Parazit (film)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Parasite
Poster filma Parazit.png
Južnokorejski poster za kina
RežiserBong Joon-ho Izmijeni na Wikipodacima
Producent
Scenarist(i)
Uloge
Muzika
 • Jung Jae-il Izmijeni na Wikipodacima
KinematografijaHong Kyung-pyo[1]
MontažaYang Jin-mo
ProdukcijaBarunson E&A
DistributerCJ Entertainment
Premijera
 • 21. maj 2019. (2019-05-21) (Cannes)
 • 30. maj 2019. (2019-05-30) (South Korea)
Trajanje132 minutes[2][3]
Zemlja
JezikKorejski
Budžet₩13.5 milijardi[4]
(~US$11 million)
Zarada$175.9 miliona[5]
Režiser i zvijezde na press konferenciji u aprilu 2019. godine.

Parazit (korejski: hangul: 기생충 romanizirano: Gisaengchung ) je južnokorejski filmski triler, crnohumorna komedija, u režiji Bong Joon-hoa, koji je također napisao scenarij s Han Jin-win. U njemu igraju Song Kang-ho, Lee Sun-kyun, Cho Yeo-jeong, Choi Woo-shik i Park So-dam. Film prati članove siromašne porodice koji planiraju da se zaposle u imućnoj porodici infiltrirajući se u njihovo domaćinstvo, predstavljajući se kao nepovezani, visoko kvalificirani pojedinci.

Film je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Kanu 2019. godine, gdje je postao prvi korejski film koji je osvojio Palme d'Or, i prvi koji je jednoglasno pobijedio od 2013. nakon filma Plava boja je najtoplija boja.[6][7] Potom je u Južnoj Koreji objavljen od strane CJ Entertainment, 30. maja 2019. godine. Dobio je univerzalnu kritičku pohvalu i cijenjen je kao jedan od najvećih filmova u Južnoj Koreji ikad snimljen i jedan od najboljih filmova 2010-tih. On je prikupio 175,4 miliona dolara širom svijeta, postajući južnokorejski film sa najvećom zaradom.

Među svojim brojnim priznanjima, Parasite je osvojio 4 vodeće nagrade na 92. dodjeli nagrada Akademije za najbolji film, najboljeg režisera, najbolji originalni scenarij i najbolji međunarodni igrani film. Postao je to prvi južnokorejski film koji je dobio priznanje nagrada Akademije, kao i prvi film koji nije na engleskom jeziku koji je osvojio nagradu za najbolji film. Ujedno, Bong Joon-ho je postao prvi režiser koji je osvojio četiri nagrade Akademije za jedan film.[8] Na 77. dodjeli nagrada Zlatni globus osvojio je nagradu za najbolji film na stranom jeziku . Dobio je četiri nominacije na 73. Britanskoj filmskoj nagradi britanske akademije, pobjedom za najbolji film Ne na engleskom jeziku i najbolji originalni scenarij . Takođe je postao prvi film koji nije na engleskom jeziku koji je osvojio nagradu Ceha filmskog glumišta za izvanredne performanse.

Film je prikazan na 25. Sarajevo Film Festivalu.[9]

Bong Joon-ho dobio je velike pohvale za njegovu režiju i nagrađen je Oscarom za najbolju režiju.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Glava porodice Kim - otac Ki-taek, majka Chung-sook, kćerka Ki-jeong i sin Ki-woo - žive u malom stanu u podrumu ("banjiha"), i rade privremene poslove sa niskim platama i jedva sastavljaju kraj s krajem. Jednog dana Min-hyuk, Ki-wooov prijatelj i student na univerzitetu, poklanja porodici jedan Suseok (kamen učenjaka), što bi trebalo da obeća bogatstvo onome ko ga posjeduje. On predlaže da, dok bude odsutan na studijima u inostranstvu, Ki-woo preuzme njegov posao učitelja engleskog jezika i da podučava kćer Da-hye iz bogate porodice Park. Ki-woo se predstavlja kao student sa univerziteta a porodica Park ga odmah zapošljava; Gospođa Park odlučuje da ga nazove Kevin.

