Parazit (film)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Parasite
Poster filma Parazit.png
Južnokorejski poster za kina
Režiser Bong Joon-ho Izmijeni na Wikipodacima
Producent
Scenarist(i)
Uloge
Muzika
 • Jung Jae-il Izmijeni na Wikipodacima
Kinematografija Hong Kyung-pyo[1]
Montaža Yang Jin-mo
Produkcija Barunson E&A
Distributer CJ Entertainment
Premijera
 • 21. maj 2019. (2019-05-21) (Cannes)
 • 30. maj 2019. (2019-05-30) (South Korea)
Trajanje 132 minutes[2][3]
Zemlja
Jezik Korejski
Budžet ₩13.5 milijardi[4]
(~US$11 million)
Zarada $175.9 miliona[5]
Režiser i zvijezde na press konferenciji u aprilu 2019. godine.

Parazit (korejski: hangul: 기생충 romanizirano: Gisaengchung ) je južnokorejski filmski triler, crnohumorna komedija, u režiji Bong Joon-hoa, koji je također napisao scenarij s Han Jin-win. U njemu igraju Song Kang-ho, Lee Sun-kyun, Cho Yeo-jeong, Choi Woo-shik i Park So-dam. Film prati članove siromašne porodice koji planiraju da se zaposle u imućnoj porodici infiltrirajući se u njihovo domaćinstvo, predstavljajući se kao nepovezani, visoko kvalificirani pojedinci.

Film je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Kanu 2019. godine, gdje je postao prvi korejski film koji je osvojio Palme d'Or, i prvi koji je jednoglasno pobijedio od 2013. nakon filma Plava boja je najtoplija boja.[6][7] Potom je u Južnoj Koreji objavljen od strane CJ Entertainment, 30. maja 2019. godine. Dobio je univerzalnu kritičku pohvalu i cijenjen je kao jedan od najvećih filmova u Južnoj Koreji ikad snimljen i jedan od najboljih filmova 2010-tih. On je prikupio 175,4 miliona dolara širom svijeta, postajući južnokorejski film sa najvećom zaradom.

Među svojim brojnim priznanjima, Parasite je osvojio 4 vodeće nagrade na 92. dodjeli nagrada Akademije za najbolji film, najboljeg režisera, najbolji originalni scenarij i najbolji međunarodni igrani film. Postao je to prvi južnokorejski film koji je dobio priznanje nagrada Akademije, kao i prvi film koji nije na engleskom jeziku koji je osvojio nagradu za najbolji film. Ujedno, Bong Joon-ho je postao prvi režiser koji je osvojio četiri nagrade Akademije za jedan film.[8] Na 77. dodjeli nagrada Zlatni globus osvojio je nagradu za najbolji film na stranom jeziku . Dobio je četiri nominacije na 73. Britanskoj filmskoj nagradi britanske akademije, pobjedom za najbolji film Ne na engleskom jeziku i najbolji originalni scenarij . Takođe je postao prvi film koji nije na engleskom jeziku koji je osvojio nagradu Ceha filmskog glumišta za izvanredne performanse.

Film je prikazan na 25. Sarajevo Film Festivalu.[9]

Bong Joon-ho dobio je velike pohvale za njegovu režiju i nagrađen je Oscarom za najbolju režiju.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Glava porodice Kim - otac Ki-taek, majka Chung-sook, kćerka Ki-jeong i sin Ki-woo - žive u malom stanu u podrumu ("banjiha"), i rade privremene poslove sa niskim platama i jedva sastavljaju kraj s krajem. Jednog dana Min-hyuk, Ki-wooov prijatelj i student na univerzitetu, poklanja porodici jedan Suseok (kamen učenjaka), što bi trebalo da obeća bogatstvo onome ko ga posjeduje. On predlaže da, dok bude odsutan na studijima u inostranstvu, Ki-woo preuzme njegov posao učitelja engleskog jezika i da podučava kćer Da-hye iz bogate porodice Park. Ki-woo se predstavlja kao student sa univerziteta a porodica Park ga odmah zapošljava; Gospođa Park odlučuje da ga nazove Kevin.

