Lice s ožiljkom (1983)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Lice s ožiljkom
Izvorni naslovScarface
RežiserBrian de Palma
ProducentMartin Bergman
Scenarist(i)Oliver Stone
Uloge
MuzikaGiorgio Moroder
ŽanrDrama
KinematografijaJohn A. Alonzo Izmijeni na Wikipodacima
Montaža
  • Gerald B. Greenberg
  • David Ray Izmijeni na Wikipodacima
ProdukcijaUniversal Pictures
Distributer
Premijera1983.
Trajanje170 minuta
ZemljaSAD
Jezik
  • Engleski
  • Španski

Lice s ožiljkom (engleski: Scarface) američka je krimi-drama iz 1983. koju je režirao Brian de Palma, a glavni glumac je Al Pacino. Scenario je napisao Oliver Stone, koji je i sam imao problema s kokainskom ovisnošću, a kao uzor mu je služio istoimeni film iz 1932, te je ovaj film remake istog.

Tony Montana (Al Pacino) kubanski je izbjeglica koja u SAD dolazi u masovnom bijegu Kubanaca iz domovine, te se priključuje gangsterskom svijetu Miamija. Film odražava uspon glavnog lika od samog dna, te konačni pad nakon što dosegne vrh.

Film je posvećen originalnim scenaristima iz 1932, Benu Hechtu i Howardu Hawksu.

Iako je dobio oštre kritike zbog jezika u filmu (često psovanje), film je odlično prošao u kino-blagajnama i postao je kultni film, posebno među afroameričkom populacijom.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Prve scene pokazuju Kubanca Tonyja Montanu (Al Pacino), jednog od 125.000 Kubanaca koji je emigrirao u Miami u masovnom protjerivanju iz Kube znanom kao "Mariel Boatlift", a jedan je od barem 25.000 koji ima kriminalni dosije. Ispitivaju ga trojica žestokih američkih imagracionih inspektora.

Zajedno sa prijateljem iz vojske, Manolom "Mannyjem" Riberom (Steven Bauer), poslan je u "Grad slobode", kamp u kojem se nalaze kubanske izbjeglice bez zelene karte. Mjesec dana kanije Frank Lopez (Robert Loggia) im obećava ulaz u SAD ako ubiju Emilija Rebengu, bivšeg kubanskog sigurnosnog agenta. Tony to učini, ubija Rebengu u gužvi, a Lopez im se odužio pružajući im uslove za ulazak u "obećanu zemlju".

Slijedećih nekoliko sedmica, Tony i Manny rade u malom kubanskom restoranu, ali Tonyju to nije dovoljno. Jedne noći se sretnu sa Omarom Suarezom (F.Murray Abraham), dilerom, koji im nudi još jedan posao. Omar želi da preuzme pošiljku 500 kg marihuane i nudi im po 500$ za taj posao. Tony traži više, ali nakon nekoliko minuta cjenkanja, Omar im nudi po 5.000 dolara za kupovinu dva kilograma kokaina vrijednog 25.000 po kilogramu od kolumbijskih dilera.

Nekoliko dana kasnije, Tony i Manny, zajedno sa dvojicom kubanskih prijatelja, Angelom i Chi Chijem se voze u Sunray Motel zbog posla s drogom. Dogovor ispada namještaljka u kojoj Kolumbijci zahtjevaju novac prijeteći Tonyju i njegovim prijateljima pištoljima. Tony biva prisiljen gledati kako Hector, šef kolumbijske mafije, na komade reže Angela. Tada ih Manny spašava i u obračunu ubijaju Hectora i odlaze sa kokainom i novcima koje Tony predaje Franku. Frank ga odmah zaposli cjeneći njegov smisao za humor i stav. Tony u povjerenju kaže Mannyju da je Frank "premekan" da bi bio glavni igrač u gradu tako dugo. Tony se zaljubljuje u Elviru (Michelle Pfeiffer), Frankovu djevojku. Frank ih odvodi u Babylon noćni klub koji će kasnije postati mjesto radnje mnogih scena u filmu. Idući dan Tony kupuje Porsche da bi zadivio Elviru, no ona ne obraća pažnju na njega.

Tri mjeseca kasnije, Tony posjećuje svoju porodicu, u koju ga majka ne dočekuje s oduševljenjem obzirom na njegovu prošlost. S druge strane, Gina (Mary Elizabeth Mastrantonio), njegova 19-godišnja sestra je uzbuđena što viđa Tonyja nakon 5 mjeseci odsustva. Ona mu objašnjava kako radi i studira, što se Tonyju ne sviđa i ponudi im finansijsku pomoć koju majka odbija. Tjera Tonyja iz kuće, no Gina trči za njim, a Tony joj daje 1.000$ u povjerenju. To je prvi put da Manny vidi Ginu koja ga zasljepljuje svojom ljepotom.

Nakon što to kaže Tonyju ovaj se izdere na njega "jer Gina zaslužuje boljeg" nego što su to njih dvojica.

Kasnije, Tony i Omar idu u Boliviju da dogovore posao s tamošnjim narkobosom Alejandrom Sosom (Paul Shenar) u Frankovo ime. Tony pregovara sa Sosom, što se ne sviđa Omaru jer on smatra da Tony nema pravo na to. Sosu poziva njegov tjelohranitelj koji mu objašnjava da je Omar zapravo policijski doušnik, te Sosa prekida sve pregovore, što Omar s veseljem prihvati i odlazi prema helikopteru koji bi ga trebao odvesti na avion za Miami. Tony ostaje sa Sosom na ručku gdje mu ovaj objašnjava ko je Omar, kojeg Tony ugleda kako visi sa helikoptera. Sosa vjeruje da je Tony povjerljiv, što Tonyju otvara nova vrata. Došavši u Miami, Tony se raspravlja sa Frankom koji upozorava Tonyja da ne smije vjerovati Sosi, zbog čega njih dvojica završavaju svoje poslovne odnose.