Nakon toga, porodica Kim počinje sa iznenadnim posjetama u kući porodice Park preporučujući im svoje usluge, predstavljajući se kao slučajni, ali sofisticirani kvalificirani radnici. Ki-woo daje lekcije i započinje romansu s Da-hye. Ki-jeong se predstavlja kao "Jessica", umjetnička terapeutkinja, koja pristaje da savetuje njihovog nemirnog sinčića, Da-songa. Šofer gospodina Parka otpušten je nakon što ga Ki-jeong lažno optužuje zbog seksa u automobilu pa je angažiran Ki-taek, bivši hotelski vozač. Konačno, Chung-sook preuzima funkciju domaćice u kući Parkovih nakon što Kimovi uzrokuju tešku alergiju na breskve od koje je patila dugogodišnja spremačica. Porodica Kim uvjerava gospođu Park da njihova spremačica ima tuberkulozu.

Kad je porodica Park otišla na kampovanje, cijela porodica Kim uživa u raskoši rezidencije Parkovih. Moon-gwang se iznenada vraća, rekavši da je nešto ostavila u podrumu kuće. Ona tada otkriva Chung-sooku skriveni ulaz u podzemni bunker, koji je ostavio arhitekt kuće i prethodni vlasnik. Muž Moon-gwang, Geun-sae, počeo je potajno živjeti ispod kuće kako bi se sakrio od utjerivača dugova prije nego što su se Parkovi preselili prije nekoliko godina. Moon-gwang preklinje Chung-sook da nastavi da pomaže Geun-sae-a da preživi u bunkeru, ali ona to odbija. Nakon što se slučajno otkrila istina o porodici Kim, Moon-gwang prijeti da će Parkovima reći njihovu tajnu ako porodica Kim ne sačuva njihovu.

Zbog kiše, Parkovi se vraćaju kući rano s kampovanja, a porodica Kim se sprema da očisti kuću, ali uto izbija tuča između Moon-gwang, Geun-sae i Kimovih. Kimovi hvataju u zamku Geun-sae-a i smrtno ranjavaju Moon-gang u bunkeru. Nakon što Chung-sook poslužuje večeru, gospođa Park otkriva joj da je Da-song imao traumatično iskustvo, prije mnogo godina kada je bio svjedok pojave "duha" - Gea-sae - koji je samo izlazio iz podruma. Kimovi uspijevaju da pobjegnu iz kuće Parkovih, ali ne prije nego što su čuli nepristojne komentare gospodina Parka o tome kako Ki-taek loše miriše. Kimovi se vraćaju u svoj stan kako bi ga našli potpuno poplavljenog zbog nevremena, pa su primorani da spavaju u sportskoj dvorani zajedno s drugim prognanicima.

Sljedećeg dana gospođa Park odlučuje da organizuje zabavu za rođendan Da-song. Ona poziva Ki-jeong i Ki-wooa, dok su Ki-taek i Chung-sook dužni da prisustvuju kao zaposlenici. Usred zabave Ki-woo se spušta do bunkera sa kamenom učenjaka kako bi se suočio sa Geun-saeom. Tamo ga napada Geun-sae, koji ga je iskasapio sa kamenom i uspijeva da pobjegne. U želji da se osveti Moon-gwang, Geun-sae ubada Ki-jeong kuhinjskim nožem pred prestravljenim gostima. Da-song doživljava epileptični napad izazvan traumom kad je vidjela Geun-sae-a i izbila je borba sve dok Chung-sook ne uspijeva da ubije Geun-saea ražnjem. Dok Ki-taek pokušava pomoći Ki-jeong, gospodin Park mu naređuje da vozi Da-song u bolnicu. U opštem haosu, Ki-taek, vidjevši gnusnu reakciju gospodina Parka na Geun-saeov miris, uzima nož i smrtno ranjava gospodina Parka prije nego što je pobjegao s mjesta događaja.

