Otac na službenom putu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Otac na službenom putu
Režiser Emir Kusturica
Producent Mirza Pašić
Scenarist(i) Abdulah Sidran
Uloge Moreno D'E Bartolli, Miki Manojlović, Mirjana Karanović, Mustafa Nadarević, Mira Furlan
Muzika Zoran Simjanović
Žanr drama
Distributer Forum Sarajevo, Sutjeska film, Kinema Sarajevo, Union film
Trajanje 125 minuta
Zemlja Jugoslavija, Bosna i Hercegovina
Jezik srpskohrvatski

Otac na službenom putu je priča o dječaku kroz čiju se svijest i osjećanja prelamaju burne pedesete godine. Vrijeme u kojem živi nije naklonjeno ni njemu ni njegovom ocu, zaposlenom u Ministarstvu rada. Splet intriga dovodi oca u zatvor. On je jedan od ondašnjih uhapšenika čija krivica nikad nije utvrđena. Žrtva je vremena u kojem se Jugoslavija, odupirući se naletu staljinističkog dogmatizma, našla u situaciji da počini greške. Dječak postaje svjedok mnogih konfliktnih situacija. Nikad neće otkriti amidžinu ulogu u očevom hapšenju, a neće saznati ni to da je žena koja mu je poklonila toliko željenu fudbalsku loptu prouzrokovala nesreću njegove porodice.

Uloge[uredi | uredi izvor]

Nagrade i nominacije[uredi | uredi izvor]

  • i druge nagrade

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]