Kum 2

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kum 2
Originalni poster za film
RežiserFrancis Ford Coppola
ProducentFrancis Ford Coppola
Gray Frederickson
Fred Roos
Mona Skager
Scenarist(i)Francis Ford Coppola
Mario Puzo
(prema istoimenom romanu
Marija Puza)
UlogeAl Pacino
Robert Duvall
Diane Keaton
Robert De Niro
John Cazale
Talia Shire
Lee Strasberg
MuzikaNino Rota
Žanrdrama
KinematografijaGordon Willis
MontažaBarry Malkin
Richard Marks
Peter Zinner
ProdukcijaParamount Pictures
DistributerParamount Pictures
Premijera20. decembar 1974.
Trajanje200 minuta
ZemljaSAD
JezikEngleski
Budžet13 miliona $
Zarada193 miliona $[1]
PrethodnikKum
NasljednikKum 3

Kum 2 američki je epski kriminalistički film snimljen 1974. u režiji Francisa Forda Coppole, djelomično zasnovan na istoimenom romanu Marija Puza iz 1969. Scenario su napisali Coppola i Puzo. Glavne uloge tumače Al Pacino, Robert Duvall, Diane Keaton, Robert De Niro, Talia Shire, Morgana King, John Cazale, Marianna Hill, Michael V. Gazzo i Lee Strasberg. Film je jednim dijelom ujedno i nastavak i uvod Kuma iz 1972, predstavljajući dvije paralelne drame. Glavna priča nastavlja se na događaje iz prvog filma, u čijem je centru Michael Corleone (Pacino), novi kum mafijaške porodice Corleone, koji pokušava sačuvati svoje poslovno carstvo u periodu od 1958. do 1959; ostalo su serije sjećanja na njegovog oca Vita (De Niro) od njegovog djetinjstva na Siciliji 1901, pa sve do osnivanja porodice Corleone u New Yorku. Film je objavljen 1974. i primio je sjajne ocjene filmskih kritičara, a neki su čak smatrali da je nadmašio svog prethodnika. Film je bio nominiran za 11 Oscara, a osvojio ih je 6, uključujući i onaj za najbolji film.[2]

Radnja[uredi | uredi izvor]

Film počinje 1901. u gradu Corleoneu na Siciliji, na sahrani mladog Vitovog oca, Antonija Andolinija, koji je ubijen zbog vrijeđanja lokalnog šefa mafije, Dona Ciccia. Za vrijeme sahrane Vitov stariji brat biva ubijen zato što je prijetio da će se osvetiti Donu. Vitova majka odlazi Cicciu da moli za milost, ali on odbija, znajući da će devetogodišnji Vito tražiti osvetu kasnije kad poraste. Majka poteže nož na Ciccia i za trenutak ga zarobljava dok njen sin koristi priliku da pobjegne, ali je Cicciovi plaćenici ubijaju. Oni pretražuju cijeli grad s ciljem da ga pronađu, ali u njegovom bijegu i skrivanju pomažu mu lokalni ljudi. Vito se ukrcava na brod za New York, i na otoku Ellis imigracijski agent nadijeva prezime Vitu po njegovom rodnom gradu Corleoneu i registrira ga pod imenom "Vito Corleone".

1958, u sceni sličnoj na početku prvog filma, Michael Corleone (Al Pacino), kum Corleoneove porodice, rukovodi raznim poslovima i porodičnim problemima tokom zabave na jezeru Tahoe u Nevadi, gdje proslavlja sinovo krštenje. U svojoj kancelariji Michael se sastaje s potkupljivim senatorom iz Nevade, Patom Gearyjem (G. D. Spradlin), da dogovore cijenu kockarske dozvole za hotel i kockarnicu koje Corleoneovi kupuju.

Michael se sukobljava sa svojom samosvojnom mlađom sestrom Connie (Talia Shire), koja se, iako nedavno razvedena od svog drugog muža, planira udati za Merlea Johnsona (Troy Donahue), koji očito nema sredstava za život, tako da Michael ne odobrava ovaj brak. On također razgovara sa Johnnyjem Olom (Dominic Chianese), desnom rukom jevrejskog gangstera Hymana Rotha (Lee Strasberg), koji podržava Michaelovo učešće u kockarskoj industriji. Kasnije Michael pregovara s Frankom "Pet Anđela" Pentangelijem (Michael V. Gazzo), poslovnim čovjekom koji je od Corleoneovog čovjeka Petera Clemenze preuzeo teritorij u New Yorku nakon njegove smrti i sad ima problema sa braćom Rosato, koje pomaže Roth. Pentangeli iznenada odlazi i govori Michaelu: "Tvoj otac je poslovao sa Hymanom Rothom, tvoj otac je poštivao Hymana Rotha, ali tvoj otac nije nikad vjerovao Hymanu Rothu."