Nakon nekoliko sedmica, Ki-woo je preživio napad i probudio se nakon operacije na mozgu. On i Chung-sook su osuđeni za prevaru na uvjetnu kaznu. Ki-jeong je umrla od povreda, a Ki-taek, koji je optužen zbog ubistva gospodina Parka, je nestao. Motivi Geun-saea za napad su misterija za javnost. Ki-woo pregledava kuću Parkova koja je sada prodata; sa treperavih lampica vidi se poruka u Morzeovom kodu. To je poruka od Ki-taeka, koji je pobjegao u bunker i sada preživljava zahvaljujući skupljanju otpadaka iza novih vlasnika kuće. Ki-woo još uvijek živi u podrumskom stanu sa svojom majkom, i piše Ki-neeku neposlano pismo, obećavajući da će jednog dana zaraditi dovoljno novca za kupovinu kuće i osloboditi oca.

Uloge[uredi | uredi izvor]

Uvod u snimanje[uredi | uredi izvor]

Ideja za Parazita nastala je 2013. godine. Dok je radio na filmu Kroz snijeg, Bonga je ohrabrio prijatelj pozorišni glumac da napiše dramu. U svojim ranim 20-im godinama bio je kućni učitelj sinu iz jedne bogate porodice u Seulu i razmišljao je o pretvaranju svog iskustva u filmsku produkciju.[10] Nakon što je završio film 'Kroz snijeg', Bong je za prvu polovinu Parazita napisao filmski scenarij na 15 stranica, što je njegov pomoćnik iz produkcije filma Kroz snijeg, Han Jin-win, preradio u tri različita nacrta scenarija.[10] Nakon što je završio film Okja, Bong se vratio projektu i završio scenarij; Han je dobio priznanje kao ko-autor.[10]

Bong je priznao da je na film također utjecao korejski "domaći gotički" film iz 1960. Kućna pomoćnica.[11] Incident iz 1930-ih sa Christine i Léa Papin - dvjema sobaricama koje su ubile svoje poslodavce u Francuskoj - također je poslužio kao izvor inspiracije za Bonga.[12] Bong je također bio inspirisan svojom prošlošću, kada je podučavao bogate porodice. Bong je rekao: "Imao sam osjećaj da se unosim u privatne živote potpunih stranaca. Svake sedmice ulazio bih u njihovu kuću i mislio sam kako bi bilo zabavno kada bih uspio nagovoriti sve svoje prijatelje da se jedan po jedan usele u kuću."[13] Naslov filma, "Parazit", Bong je odabrao jer je imao dvostruko značenje, pa je morao uvjeriti marketinšku grupu filma da ga koristi. Bong je rekao: "Budući da je priča o tome da se siromašna porodica infiltrirala i uvukla u bogatu kuću, čini se vrlo očiglednim da se "Parazit" odnosi na siromašnu porodicu i mislim da je to razlog zašto se marketinški tim malo kolebao. Ali ako pogledate na drugi način, može se reći da su bogata porodica ti koji su paraziti u smislu radne snage. Oni ne mogu čak ni da peru suđe, ne mogu sami voziti, pa žive od rada siromašne porodice. Na kraju krajeva obje strane su paraziti."[14]

Darcy Paquet, Amerikanka s prebivalištem u Koreji, služiila je kao prevodilac za engleske titlove i direktno je sarađivala s Bongom.[15] Paquet je Jjapaguri ili Chapaguri (짜파 구리), jelo koje je lik iz filma pripremio, prevela kao "ram-don". To je mješavina špageta i Neoguri instant rezanaca.[16] Engleska verzija filma prikazuje pakovanja na engleskom "ramyeon" i "udon" kako bi ukazali na engleskom govornom području kako je ime nastalo. Paquet je vjerovala da riječ "ram-don" prije nije postojala jer nije našla nikakve rezultate pretrage na Google-u.[17] Jednom prilikom Paquet je koristila rječnik Oxfordskog univerziteta kao referencu, umjesto rječnika Nacionalnog Univerziteta Seoul-a, a u drugoj, koristila je WhatsApp aplikaciju za razmjenu poruka umjesto KakaoTalk-a.[15] Paquet je odabrao Oxford umjesto Harvarda zbog Bongovog afiniteta prema Velikoj Britaniji i zbog toga što je Paquet vjerovala da će korištenje Harvarda biti "previše očit izbor".[17] Paquet je napisala: "da bi humor imao efekta, ljudi to moraju odmah da shvate. S nepoznatom riječju humor se gubi."[17]

