Idi na sadržaj

Zlatni globus za najbolji film

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Zlatni globus

Zlatni globus za najbolji film (eng: Best Motion Picture) je druga najznačajnija američka filmska nagrada, koja se dodjeljuje u Los Angelesu od 1943. godine. Dodjeljivana je do 8. dodjele Zlatnog globusa, nakon čega je ukinuta, te podijeljena na dvije nagrade. za najbolju dramu i za naljbolju komediju ili mjuzikl. Nagradu dodjeljuje Udruženje holivudskih stranih novinara (HFPA), organizacija sastavljena od novinara koji pokrivaju filmsku industriju Sjedinjenih Država, ali koji su povezani s publikacijama izvan Sjeverne Amerike.

Žiri sačinjava glasačko tijelo Hollywood Foreign Press Association ili skraćeno HFPA, od stranih novinara, koji broji 86 članova. Razdoblje lobiranja i prihvaćanja kandidata za nominacije počinje 1. oktobra. Prijenos dodjele Zlatnog globusa uglavnom kotira treći na listi najgledanijih showova dodjele nagrada, iza Oskara i Grammyja. Prije je dodjela emitirana na TBS-u, no od 1996. se emitira na kanalu televizije NBC. Nominacije se objavljuju svake godine sredinom decembra, a nagrade se održavaju krajem ili sredinom januara.

Nominacije[uredi | uredi izvor]

Nominovani filmovi moraju trajati najmanje 70 minuta, a produkcije moraju biti najmanje sedam dana prije dodjele nagrade prikazani u širem području Los Angelesa. Osim toga, obavezna je organizacija prikazivanja filmova za članove udruženja.[1] Kandidovani mjuzikli se moraju tematski odrediti za kategoriju drama ili komedija. Filmovi u kojima je udio stranog jezika veći od 51% se automatski prijavljuju u kategoriji za najbolji strani film.[2]

Dobitnici i nominirani[uredi | uredi izvor]

Zlatni globus se od 1943-50. godine dodjeljivao samo u kategoriji za najbolji film.

Godina Film
Producenti
Nominirani
1943. Bernardettina pjesma
 –William Perlberg
1944. Idući svojim putem
 – Leo McCarey
1945. Izgubljeni izlet
 – Charles Brackett
1946. Najbolje godine naših života
 – Samuel Goldwyn
1947. Džentlmenski sporazum
 – Darryl F. Zanuck
1948. Johnny Belinda
 – Henry Blanke
Blago Sierra Madre
 – Jerry Wald
1949. Svi kraljevi ljudi
 – Robert Rossen
1950. Bulevar sumraka
 – Charles Brackett

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]