Kasnije te noći Michael za dlaku izbjegava pokušaj atentata nakon što je njegova supruga Kay (Diane Keaton) primijetila da su zavjese na sobnom prozoru previše otvorene, što je omogućilo dvama atentatorima da ispale kišu metaka po sobi. Kasnije su atentatori pronađena mrtvi, a ubili su ih špijuni unutar same vile. Nakon toga Michael govori svom advokatu i saradniku Tomu Hagenu (Robert Duvall) da je atentat potpomognut od strane nekog ko mu je blizak i da on mora otići, povjeravajući sve svoje ovlasti Hagenu kako bi zaštitio porodicu.

Iz prošlosti: New York, 1917. Odrasli Vito Corleone (Robert De Niro) radi u prodavnici u Lower Eastu sa svojim prijateljem Gencom Abbandandom. Zonu kontrolira član "Crne ruke," Don Fanucci (Gastone Moschin), koji naplaćuje "zaštitu" od lokalnih prodavnica. Jedne noći Vitov susjed Clemenza (Bruno Kirby) traži od njega da sakrije njegovu kolekciju pištolja i kasnije, da mu vrati uslugu, odvodi ga u luksuzni stan, gdje kradu skupocjeni tepih.

Film se vraća u sadašnjost. Michael se u Miamiju sastaje s Rothom, koji mu govori da vjeruje da je Pentangeli odgovoran za pokušaj njegovog ubistva i da će platiti za to. Na putu za Brooklyn Michael govori Pentangeliju da je Roth ustvari iza svega toga i da Michael ima plan kako da se obračuna s Rothom, ali on treba Frankieja da sarađuje sa braćom Rosato kako bi mogli eliminirati Rotha. Kad se Pentangeli otišao susresti s Rosatovima u lokalnom baru, on mu govori: "Pozdravlja te Michael Corleone" i u tom trenutku biva napadnut s leđa, ali policija se slučajno pojavljuje. Pentangeli je pogođen, a njegov tjelohranitelj, Willi Cicci (Joe Spinell), pregažen je autom dok je pucao na Rosatove koji su bježali. U međuvremenu u Nevadi, Hagen je pozvan u bordel u Carson Cityju, čiji je gazda Michaelov stariji brat Fredo (John Cazale), pošto je senator Geary umiješan u ubistvo prostitutke. Tom nudi da sredi problem, ali traži "prijateljstvo" između senatora i Corleoneove porodice.

U međuvremenu, Michael se susreće s Rothom u Havani krajem 1958, u vrijeme kad diktator Fulgencio Batista privlači američke investicije, a komunistička gerila pokušava oboriti vladu. Na Rothovoj rođendanskoj zabavi Michael primjećuje da postoji mogućnost da pobunjenici pobijede, što bi dovelo u pitanje njihove poslove na Kubi. Ranije tog dana Michael je sam vidio kako komunistički pobunjenik ubija policajca u Havani detonirajući granatu, koja ubija i pobunjenika. Nakon ovog komentara Roth mu predbacuje da nije uplatio 2 miliona dolara koji bi učvrstili njihovo partnerstvo.

Noseći obećani novac, Fredo stiže u Havanu i susreće se s Michaelom. Michael mu spominje Rotha i Olu, ali Fredo tvrdi da se nikad nije susreo s njima. Michael povjerava svom bratu da je Roth bio taj koji ga je pokušao ubiti i da planira to ponovo učiniti. Michael uvjerava Freda da je on već napravio plan za njegovu eliminaciju i da "Hyman Roth neće živ dočekati Novu godinu". Umjesto predaje novca Rothu, Michael ga pita ko je izdao naredbu da se ubije Pentangeli. Roth izbjegava odgovor i umjesto toga ljutito govori o ubistvu svog starog prijatelja, Moea Greenea, za što je naredbu dao Michael (što je opisano na kraju prvog filma).

