatski

Otac na službenom putu priča je o dječaku kroz čiju se svijest i osjećanja prelamaju burne 1950-e. Vrijeme u kojem živi nije naklonjeno ni njemu ni njegovom ocu, zaposlenom u Ministarstvu rada. Splet intriga dovodi oca u zatvor. On je jedan od ondašnjih uhapšenika čija krivica nikad nije utvrđena. Žrtva je vremena u kojem se Jugoslavija, odupirući se naletu staljinističkog dogmatizma, našla u situaciji da počini greške. Dječak postaje svjedok mnogih konfliktnih situacija. Nikad neće otkriti amidžinu ulogu u očevom hapšenju, a neće saznati ni to da je žena koja mu je poklonila toliko željenu nogometnu loptu prouzrokovala nesreću njegove porodice.

Uloge[uredi | uredi izvor]

Nagrade i nominacije[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]