Snimanje[uredi | uredi izvor]

Glavno snimanje filma počelo je 18. maja 2018. godine[18][19]a završilo je 124 dana kasnije 19. septembra 2018.[20]Snimanje se odvijalo oko Seoula i u Jeonju.[21]Kuća Parkovih bila je u potpunosti novoizgrađena za potrebe snimanja. Prvi sprat i vrt izgrađeni su na slobodnom vanjskom zemljištu, a podrum i drugi sprat izgrađeni su na setu.[22]Bong je, kao dio scenarija, također dizajnirao osnovni raspored kuće. "To je poput vlastitog svemira unutar ovog filma. Svaki lik i svaki tim imaju prostore u koje se mogu infiltrirati i tajne prostore za koje ne znaju."[23]Izmišljeni arhitekt Namgoong Hyeonja predstavljen je kao dizajner kuće i prethodni vlasnik prije porodice Park, a dizajner produkcije Lee Ha-jun prihvatio je funkciju i oblik kuće na osnovu načina na koji bi Namgoong to zamislio.[22]Ha-Jun je rekao, "Budući da je kuća gospodina Parka iz priče sagrađena od strane arhitekte, nije bilo lahko pronaći pravi pristup dizajniranju kuće ... Nisam arhitekt, i mislim da postoji razlika u tome kako arhitekt zamišlja prostor i kako to dizajnira produkcija. Prednost dajemo uglovima i blokadama kamera dok arhitekti grade prostore za ljude u kojima oni stvarno žive. Tako mislim da je pristup vrlo različit."[23]Na primjer, Ha-jun je shvatio da bi Namgoong koristio dnevni boravak na prvom spratu sa pogledom na vrt, pa je izgrađen sa jednim širokim prozorom i samo spartanskim izborom sjedenja za ovu funkciju.[22]Neke od umjetničkih djela u unutrašnjosti kuće dio su opusa južnokorejskog umjetnika Seung-mo Parka, uključujući već postojeća umjetnička djela kao i neka izričito napravljena za film.[22]Dalje, dizajn kuće i njenih enterijera imao je za cilj da bude pogodan za snimanje filma u omjeru 2,35: 1, preferirajući šire i dublje prostorije, a ne visinu.[23]

Ha-jun je rekao da je sunce bilo važan faktor prilikom izgradnje seta na otvorenom. "Smjer sunčeve svjetlosti bilo je presudna tačka razmatranja dok smo tražili vanjske parcele za set", objasnio je Lee. "Morali smo imati na umu položaj sunca tokom željenog vremenskog perioda i da u skladu s tim odredimo položaj i veličine prozora. Što se tiče praktične rasvjete, direktor fotografije Hong Kyung-pyo imao je određene zahtjeve u vezi s bojom. On je želio sofisticiranu indirektnu rasvjetu i toplinu iz običnih sijalica. Prije izgradnje seta, direktor fotografije i ja posjetili smo lokaciju par puta da provjerimo kretanje sunca u svakom trenutku, te smo zajedno odlučili o lokaciji seta."[23]

Kimov polu-podrumski stan i njegova ulica također su izgrađeni na setu, djelimično za potrebe snimanja scena poplave.[23]Kako bi pomogao scenografiji, Ha-jun je posjetio i fotografirao nekoliko napuštenih sela i gradova u Južnoj Koreji koji su trebali biti srušeni. On je također kreirao priče o Kimovim komšijama i dodao detalje o stanovnicima duž ulice kako bi poboljšao autentičnost izgleda ulice. [22] Prema izjavi montažera Yang Jin-mo-a, Bong Joon-ho je odlučio snimiti film bez tradicionaln kamera. Kako bi imali više opcija u montaži koristili su ograničene snimke, a ponekad su spajali različite snimke istog kadra. [24]Glavna verzija i montaža filma urađena za verziju u boji. Crno-bijela verzija filma nastala je prije svjetske premijere u Cannesu, a predstavljena je 26. januara 2020. na Međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu a ponovo je prikazana od 29. do 31. januara. Također je imala ograničeno izdanje u nekim zemljama.[25][26]