Michael traži od Freda, koji jako dobro poznaje Havanu, da zabavi senatora Gearyja i ostale važne zvaničnike i poslovne ljude, gdje se Fredo pretvara da ne prepoznaje Johnnyja Olu. Uskoro nakon zabave Fredo glasno komentira da mu je Ola rekao o mjestu, što je kontradiktorno s onim što je rekao Michaelu dvaput ranije da nije poznavao Rotha ili Olu. Michael shvata da je izdajnik njegov rođeni brat i šalje svog tjelohranitelja da se obračuna s Rothom. Ola je zadavljen, ali Roth je zbog problema sa srcem odvezen u bolnicu, gdje je ubijen Michaelov čovjek koji je pokušao ubiti Rotha. Na Batistinoj novogodišnjoj zabavi, tačno u ponoć, Michael čvrsto zgrabi Freda i, ljubeći ga, kaže: "Znao sam da si to bio ti, Fredo; povrijedio si me". Kad gerila napadne, gosti bježe, ali Fredo odbija ići s Michaelom, uprkos njegovom uvjeravanju da je on još uvijek njegov brat.

Iz prošlosti (1917): Don Fanucci primjećuje partnerstvo između Vita, Clemenze i Sala Tessia (John Aprea) i traži svoj dio od njihove zarade da mu se isplati svake sedmice. Clemenza i Tessio pristaju plaćati, ali Vito oklijeva i traži od svojih prijatelja da mu sve prepuste tako da će Fanucci pristati na manju svotu. I, zaista, Vito uspijeva uvjeriti Fanuccija da uzme samo šestinu od onoga što je zahtijevao (100 od traženih 600 dolara). Odmah nakon toga, tokom lokalnog festivala, Vito ubija Fanuccija u hodniku njegovog stana i onda se pridružuje svojoj porodici i govori svom malom sinu Michaelu da ga mnogo voli.

Januara 1959. u Nevadi Michael se vraća u svoju snijegom prekrivenu vilu na jezeru Tahoe nakon što je pobjegao s Kube. Hagen mu javlja da je Roth pobjegao s Kube nakon što je preživio srčani udar, da se oporavlja u Miamiju, da je Michaelov tjelohranitelj mrtav i da se Fredo najvjerovatnije skriva u New Yorku. Hagen mu također saopćava da je Kay pobacila dok je bio odsutan. Michael je šokiran vijestima i ljutito zahtijeva da zna kojeg je spola bila beba, ali Hagen mu to nije mogao reći.

Iz prošlosti (1920): pošto je Fanucci mrtav i niko se ne javlja da preuzme "Crnu ruku", Vito stječe poštovanje u kvartu i počinje se miješati u lokalne probleme, operišući iz prodavnice "Genco Pura Olive Oil Company" (imenovane po njegovom prijatelju Abbandandu) kojom on upravlja i daje "usluge" ostalima iz susjedstva, kao što je mlada žena koja je trebala biti izbačena iz stana. Vito prijeti njenom vlasniku i naređuje mu da je zadrži još nekoliko sedmica besplatno.

U Washingtonu 1959. komisija Senata, čiji je član i senator Geary, sprovodi istragu o Corleoneovoj porodici. Oni ispitivaju Willija Ciccija o njegovoj ulozi u porodici, ali nije mogao umiješati Michaela jer nikad nije primio nijedan nalog direktno od njega. Kad se Michael pojavi pred komisijom, Geary govori hvalospjeve o Italoamerikancima i onda napušta sjednicu. Tokom ispitivanja Michael odbija sve optužbe za kriminal, počevši od ubistva Sollozza i kapetana McCluskeya iz 1946. (prikazano u prvom filmu), pa sve do poslovnog statusa nekoliko kockarnica u Nevadi. Michael daje izjavu kojom traži od komisije da mu predstave svjedoka koji bi mogao potvrditi te optužbe. Saslušanje se završava obećanjem predsjednika komisije da će pronaći svjedoka koji će potvrditi optužbe.

Frank Pentangeli, za koga se ispostavlja da nije poginuo u napadu braće Rosato, dogovorio se sa FBI-jem i svjedočit će protiv Michaela. Hagen i Michael raspravljaju o problemu, shvatajući da je Rothova strategija da uništi Michaela jako dobro planirana. Michaelov brat Fredo je pronađen i savjetuje mu se da se vrati u Nevadu. Na privatnom sastanku on priznaje Michaelu svoju izdaju: ljut zbog toga što je Michael bio izabran da vodi porodicu, on je tražio poštovanje i da poravna račune. Pomogao je Rothu misleći da bi tu moglo biti nešto za njega, ali se zaklinje da nije znao da su planirali ubiti Michaela. On također kaže Michaelu da je savjetnik komisije Senata Rothov čovjek. Michael zatim kaže Fredu: "Sad si mi niko i ništa. Ni brat ni prijatelj, ništa" i nakon razgovora savjetuje svog glavnog plaćenog ubicu, Ala Nerija (Richard Bright), da se Fredu ne smije ništa desiti dok je majka živa. Na saslušanje na kojem Pentangeli treba svjedočiti Michael stiže u društvu s Pentangelijevim bratom dovedenim sa Sicilije, čije prisustvo prisiljava Franka da povuče svoje prijašnje izjave o Michaelu. Nakon pritiska na Pentangelija on tvrdi da je rekao FBI-ju samo ono što su oni željeli čuti. U nedostatku svjedoka protiv Michaela komisija se razilazi, ali Hagen, koji preuzima ulogu Michaelovog advokata, glasno zahtijeva izvinjenje.

