Zlatni globus za najbolji strani film

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Zlatni globus

Zlatni globus za najbolji strani film (eng: Best Foreign Language Film) je druga najznačajnija američka filmska nagrada, koja se dodjeljuje u Los Angelesu od 1950. godine. Nagradu dodjeljuje Udruženje holivudskih stranih novinara (HFPA), organizacija sastavljena od novinara koji pokrivaju filmsku industriju Sjedinjenih Država, ali koji su povezani s publikacijama izvan Sjeverne Amerike.

Počevši od 7. dodjele "Zlatnih globusa", počele su se dodjeljivati nagrade, za najbolji film na jeziku koji nije engleski. Osim ove kategorije, u filmskoj produkciji dodjeljuju se još nagrade u slijedećim kategorijama: najbolja komedija ili mjuzikl, najbolja komedija ili drama, najbolja režija, najbolji scenarij, najbolji glumac u drami, najbolja glumica u drami, najbolji glumac u komediji ili mjuziklu, najbolja glumica u komediji ili mjuziklu, najbolji sporedni glumac, najbolja sporedna glumica, najbolja originalna muzika, najbolji animirani film, najbolja pjesma i Zlatni globus za životno djelo - Nagrada "Cecil B. DeMille".

Žiri sačinjava glasačko tijelo Hollywood Foreign Press Association (HFPA) od stranih novinara, koji broji 86 članova. Razdoblje lobiranja i prihvaćanja kandidata za nominacije počinje 1. oktobra. Prijenos dodjele Zlatnog globusa uglavnom kotira treći na listi najgledanijih showova dodjele nagrada, iza Oskara i Grammyja. Prije je dodjela emitirana na TBS-u, no od 1996. se emitira na kanalu televizije NBC. Nominacije se objavljuju svake godine sredinom decembra, a nagrade se održavaju krajem ili sredinom januara.

Nominacije[uredi | uredi izvor]

Nominovani filmovi moraju trajati najmanje 70 minuta, sa udjelom većim od 51% ne-engleskog dijaloga,[1] a produkcije moraju biti najmanje sedam dana prije dodjele nagrade prikazani u širem području Los Angelesa. Film se mora najmanje 14 mjeseci prije prijavljivanja, prikazati u zemlji gdje je produciran. Ovo pravilo ne važi za filmove iz zemalja u kojima je prisutna cenzura filmova. Osim toga, obavezna je organizacija prikazivanja filmova za članove udruženja.[2]

Dobitnici i nominirani[uredi | uredi izvor]

1940-e[uredi | uredi izvor]

Godina Film
Producenti
Nominirani
1949. Kradljivci bicikla
 – Vittorio de Sica Italija
The Fallen Idol - Carol Reed Ujedinjeno Kraljevstvo

1950-e[uredi | uredi izvor]

Godina Film
Producenti
Nominirani
1950-53. Nagrada nije dodijeljena
1954. Genevieve Ujedinjeno Kraljevstvo
La Mujer de las Camelias Argentina
Weg ohne Umkehr Njemačka
Twenty-Four Eyes Japan
1955. Dangerous Curves Ujedinjeno Kraljevstvo
Stella Grčka
Kinder, Mütter und ein General Njemačka
Kodomo no me Japan
Ordet Danska
1956. Valkoinen peura Finska
Guerra e pace Italija
Vor Sonnenuntergang Njemačka
Taiyo to bara Japan
To Koritsi me ta mavra Grčka
1957. Tizoc Meksiko
Bekenntnisse des Hochstaplers Felix Krull Njemačka
Kiiroi karasu Japan
1958. Cesta duga godinu dana Socijalistička Federativna Republika JugoslavijaItalija
Das Mädchen Rosemarie Njemačka
L'eau vive Francuska
1959. Die Brücke Njemačka
Kagi Japan
Orfeu Negro Brazil
Divlje jagode Švedska
Wir Wunderkinder Njemačka

1960-e[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]