Rebecca (1940)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Rebecca
Rebecca (1940) - poster.jpg
Režiser Alfred Hitchcock
Producent David O. Selznick
Scenarist(i) Philip MacDonald
Michael Hogan
Priča:
Joan Harrison
Robert E. Sherwood
Daphne du Maurier
Narator Joan Fontaine
Uloge Laurence Olivier
Joan Fontaine
Judith Anderson
George Sanders
Muzika Franz Waxman
Žanr romantična drama/ triler
Kinematografija George Barnes
Montaža W. Donn Hayes
Produkcija Selznick International Pictures
Distributer United Artists
Datum izlaska 12. april 1940.
Trajanje 130 minuta
Zemlja SAD
Jezik engleski
Budžet 1.288.000 $

Rebecca je film Alfreda Hitchcocka iz 1940 godine. To je bio njegov prvi "američki" film. Robert E. Sherwood i Joan Harrison adaptirali su istoimeni roman Daphne du Maurier (1938) u produkciji Davida Selznicka.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Upozorenje čitaocu: Tekst koji slijedi mogao bi vam otkriti ključne detalje i završetak radnje ovog djela!

U filmu su glavni likovi Maxim de Winter, njegova druga supruga te gđa Danvers, sluškinja pokojne supruge. Radi se o sjećanjima koja kontroliraju De Wintera, njegovu sadašnju suprugu i gđu Danvers.

Radnja je većinski neizmijenjena u usporedbi s romanom. Hitchcock je, također, prešao preko holivudskog koda lezbijstva jer je sluškinja opsjednuta Rebbecom nakon njene smrti.

Glumci[uredi | uredi izvor]

Glumac Uloga
Laurence Olivier George Fortescu Maximillian "Maxim" de Winter
Joan Fontaine druga gđa De Winter
George Sanders Jack Favell
Judith Anderson gđa Danvers
Nigel Bruce major Giles Lacy
Reginald Denny Frank Crawley
C. Aubrey Smith pukovnik Julyan
Gladys Cooper Beatrice Lacy
Florence Bates gđa Edythe Van Hopper
Melville Cooper mrtvozornik
Leo G. Carroll dr. Baker

Hitchcockov kameo nalazi se pred kraj filma; vidimo ga izvan telefonske govornice dok Jack telefonira.

Nagrade[uredi | uredi izvor]

Osvojeni Oscari[uredi | uredi izvor]

Neosvojeni Oscari[uredi | uredi izvor]

Zanimljivosti[uredi | uredi izvor]

  • Preko 20 glumica je testirano za ulogu gđe de Winter, koja je na kraju otišla novopečenoj glumici Joan Fontaine. Jedna od njih bila je Vivien Leigh, koju je Laurence Olivier pokušao progurati, pošto su bili par u to vrijeme.
  • Ovo je bio Alfred Hitchcockov drugi film koji se temelji na romanu Daphne du Maurier (prvi je bio Jamaica Inn)
  • Uprkos potrazi za lokacijom uzduž i poprijeko SAD-a, a posebno Nove Engleske, David O. Selznick nije bio u mogućnosti pronaći prikladno mjesto koje bi predstavilo Manderley, pa je morao pribjeći minijaturi umjesto toga, i to jednoj vrlo uvjerljivoj.
  • Godine 1944, Edwina Levin MacDonald tužila je Davida O. Selznicka, Daphne du Maurier, United Artists i Doubleday za plagijat. Tvrdila je da se film temelji na romanu "Slijepi prozori", i dobila je nepoznat iznos odštete.
  • Zato što je Laurence Olivier želio svoju tadašnju djevojku Vivien Leigh da igra glavnu ulogu, on je tretirao Joan Fontaine užasno. Ovo je prilično potreslo Fontaine, tako da je Alfred Hitchcock odlučio kapitalizirati na tome tako što joj je rekao da je cijela glumačka ekipa mrzi, čime je postala stidljiva i tjeskobana - upravo ono što mu je bilo potrebno za njenu glumu.
  • Ovo je bio prvi film Alfreda Hitchcocka koji je napravio sa Davidom O. Selznickom. Hitchcock je radio sa scenaristom Robertom E. Sherwoodom i Hitchcockovom pomoćnicom Joan Harrison u procesu pisanja scenarija. Ali on je bio nezadovoljan gotovo od početka snimanja sa Selznickom koji je vodio kontrolni - a neki su to zvali opsesivni - način "produkcije".
  • Zbog uspjeha ovog filma u Španiji, posebne jakne koje je Joan Fontaine nosila tokom snimanja filma počele su biti poznate kao "rebecas". Riječ "Rebeca" još uvijek se koristi danas kad se govori o ovom odjevnom predmetu.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]