U hotelskoj sobi Kay pokušava napustiti Michaela i odvesti djecu sa sobom. Ispočetka je Michael pokušava razuvjeriti, ali gubi strpljenje i udara je nakon što mu je priznala da je njen nedavni pobačaj ustvari bio zbog toga kako bi spriječila da se još jedno dijete rodi u Michaelovoj kriminalnoj porodici. Ona mu također govori da je beba bila muško, što dodatno razljućuje Michaela.

Iz prošlosti (1925): Dok je bio u posjeti Siciliji na godišnjem odmoru prvi put nakon 20 godina, Vito Corleone upoznaje već ostarjelog 90-godišnjeg Dona Ciccia i predstavlja se kao čovjek koji otkupljuje maslinovo ulje i izvozi ga za Ameriku i koji traži njegovo odobrenje za to. Kad ga je Ciccio upitao ko je bio njegov otac, Vito odgovara: "Ime mog oca bilo je Antonio Andolini, a ovo je za tebe!", zabijajući nož u starčev stomak, osvećujući smrt svog oca, majke i brata. U trenutku bijega iz Cicciove kuće Don Tommasino pogođen je u nogu od strane Cicciove straže, što ga ostavlja da šepa cijeli život. Aprila 1959. Carmela Corleone (Morgana King), Vitova udovica i majka njihove djece, umire i cijela porodica Corleone ponovo se sastaje na sahrani. Michael je još uvijek ljut na Freda, ali popušta nakon što ga Connie nagovori. Michael i Fredo se grle, ali u isto vrijeme Michael daje znak svom glavnom ubici da je Fredova zaštita od eliminacije istekla, pošto majka više nije živa.

Michael, Hagen i Rocco Lampone na sahrani raspravljaju o Rothu, koji je bezuspješno tražio azil u mnogim zemljama i čak mu je bio zabranjen ulazak u Izrael kao Jevreju povratniku. Michael negira Hagenov stav da je pozicija Corleoneove porodice sigurna i da je ubistvo Rotha i braće Rosato iz osvete potpuno nepotreban rizik. Kasnije, Hagen posjećuje pritvorenog Pentangelija u vojnoj bazi i predlaže mu da počini samoubistvo i da to bude na način iz antičkog Rima, gdje je izdajicama zauzvrat obećavano da će im porodice biti zbrinute nakon samoubistva. U društvu s Connie, Kay posjećuje svoju djecu, ali ne može ih ostaviti i zadržava se više no što je to potrebno. Uto stiže Michael i hladno zatvara vrata pred njenim licem. Film dostiže vrhunac scenama atentata i smrti, što podsjeća na prvi dio. Roth stiže na aerodrom, ali ga ubija Lampone, prerušen u novinara, no i njega ubiju Rothovi tjelohranitelji. U vojnoj bazi Pentangeli je pronađen mrtav, poslušavši Hagenov savjet i počinivši samoubistvo u kadi. Freda ubija Neri dok su pecali na jezeru Tahoe u trenutku kad Fredo izgovara "Zdravo Mariju" da mu pomogne da uhvati ribu.