Muzika[uredi | uredi izvor]

Filmsku muziku napisao je južnokorejski kompozitor Jung Jae-il, koji je prethodno komponirao muziku za film Bong Joon-ho-a iz 2017. "Okja'". Jung-ova muzika za "Parazita" sastoji se od "minimalističkih klavirskih komada, naglašenih laganim udaraljkama", što sveukupno stvara "napetu atmosferu" filma.[27]U filmu se pojavljuju i odlomci iz Handel-ove opere ‘’ Rodelinda’’ i italijanska pjesma Gianni Morandi-ja "In ginocchio da te" iz 1964. godine.[27]Pjesmu na kraju filma "Soju One Glass" napisao je Bong, a otpjevao je Choi Woo-shik, koji je također glumio glavnog junaka Ki-woa.[28]Pjesma se našla u užem izboru na 92. dodjeli “Oscara” u kategoriji najbolje originalne pjesme,[28]a navedena je pod gramatički ispravnim engleskim naslovom, “A Glass of Soju“.[29]

Teme i tumačenja[uredi | uredi izvor]

Glavne teme Parazita su klasni sukob, socijalna nejednakost i ekonomska nejednakost.[30][31]Filmski kritičari i sam Bong Joon-ho smatrali su film odrazom kapitalizma u kasnoj fazi,[32][33]a neki su ga povezali s pojmom "Hell Joseon", frazom koja je postala popularna, posebno kod mladih tokom kasnih 2010-ih kako bi se opisale poteškoće života u Južnoj Koreji.[34][35]Film također analizira upotrebu "veza" za napredak, posebno za bogate porodice[36]ali i za siromašnu porodicu Kim. Kritičari su razmatrali i teme kolonijalizma i imperijalizma. Prema Ju-Hyun Parku, film se odigrava u okviru "kapitalističkog ekonomskog poretka koji je u Koreji uveden I podržavan od strane Sjedinjenih Američkih Država", a upotreba engleskog jezika u filmu označava prestiž unutar tog ekonomskog sistema.[37]Sin iz porodice Park, opsjednut je "autohtonim narodima Amerike-Indijancima" i posjeduje igračke sa tematikom američkih Indijanaca koje su neautentične replike.[38][39]Bong je napomenuo da "Indijanci imaju vrlo kompliciranu, dugu i duboku historiju. Ali u ovoj se porodici ta priča svodi na hobi i ukrase za djecu ... To se događa u našem sadašnjem vremenu: kontekst i značenje iza ovih stvari postoje samo kao površna stvar."[40] Bong je uporedio “Parazita” sa TV-serijom iz 1971. Gore, dolje to jest "film sa stepenicama",[12] u kojem se stepenice koriste kao motiv za predstavljanje položaja porodica Kim i Park kao i položaja Moon-gwang-a.[41] Dvospratni stan u kojem žive Kimovi uobičajeni su za siromašnije stanovnike Seula zbog njihovih niskih stanarina, ali imaju nekoliko problema poput plijesni i povećanog rizika od bolesti.[30] Monsunske poplave poput one prikazane u filmu obično najviše oštećuju ove vrste rezidencija.[36]

Prema Bongu, kraj filma znači da Ki-woo neće moći zaraditi sredstva potrebna za kupovinu kuće zato što je Ki-woo još uvijek u podrumu; opisao je ovaj snimak kao "sigurnog ubicu", pozivajući se na coup de grace čime je smrt zagarantovana. [12]Pjesma na samom završetku filma odnosi se na Ki-woo-a koji radi kako bi zaradio novac za kupovinu kuće; Choi Woo-shik je izjavio “prilično sam siguran da je Ki-woo jedno od one pametne djece. Smislit će on neku ideju i onda će ući u kuću njemačke porodice, i mislim da će spasiti oca ." [42] Prema mnogim tumačenjima, ovaj san se pripisuje mentalitetu žrtvovanja i malo je vjerovatno da će se cilj postići; [12][32][42]Nadalje, "to ne rješava postojeći osnovni problem. Čak i u ovom scenariju fantazije, Ki-taek bi u kući i dalje bio zarobljen pravnim sistemom koji bi tražio njegovo progonstvo i zatvorske kazne. Sile koje su stvorile i podržavale razdvajanje porodice Kim ne bi bile poništene, nego samo prilagođene."[37]