Nakon toga, porodica Kim počinje sa iznenadnim posjetama u kući porodice Park preporučujući im svoje usluge, predstavljajući se kao slučajni, ali sofisticirani kvalificirani radnici. Ki-woo daje lekcije i započinje romansu s Da-hye. Ki-jeong se predstavlja kao "Jessica", umjetnička terapeutkinja, koja pristaje da savetuje njihovog nemirnog sinčića, Da-songa. Šofer gospodina Parka otpušten je nakon što ga Ki-jeong lažno optužuje zbog seksa u automobilu pa je angažiran Ki-taek, bivši hotelski vozač. Konačno, Chung-sook preuzima funkciju domaćice u kući Parkovih nakon što Kimovi uzrokuju tešku alergiju na breskve od koje je patila dugogodišnja spremačica. Porodica Kim uvjerava gospođu Park da njihova spremačica ima tuberkulozu.

Kad je porodica Park otišla na kampovanje, cijela porodica Kim uživa u raskoši rezidencije Parkovih. Moon-gwang se iznenada vraća, rekavši da je nešto ostavila u podrumu kuće. Ona tada otkriva Chung-sooku skriveni ulaz u podzemni bunker, koji je ostavio arhitekt kuće i prethodni vlasnik. Muž Moon-gwang, Geun-sae, počeo je potajno živjeti ispod kuće kako bi se sakrio od utjerivača dugova prije nego što su se Parkovi preselili prije nekoliko godina. Moon-gwang preklinje Chung-sook da nastavi da pomaže Geun-sae-a da preživi u bunkeru, ali ona to odbija. Nakon što se slučajno otkrila istina o porodici Kim, Moon-gwang prijeti da će Parkovima reći njihovu tajnu ako porodica Kim ne sačuva njihovu.

Zbog kiše, Parkovi se vraćaju kući rano s kampovanja, a porodica Kim se sprema da očisti kuću, ali uto izbija tuča između Moon-gwang, Geun-sae i Kimovih. Kimovi hvataju u zamku Geun-sae-a i smrtno ranjavaju Moon-gang u bunkeru. Nakon što Chung-sook poslužuje večeru, gospođa Park otkriva joj da je Da-song imao traumatično iskustvo, prije mnogo godina kada je bio svjedok pojave "duha" - Gea-sae - koji je samo izlazio iz podruma. Kimovi uspijevaju da pobjegnu iz kuće Parkovih, ali ne prije nego što su čuli nepristojne komentare gospodina Parka o tome kako Ki-taek loše miriše. Kimovi se vraćaju u svoj stan kako bi ga našli potpuno poplavljenog zbog nevremena, pa su primorani da spavaju u sportskoj dvorani zajedno s drugim prognanicima.

Sljedećeg dana gospođa Park odlučuje da organizuje zabavu za rođendan Da-song. Ona poziva Ki-jeong i Ki-wooa, dok su Ki-taek i Chung-sook dužni da prisustvuju kao zaposlenici. Usred zabave Ki-woo se spušta do bunkera sa kamenom učenjaka kako bi se suočio sa Geun-saeom. Tamo ga napada Geun-sae, koji ga je iskasapio sa kamenom i uspijeva da pobjegne. U želji da se osveti Moon-gwang, Geun-sae ubada Ki-jeong kuhinjskim nožem pred prestravljenim gostima. Da-song doživljava epileptični napad izazvan traumom kad je vidjela Geun-sae-a i izbila je borba sve dok Chung-sook ne uspijeva da ubije Geun-saea ražnjem. Dok Ki-taek pokušava pomoći Ki-jeong, gospodin Park mu naređuje da vozi Da-song u bolnicu. U opštem haosu, Ki-taek, vidjevši gnusnu reakciju gospodina Parka na Geun-saeov miris, uzima nož i smrtno ranjava gospodina Parka prije nego što je pobjegao s mjesta događaja.