U Babylonu Tonyju prilazi korumpirani policajac Mel Bernstein, koji mu nudi zaštitu i informacije u zamjenu za novac, no Tonyja to ne zanima jer je ugledao svoju sestru kako odlazi u toalet sa dilerom. Tony ga napada, kao i Ginu, koju Manny vozi kući. Gina priznaje Mannyju da joj se sviđa no on odbija, objašnjavajući da može imati probleme s Tonyjem.

Nazad u Babylonu Tony sjedi sam u separeu, a Frankove ubice ga pokušavaju ubiti zbog toga što Tony više ne krije svoju ljubav prema Elviri. Tony biva ranjen, ali bježi iz Babylona. Shvata ko je naručio njegovo ubistvo, te zajedno sa Mannyjem upada u Frankovu kancelariju u 3:00 dok ovaj ima sastanak sa već pomenutim Bernsteinom. Tony ubija Franka i Bernsteina, te preuzima Frankov posao i ženi Elviru.

Elvira kasnije postaje ovisna o kokainu, a i on sam postaje teški ovisnik. Postaje paranoičan i pohlepan, dok se Manny i Gina zabavljaju njemu iza leđa.

Tony biva uhapšen zbog pranja novca, a Sosa mu nudi izlaz iz problema, ako ovaj pomogne njegovom ubici da ubije čovjeka koji je razotkrio kriminalne poslove Sose i njegovih saradnika koji su na visokim pozicijama u bolivijskoj vladi.

Tony pristaje, ali plan se izjalovi nakon što Tony ugleda dvije kćerke tog aktivista u autu koje je Alberto, Sosin ubica, trebao dići u zrak. Tony to ne dopušta i ubija Alberta, aktivist održava govor u UN-u i Sosa je bijesan na Tonyja. U međuvremenu, Manny kojeg je Tony ostavio da vodi njegove poslove nestaje, kao i Gina. Tony ih pronalazi i ubija Mannyja, a njegovi pomoćnici odvode Ginu u Tonyjevu kuću. Kako Tony dolazi u kuću, pojavljuju se i Sosine ubice. Gina ulazi u Tonyjevu sobu i počinje pucati u njega, ranivši ga u nogu. Jedan Sosin ubica koji se krio iza vrata, upada i puca u Ginu ubivši je, a Tony ubija njega.

Tony shvaća da su Sosine ubice blizu i vadi "svog malog prijatelja", ogromnu pušku kojom ubija neprijatelje, ali jedan je preživio i ubija Tonyja koji pada u mali bazen ispod statue na kojoj piše "Svijet je tvoj".

Uloge[uredi | uredi izvor]

Reakcije[uredi | uredi izvor]

Premijera[uredi | uredi izvor]

Premijera Scarfacea je održana 1.12.1983. u New Yorku gdje su reakcije bile pomješane. Na polovini filma poznati režiser Martin Scorseze se okrenuo Stevenu Baueru i rekao mu: "Odlični ste, ali se ovaj film neće svidjeti onima u Hollywoodu...zato što je o njima"[1]. Među gostima na premijeri su bili Burt i Diane Lane, Melanie Griffith, Raquel Welch, Joan Collins, Cher, Lucille Ball i Eddie Murphy[2].

Blagajna[uredi | uredi izvor]

Scarface je u kinima od 9.12.1983., sa zaradom od 4.6 miliona $ prvog vikenda, uprkos kontroverzama u vezi jezika i nasilja u filmu. U SAD i u svijetu film je zaradio 65.9 miliona dolara što je ekvivalent današnjih 141 miliona $, ako računamo inflaciju.

Naslijeđe[uredi | uredi izvor]

U junu 2008. Američki filmski institut je ovaj film uvrstio među deset najboljih filmova, a ovaj film je poznat i kao deseti najbolji gangsterski film[3]. Također je citat koji Tony izgovara na kraju: "Say hello to my little friend!" ("Pozdravi mog malog prijatelja"), zauzeo 61. mjesto u njihovoj listi 100 najpoznatijih filmskih citata[4]. Entertainment Weekly stavio je ovaj film na 8. mjesto liste Top 50 kultnih filmova.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Scarred for Life". The Palm Beach Post. 11. 10. 2003. Pristupljeno 20. 7. 2007. Referenca sadrži prazan nepoznati parametars: |month= i |coauthors= (pomoć)CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  2. ^ "Wireimage Listings: Scarface Premiere: Dec 1, 1983". Wireimage. 1. 12. 1983. Arhivirano s originala, 6. 12. 2011. Pristupljeno 20. 7. 2007. Referenca sadrži prazan nepoznati parametar: |month= (pomoć)
  3. ^ "AFI's 10 Top 10". American Film Institute. 2008-06-17. Pristupljeno 18. 6. 2008. Provjerite vrijednost datuma u parametru: |date= (pomoć)
  4. ^ "Top 100 Citata" (PDF). AFI. Arhivirano s originala (PDF), 16. 7. 2011. Pristupljeno 22. 8. 2009. Referenca sadrži prazan nepoznati parametar: |month= (pomoć)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]