Kritike[uredi | uredi izvor]

Na web stranici Rotten Tomatoes film ima 99% pozitivnih ocjena na osnovu 424 recenzije, sa prosječnom ocjenom 9,38 / 10. Konsenzus kritičara web stranice glasi: “Prijeko potrebni, sjajno slojeviti pogled na goruće društvene teme. “Parazit" pronalazi pisca i redatelja Bong Joona Hoa u gotovo potpunom zapovjedništvu svog zanata."[43]Na Metacriticu ima prosjek ocjene 96 od 100, na osnovu ocjena 52 kritičara, što ukazuje na "opće priznanje".[44]Pišući za The New York Times , A. O. Scott je film opisao kao "divno zabavan, jedna vrsta pametnog, velikodušnog, estetski napajanog filma koji otklanja umorne razlike između umjetničkih i kokice-filmova."[45]Bilge Ebiri iz magazina New York napisao je da je Parazit rad koji je i sam u stanju stalne, uznemirene transformacije – nervozno remek-djelo čija se čarolija zadržava dugo nakon groznog kraja filma." [46]U svom pregledu filma s pet zvjezdica, Dave Calhoun iz magazina Time Out pohvalio je društveni komentar i izjavio kako je "ovo zasljepljujuće djelo, iznenađujuće i u potpunosti privlačno od početka do kraja, pun velikih praskova i malih čuda."[47]Jessica Kiang iz magazina Variety opisala je film kao "divlju, divlju vožnju", napisavši da se "Bong vratio i u sjajnoj formi, ali on je nepogrešivo, zaglušujuće bijesan, a sve se to registrira zato što je meta toliko zaslužena, tako ogromna, pa je Parazit poput krpelja s gorkom krvlju klasnog bijesa.[48]

Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ "BONG Joon-ho's PARASITE Claims Early Sales". Korean Film Biz Zone (jezik: engleski). Arhivirano s originala, 4. 2. 2019. Pristupljeno 3. 2. 2019. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
 2. ^ "GISAENGCHUNG – Festival de Cannes 2019". Cannes Film Festival. 2019. Arhivirano s originala, 3. 9. 2019. Pristupljeno 1. 1. 2020. Country : SOUTH KOREA/Length : 132 minutes CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
 3. ^ "기생충". Naver Movie. Arhivirano s originala, 8. 4. 2019. Pristupljeno 8. 4. 2019. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
 4. ^ "Archived copy" 영화 '기생충' 흥행 질주...손익분기점 400만명 눈앞. 3. 6. 2019. Arhivirano s originala, 26. 6. 2019. Pristupljeno 26. 6. 2019.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
 5. ^ "Parasite (2019)". Box Office Mojo. IMDB. Arhivirano s originala, 4. 12. 2019. Pristupljeno 11. 2. 2020.
 6. ^ "Golden Globes 2020: The Complete Nominations List". Variety. 9. 12. 2019. Arhivirano s originala, 9. 12. 2019. Pristupljeno 9. 12. 2019. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
 7. ^ Ulaby, Neda (10. 12. 2019). "'Parasite' Director Bong Joon-ho 'Wanted To Reflect The Truth Of Current Times'". NPR. Arhivirano s originala, 12. 12. 2019. Pristupljeno 12. 12. 2019. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
 8. ^ Sarkisian, Jacob. "Bong Joon Ho won 4 Oscars, tying Walt Disney's record for most Oscars won in one night". Insider. Pristupljeno 10. 2. 2020.
 9. ^ "PARAZIT prikazan u programu Open Air". sff.ba. Pristupljeno 11. 2. 2020. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
 10. ^ a b c Brzeski, Patrick (8. 11. 2019). "Making of 'Parasite': How Bong Joon Ho's Real Life Inspired a Plot-Twisty Tale of Rich vs. Poor". The Hollywood Reporter. Arhivirano s originala, 13. 1. 2020. Pristupljeno 18. 1. 2020.
 11. ^ Ulaby, Neda (10. 12. 2019). "'Parasite' Director Bong Joon-ho 'Wanted To Reflect The Truth Of Current Times". NPR. Arhivirano s originala, 12. 12. 2019. Pristupljeno 12. 2. 2020.
 12. ^ a b c d Jung, E. Alex (14. 1. 2020). "Bong Joon Ho on Why He Wanted Parasite to End With a 'Surefire Kill'". Vulture. Arhivirano s originala, 15. 1. 2020. Pristupljeno 23. 1. 2020.
 13. ^ Sims, David (15. 10. 2019). "How Bong Joon Ho Invented the Weird World of Parasite". The Atlantic. Pristupljeno 16. 2. 2020. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
 14. ^ Ankers, Adele (31. 1. 2020). "Parasite: Bong Joon-ho Reveals the Meaning Behind the Title of the Oscar-Nominated Film". IGN. Arhivirano s originala, 31. 1. 2020. Pristupljeno 31. 1. 2020.
 15. ^ a b Han, Karen (14. 10. 2019). "Bong Joon-ho on weaving his personal memories into Parasite". Polygon. Arhivirano s originala, 26. 12. 2019. Pristupljeno 9. 2. 2020.
 16. ^ Rochlin, Margy (19. 10. 2019). "How steak and 'ramdon' illustrate class tensions in Bong Joon Ho's 'Parasite'". Los Angeles Times. Arhivirano s originala, 15. 1. 2020. Pristupljeno 24. 1. 2020.
 17. ^ a b c Lee, Hana (19. 6. 2019). "'Parasite' subtitle translator: Comedies are a fun challenge". Korea.net. Arhivirano s originala, 8. 2. 2020. Pristupljeno 8. 2. 2020.
 18. ^ Kil, Sonia (30 May 2018). "Bong Joon-ho's Parasite Starts Shooting (EXCLUSIVE)". Variety (jezik: engleski). Arhivirano s originala, 30 April 2019. Pristupljeno 3 February 2019.
 19. ^ "Bong Joon-ho's Parasite Enters Production". Korean Film Biz Zone (jezik: engleski). Pristupljeno 3 February 2019.
 20. ^ "Bong Joon-ho's Parasite Wraps Production". Korean Film Biz Zone (jezik: engleski). Arhivirano s originala, 4 February 2019. Pristupljeno 3 February 2019.
 21. ^ Noh, Jean (30 June 2019). "Bong Joon Ho talks 'Parasite': "It deals with polarisation"". Screen Daily. Arhivirano s originala, 27 July 2019. Pristupljeno 18 January 2020.
 22. ^ a b c d e Wallace, Rachel (31 October 2019). "Inside the House From Bong Joon Ho's Parasite". Architectural Digest. Pristupljeno 16 February 2020. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
 23. ^ a b c d e "How Bong Joon Ho Designed the House in Parasite". IndieWire. 29 October 2019. Arhivirano s originala, 4 November 2019. Pristupljeno 6 November 2019.