Zatim dolazi scena iz 1941. Porodica Corleone priprema se za rođendansku proslavu u čast oca Vita. Sonny (James Caan) predstavlja porodici Carla Rizzija (Gianni Russo), budućeg Connieinog muža i Sonnyjevog izdajnika. Oni svi pričaju o nedavnom napadu na Pearl Harbor od strane Japanaca, a Michael šokira sve kad najavi da se prijavio u marince. Sonny odgovara Michaela od toga, a Hagen mu spominje kako njegov otac očekuje mnogo toga od njega. Fredo je jedini koji podržava bratovu odluku. Tessio stiže s rođendanskom tortom, ali kad Vito dođe, svi osim Michaela izlaze iz sobe da ga pozdrave. Završna scena prikazuje Michaela kako sjedi sam na obali jezera Tahoe, u tihoj kontemplaciji.[1]

Uloge[uredi | uredi izvor]

Nagrade[uredi | uredi izvor]

Oskar[uredi | uredi izvor]

BAFTA[uredi | uredi izvor]

Zlatni globus[uredi | uredi izvor]

Film nije osvojio nijedan Zlatni globus, ali je imao 6 nominacija:

Ostale nagrade[uredi | uredi izvor]

Zanimljivosti[uredi | uredi izvor]

  • Robert De Niro je jedan od 6 glumaca (Sophia Loren, Roberto Benigni, Benicio Del Toro, Marion Cotillard i Christoph Waltz) koji je osvojio Oscar za ulogu koja nije bila na engleskom, pošto je većina njegovog dijaloga bila na italijanskom jeziku.
  • Marlon Brando i De Niro jedina su dva glumca koji su posebno osvojili Oscar za glumu istog lika. Brando ga je osvojio za najbolju glavnu ulogu u prvom filmu, a De Niro za najbolju sporednu ulogu (obojica u ulozi Vita Corleonea).
  • Jezik kojim su pričali glumci u scenama iz prošlosti nije bio službeni italijanski, nego kombinacija južnog italijanskog dijalekta, većinom sicilijanski.
  • Coppola, koji je nekoliko puta umalo bio otpušten sa snimanja prvog filma, dobio je novog Mercedesa od Paramounta kao nagradu za uspjeh Kuma i kao podsticaj da snimi i nastavak. On je pristao, ali pod sljedećim uslovima: da nastavak bude povezan s prvim filmom, s namjerom da se prikažu zajedno, da mu se dopusti da režira vlastiti scenarij za dijaloge, da mu bude dopušteno da režira za Operu San Franciska i da napiše scenarij za Velikog Gatsbyja.
  • Snimanje je bilo odgođeno 1 mjesec nakon što je Pacino dobio upalu pluća u Santo Domingu.
  • Karte u kinima bile su unaprijed rasprodane, donijevši zaradu od 26 miliona dolara na 340 lokacija.
  • Coppola je isprva planirao da Brando glumi Vita Corleonea iz mlađih dana, uvjeren da bi on mogao glumiti bilo koju starosnu dob. Tokom rada na scenariju sjetio se De Nira i njegove odlične audicije za Kuma i dao mu je ulogu, izostavivši Branda.
  • Brod koji je doveo mladog Vita Corleonea u New York sada je restoran u pristaništu Penn's Landing u Philadelphiji.
  • Lik Hymana Rotha bio je približno zasnovan na stvarnom gangsteru Meyeru Lanskom. Lansky, koji je u vrijeme izlaska filma živio u Miamiju, navodno je nazvao Strasberga i čestitao mu za ulogu Rotha.
  • Pjesma iz filma "Senza Mamma" ustvari je pjesma koju je komponirao Coppolin djed, Francesco Pennino.
  • Koautori Puzo i Coppola nisu se slagali oko toga da li bi Michael trebao ubiti Freda. Coppola se složio, ali pod uslovom da Michael čeka dok im majka ne umre.[1]

Kritike[uredi | uredi izvor]

... Ovo je drugi film napravljen od djelića Puzovog romana koji nisu mogli stati u prvi dio. To je Frankensteinovo čudovište sastavljeno od ostataka...

Vincent Canby, New York Times

... Ovaj film ima čak širi vidokrug nego originalni, ali je nepogrešiv u svom opisu malih, intimnih trenutaka i iznenađujućih emocionalnih otkrića...

Jeffrey M. Anderson, Combustible Celluloid

... Jedan od rijetkih nastavaka koji je čak bolji od originalnog iz 1972. godine, uglavnom zbog odlične glume De Nira (kao mladi Brando), i Pacina, koji preuzima vođstvo, kao i ostala glumačka ekipa...

Emanuel Levy

... Paramount je dao Coppoli više novca i više slobode u režiranju nastavka. Pretpostvaljam da su mu dali ponudu koju nikako nije mogao da odbije...

John J. Puccio, Movie Metropolis [3]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c d e http://www.imdb.com/title/tt0071562/
  2. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 8. 10. 2012. Pristupljeno 20. 12. 2012.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  3. ^ http://www.rottentomatoes.com/m/godfather_part_ii

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]