Nakon nekoliko sedmica, Ki-woo je preživio napad i probudio se nakon operacije na mozgu. On i Chung-sook su osuđeni za prevaru na uvjetnu kaznu. Ki-jeong je umro od povreda, a Ki-taek, koji je optužen zbog ubistva gospodina Parka, je nestao. Motivi Geun-saea za napad su misterija za javnost. Ki-woo pregledava kuću Parkova koja je sada prodata; sa treperavih lampica vidi se poruka u Morzeovom kodu. To je poruka od Ki-taeka, koji je pobjegao u bunker i sada preživljava zahvaljujući skupljanju otpadaka iza novih vlasnika kuće. Ki-woo još uvijek živi u podrumskom stanu sa svojom majkom, i piše Ki-neeku neposlano pismo, obećavajući da će jednog dana zaraditi dovoljno novca za kupovinu kuće i osloboditi oca.

Uloge[uredi | uredi izvor]

Uvod u snimanje[uredi | uredi izvor]

Ideja za Parazita nastala je 2013. godine. Dok je radio na filmu Kroz snijeg, Bonga je ohrabrio prijatelj pozorišni glumac da napiše dramu. U svojim ranim 20-im godinama bio je kućni učitelj sinu iz jedne bogate porodice u Seulu i razmišljao je o pretvaranju svog iskustva u filmsku produkciju.[10] Nakon što je završio film 'Kroz snijeg', Bong je za prvu polovinu Parazita napisao filmski scenarij na 15 stranica, što je njegov pomoćnik iz produkcije filma Kroz snijeg, Han Jin-win, preradio u tri različita nacrta scenarija.[10] Nakon što je završio film Okja, Bong se vratio projektu i završio scenarij; Han je dobio priznanje kao ko-autor.[10]

Bong je priznao da je na film također utjecao korejski "domaći gotički" film iz 1960. Kućna pomoćnica.[11] Incident iz 1930-ih sa Christine i Léa Papin - dvjema sobaricama koje su ubile svoje poslodavce u Francuskoj - također je poslužio kao izvor inspiracije za Bonga.[12] Bong je također bio inspirisan svojom prošlošću, kada je podučavao bogate porodice. Bong je rekao: "Imao sam osjećaj da se unosim u privatne živote potpunih stranaca. Svake sedmice ulazio bih u njihovu kuću i mislio sam kako bi bilo zabavno kada bih uspio nagovoriti sve svoje prijatelje da se jedan po jedan usele u kuću."[13] Naslov filma, "Parazit", Bong je odabrao jer je imao dvostruko značenje, pa je morao uvjeriti marketinšku grupu filma da ga koristi. Bong je rekao: "Budući da je priča o tome da se siromašna porodica infiltrirala i uvukla u bogatu kuću, čini se vrlo očiglednim da se "Parazit" odnosi na siromašnu porodicu i mislim da je to razlog zašto se marketinški tim malo kolebao. Ali ako pogledate na drugi način, može se reći da su bogata porodica ti koji su paraziti u smislu radne snage. Oni ne mogu čak ni da peru suđe, ne mogu sami voziti, pa žive od rada siromašne porodice. Na kraju krajeva obje strane su paraziti."[14]

Darcy Paquet, Amerikanka s prebivalištem u Koreji, služiila je kao prevodilac za engleske titlove i direktno je sarađivala s Bongom.[15] Paquet je Jjapaguri ili Chapaguri (짜파 구리), jelo koje je lik iz filma pripremio, prevela kao "ram-don". To je mješavina špageta i Neoguri instant rezanaca.[16] Engleska verzija filma prikazuje pakovanja na engleskom "ramyeon" i "udon" kako bi ukazali na engleskom govornom području kako je ime nastalo. Paquet je vjerovala da riječ "ram-don" prije nije postojala jer nije našla nikakve rezultate pretrage na Google-u.[17] Jednom prilikom Paquet je koristila rječnik Oxfordskog univerziteta kao referencu, umjesto rječnika Nacionalnog Univerziteta Seoul-a, a u drugoj, koristila je WhatsApp aplikaciju za razmjenu poruka umjesto KakaoTalk-a.[15] Paquet je odabrao Oxford umjesto Harvarda zbog Bong-ovog afiniteta prema Velikoj Britaniji i zbog toga što je Paquet vjerovala da će korištenje Harvarda biti "previše očit izbor".[17] Paquet je napisala: "da bi humor imao efekta, ljudi to moraju odmah da shvate. Sa nepoznatom rječju, humor se gubi."[17]