 24. ^ Buder, Emily (6 December 2019). "'Parasite' Editor Jinmo Yang Teaches Us How to Edit Without Coverage". No Film School. Arhivirano s originala, 18. 1. 2020. Pristupljeno 17 January 2020.
 25. ^ "Parasite (B&W Version)". IFFR.com. Pristupljeno 13 February 2020.
 26. ^ Ritman, Alex (30 January 2020). "Bong Joon Ho Talks Genesis of New Black-and-White 'Parasite' Cut". The Hollywood Reporter. Pristupljeno 13 February 2020.
 27. ^ a b Pentreath, Rosie (10 February 2020). "Parasite film soundtrack: What's that Italian song and how can I listen to the score?". Classic FM. Pristupljeno 16 February 2020.
 28. ^ a b MacDonald, Joan (17 December 2019). "Bong Joon-ho's 'Glass of Soju' nominated for Oscar Song Shortlist". Forbes. Pristupljeno 16 February 2020.
 29. ^ "92nd OSCARS SHORTLISTS" (jezik: engleski). Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Pristupljeno 26 February 2020. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
 30. ^ a b Ulaby, Neda (5 November 2019). "The Hit Movie 'Parasite' Puts Basement Structures In Structural Inequality". NPR. Arhivirano s originala, 16 January 2020. Pristupljeno 3 February 2020.
 31. ^ Holub, Christian (15 October 2019). "From Parasite to Hustlers: How 2019 became the year of cinematic class conflict". Entertainment Weekly. Arhivirano s originala, 3 February 2020. Pristupljeno 3 February 2020.
 32. ^ a b Bean, Travis (30 January 2020). "Capitalism Gone Wild: The Ending of 'Parasite' Explained". Forbes. Arhivirano s originala, 31 January 2020. Pristupljeno 3 February 2020.
 33. ^ Paiella, Gabriella (8 October 2019). "Parasite Director Bong Joon-ho on the Art of Class Warfare". GQ. Arhivirano s originala, 19 December 2019. Pristupljeno 3 February 2020.
 34. ^ Kim, Minsoo (11 October 2019). "Why "Parasite" Is Bong Joon-ho's Biggest Hit and Darkest Film Yet". Arhivirano s originala, 11 January 2020. Pristupljeno 7 February 2020.
 35. ^ "Opinion: For South Korean youth, Parasite burrows close to home". Arhivirano s originala, 10 January 2020. Pristupljeno 7 February 2020 – preko The Globe and Mail.
 36. ^ a b Kasulis, Kelly. "Oscar-nominated 'Parasite' speaks to a growing divide in South Korea". news.wbfo.org. Arhivirano s originala, 7. 2. 2020. Pristupljeno 7 February 2020.
 37. ^ a b Park, Ju-Hyun (17 February 2020). "Reading Colonialism in "Parasite"". Tropics of Meta (jezik: engleski). Pristupljeno 18 February 2020.
 38. ^ Chu, Li-Wei. "Interview: Dissecting the hidden motifs of 'Parasite' with director Bong Joon-Ho". From the Intercom. Arhivirano s originala, 12 February 2020. Pristupljeno 12 February 2020.
 39. '^ Cea, Max. "Parasites Wild Ending, Broken Down". GQ. Pristupljeno 12 February 2020.
 40. ^ Holub, Christian (23 October 2019). "Parasite director Bong Joon Ho discusses the film's twisty ending". Entertainment Weekly. Pristupljeno 12 February 2020.
 41. ^ Rao, Sonia (24 October 2019). "Unpacking the 'metaphorical' ending of 'Parasite'". The Washington Post. Arhivirano s originala, 7 January 2020. Pristupljeno 23 January 2020.
 42. ^ a b Harris, Hunter (16 October 2019). "Parasite‍ '​s Choi Woo-shik Is Optimistic About the Movie's Overwhelming Ending". Vulture. Arhivirano s originala, 9 December 2019. Pristupljeno 23 January 2020. zero width space character u |title= na mjestu 20 (pomoć)
 43. ^ "Parasite (Gisaengchung) (2019)". Rotten Tomatoes. Fandango Media. Arhivirano s originala, 11 December 2019. Pristupljeno 25 February 2020.
 44. ^ "Parasite Reviews". Metacritic. CBS Interactive. Arhivirano s originala, 18 October 2019. Pristupljeno 19 October 2019.
 45. ^ Scott, A. O. (4 October 2019). "Old Masters and Fresh Surprises at the New York Film Festival". The New York Times. The New York Times Company. Arhivirano s originala, 7 October 2019. Pristupljeno 7 October 2019.
 46. ^ Bilge Ebiri. "Bong Joon-ho's Parasite Is a Nerve-Racking Masterpiece". New York Magazine. Arhivirano s originala, 7 October 2019. Pristupljeno 7 October 2019.
 47. ^ Dave Calhoun. "Parasite". Time Out. Time Out. Arhivirano s originala, 7. 10. 2019. Pristupljeno 7 October 2019.
 48. ^ Jessica Kiang (21 May 2019). "Film Review: Parasite". Variety. Arhivirano s originala, 13 July 2019. Pristupljeno 7 October 2019.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]