Snimanje[uredi | uredi izvor]

Glavno snimanje filma počelo je 18. maja 2018. godine[18][19]a završilo je 124 dana kasnije 19. septembra 2018.[20]Snimanje se odvijalo oko Seoula i u Jeonju.[21]Kuća Parkovih bila je u potpunosti novoizgrađena za potrebe snimanja. Prvi sprat i vrt izgrađeni su na slobodnom vanjskom zemljištu, a podrum i drugi sprat izgrađeni su na setu.[22]Bong je, kao dio scenarija, također dizajnirao osnovni raspored kuće. "To je poput vlastitog svemira unutar ovog filma. Svaki lik i svaki tim imaju prostore u koje se mogu infiltrirati i tajne prostore za koje ne znaju."[23]Izmišljeni arhitekt Namgoong Hyeonja predstavljen je kao dizajner kuće i prethodni vlasnik prije porodice Park, a dizajner produkcije Lee Ha-jun prihvatio je funkciju i oblik kuće na osnovu načina na koji bi Namgoong to zamislio.[22]Ha-Jun je rekao, "Budući da je kuća gospodina Parka iz priče sagrađena od strane arhitekte, nije bilo lahko pronaći pravi pristup dizajniranju kuće ... Nisam arhitekt, i mislim da postoji razlika u tome kako arhitekt zamišlja prostor i kako to dizajnira produkcija. Prednost dajemo uglovima i blokadama kamera dok arhitekti grade prostore za ljude u kojima oni stvarno žive. Tako mislim da je pristup vrlo različit."[23]Na primjer, Ha-jun je shvatio da bi Namgoong koristio dnevni boravak na prvom spratu sa pogledom na vrt, pa je izgrađen sa jednim širokim prozorom i samo spartanskim izborom sjedenja za ovu funkciju.[22]Neke od umjetničkih djela u unutrašnjosti kuće dio su opusa južnokorejskog umjetnika Seung-mo Parka, uključujući već postojeća umjetnička djela kao i neka izričito napravljena za film.[22]Dalje, dizajn kuće i njenih enterijera imao je za cilj da bude pogodan za snimanje filma u omjeru 2,35: 1, preferirajući šire i dublje prostorije, a ne visinu.[23]

Ha-jun je rekao da je sunce bilo važan faktor prilikom izgradnje seta na otvorenom. "Smjer sunčeve svjetlosti bilo je presudna tačka razmatranja dok smo tražili vanjske parcele za set", objasnio je Lee. "Morali smo imati na umu položaj sunca tokom željenog vremenskog perioda i da u skladu s tim odredimo položaj i veličine prozora. Što se tiče praktične rasvjete, direktor fotografije Hong Kyung-pyo imao je određene zahtjeve u vezi s bojom. On je želio sofisticiranu indirektnu rasvjetu i toplinu iz običnih sijalica. Prije izgradnje seta, direktor fotografije i ja posjetili smo lokaciju par puta da provjerimo kretanje sunca u svakom trenutku, te smo zajedno odlučili o lokaciji seta."[23]

Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ "BONG Joon-ho's PARASITE Claims Early Sales". Korean Film Biz Zone (jezik: engleski). Arhivirano s originala, 4. 2. 2019. Pristupljeno 3. 2. 2019.
 2. ^ "GISAENGCHUNG – Festival de Cannes 2019". Cannes Film Festival. 2019. Arhivirano s originala, 3. 9. 2019. Pristupljeno 1. 1. 2020. Country : SOUTH KOREA/Length : 132 minutes
 3. ^ "기생충". Naver Movie. Arhivirano s originala, 8. 4. 2019. Pristupljeno 8. 4. 2019.
 4. ^ "Archived copy" 영화 '기생충' 흥행 질주...손익분기점 400만명 눈앞. 3. 6. 2019. Arhivirano s originala, 26. 6. 2019. Pristupljeno 26. 6. 2019.CS1 održavanje: arhivirana kopija kao naslov (link)
 5. ^ "Parasite (2019)". Box Office Mojo. IMDB. Arhivirano s originala, 4. 12. 2019. Pristupljeno 11. 2. 2020.
 6. ^ "Golden Globes 2020: The Complete Nominations List". Variety. 9. 12. 2019. Arhivirano s originala, 9. 12. 2019. Pristupljeno 9. 12. 2019.
 7. ^ Ulaby, Neda (10. 12. 2019). "'Parasite' Director Bong Joon-ho 'Wanted To Reflect The Truth Of Current Times'". NPR. Arhivirano s originala, 12. 12. 2019. Pristupljeno 12. 12. 2019.
 8. ^ Sarkisian, Jacob. "Bong Joon Ho won 4 Oscars, tying Walt Disney's record for most Oscars won in one night". Insider. Pristupljeno 10. 2. 2020.
 9. ^ "PARAZIT prikazan u programu Open Air". sff.ba. Pristupljeno 11. 2. 2020.
 10. ^ a b c Brzeski, Patrick (8. 11. 2019). "Making of 'Parasite': How Bong Joon Ho's Real Life Inspired a Plot-Twisty Tale of Rich vs. Poor". The Hollywood Reporter. Arhivirano s originala, 13. 1. 2020. Pristupljeno 18. 1. 2020.
 11. ^ Ulaby, Neda (10. 12. 2019). "'Parasite' Director Bong Joon-ho 'Wanted To Reflect The Truth Of Current Times". NPR. Arhivirano s originala, 12. 12. 2019. Pristupljeno 12. 2. 2020.
 12. ^ Jung, E. Alex (14. 1. 2020). "Bong Joon Ho on Why He Wanted Parasite to End With a 'Surefire Kill'". Vulture. Arhivirano s originala, 15. 1. 2020. Pristupljeno 23. 1. 2020.
 13. ^ Sims, David (15. 10. 2019). "How Bong Joon Ho Invented the Weird World of Parasite". The Atlantic. Pristupljeno 16. 2. 2020.
 14. ^ Ankers, Adele (31. 1. 2020). "Parasite: Bong Joon-ho Reveals the Meaning Behind the Title of the Oscar-Nominated Film". IGN. Arhivirano s originala, 31. 1. 2020. Pristupljeno 31. 1. 2020.
 15. ^ a b Han, Karen (14. 10. 2019). "Bong Joon-ho on weaving his personal memories into Parasite". Polygon. Arhivirano s originala, 26. 12. 2019. Pristupljeno 9. 2. 2020.
 16. ^ Rochlin, Margy (19. 10. 2019). "How steak and 'ramdon' illustrate class tensions in Bong Joon Ho's 'Parasite'". Los Angeles Times. Arhivirano s originala, 15. 1. 2020. Pristupljeno 24. 1. 2020.
 17. ^ a b c Lee, Hana (19. 6. 2019). "'Parasite' subtitle translator: Comedies are a fun challenge". Korea.net. Arhivirano s originala, 8. 2. 2020. Pristupljeno 8. 2. 2020.
 18. ^ Kil, Sonia (30 May 2018). "Bong Joon-ho's Parasite Starts Shooting (EXCLUSIVE)". Variety (jezik: engleski). Arhivirano s originala, 30 April 2019. Pristupljeno 3 February 2019.
 19. ^ "Bong Joon-ho's Parasite Enters Production". Korean Film Biz Zone (jezik: engleski). Pristupljeno 3 February 2019.
 20. ^ "Bong Joon-ho's Parasite Wraps Production". Korean Film Biz Zone (jezik: engleski). Arhivirano s originala, 4 February 2019. Pristupljeno 3 February 2019.
 21. ^ Noh, Jean (30 June 2019). "Bong Joon Ho talks 'Parasite': "It deals with polarisation"". Screen Daily. Arhivirano s originala, 27 July 2019. Pristupljeno 18 January 2020.
 22. ^ a b c d Greška kod citiranja: Nevaljana oznaka <ref>; nije naveden tekst za reference s imenom archdigest
 23. ^ a b c d "How Bong Joon Ho Designed the House in Parasite". IndieWire. 29 October 2019. Arhivirano s originala, 4 November 2019. Pristupljeno 6 November 2019.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]