Divan život

Ovaj članak je dobar.
S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Divan život
Originalni poster filma
RežiserFrank Capra
ProducentFrank Capra
Scenarist(i)Frances Goodrich
Albert Hackett
Jo Swerling
Frank Capra na osnovu kratke priče "Najveći dar" autora Philipa Van Doren Sterna
UlogeJames Stewart
Donna Reed
Lionel Barrymore
Henry Travers
MuzikaDmitrij Tjomkin
KinematografijaJoseph Walker
MontažaWilliam Hornbeck
ProdukcijaLiberty Films
DistributerRKO Radio Pictures
Premijera20. decembar 1946.
Trajanje130 minuta
ZemljaSAD
JezikEngleski
Budžet3,1 milion dolara
Zarada3,3 miliona dolara

Divan život američka je porodična filmska drama snimljena 1946. u režiji Franka Capre. Scenarij su adaptirali Frances Goodrich, Albert Hackett, Jo Swerling i Frank Capra po kratkoj priči Philipa Van Doren Sterna. Glavne uloge su tumačili James Stewart, Donna Reed, Lionel Barrymore i Henry Travers. Film je imao pet nominacija za Oscara, ali nije osvojio nijedan, izgubivši od filma Williama Wylera Najbolje godine naših života. Dobitnik je Zlatnog globusa u kategoriji za najboljeg režisera.[1] Jedan je od najpopularnijih i najomiljenijih Caprinih filmova. On je smatrao ovaj film kao svoj najomiljeniji; i Stewart je izjavio da mu je najomiljeniji od svih njegovih igranih filmova. U vrijeme njegovog objavljivanja nije imao uspjeha na blagajnama, a postao je božićni filmski klasik tek 1970-ih. To je gorka poslijeratna priča o menadžeru jedne štedionice u malom gradu, koji se bori protiv pohlepnih bankara i njegove vlastite sumnje u samog sebe. Priča je u stilu Dickensovog romana Božićna priča,[2] a radnja se proteže od 1919. do 1946. BBC-jev časopis za tv-program "Radio Times" proveo je anketu o najboljim filmovima koji nikad nisu dobili Oscara. Drugi je bio Divan život, a prvi Iskupljenje u Shawshanku.[1]

Radnja[uredi | uredi izvor]

Film počinje nestvarnim prikazom anđela na nebu kako raspravlja o problemu koji se pojavio. Oni primaju molitve od smrtnika, kao što su "Molim te, Bože, nešto nije u redu s tatom". George Bailey (James Stewart) planira se ubiti, a oni trebaju poslati anđela na Zemlju da ga zaustavi u toj namjeri. Oni odabiru Clarencea (Henry Travers), anđela koji još nije zaradio svoja krila, za koga smatraju da odgovara zadatku. Stariji anđeli obećavaju da će Clarence dobiti krila ako uspije.

Bailey je bio mladić, koji je živio u malom gradu, ali s velikim snovima. Od rane mladosti želio je otići iz Bedford Fallsa, putovati svijetom i uraditi velike stvari – planiranje gradova i izgradnju ogromnih aerodroma, nebodera i mostova. Prvi incident koji Clarence vidi jest da je, u dobi od 12 godina, George spasio život svog mlađeg brata Harryja (Todd Karns) u nesreći dok su se igrali po zaleđenom jezeru. George je izgubio sluh u lijevom uhu zbog toga što je pao u ledenu vodu kako bi spasio brata. Ubrzo nakon toga, dok je radio sa skraćenim radnim vremenom kod g. Gowera (H. B. Warner) u njegovoj apoteci, on sprečava grešku s receptom zbog koje bi neko mogao biti smrtno otrovan. Tu se pojavljuju i dvije djevojčice u Georgeovom životu: Mary Hatch (Donna Reed) i Violet Bick (Gloria Grahame), za koje se čini da se bore za njegovu pažnju.

Georgeov otac (Samuel S. Hinds), s malobrojnim osobljem uključujući i ujaka Billyja (Thomas Mitchell), rukovode sa malom štedionicom Building and Loan koja finansira hipoteke za stanovnike Bedford Fallsa. Oni se suočavaju kroz tešku bitku sa zlim, pohlepnim i bogatim Henryjem Potterom (Lionel Barrymore). Potter je u odboru upravnika štedionice Building and Loan, ima mnogo svojih uloženih sredstava, uz gotovo sve ostalo u gradu, naplaćuje ljudima astronomske stanarine na svoje stanove, i želio bi zatvoriti Baileyjevu firmu. George želi da započne avanture nakon što diplomira na koledžu. Dok ima ogromno poštovanje za svog oca i ono što on radi da pomogne ljudima, on definitivno ne želi ići stopama svoga oca u i da radi u štedionici. Ali razne okolnosti ometaju njegove planove.

George prihvata posao u štedionici na nekoliko godina nakon završetka srednje škole, uz očekivanje da će Harry preuzeti posao nakon što diplomira, tako da George može ići na evropsku turneju, a zatim ode na koledž. Ali njegov otac je doživio fatalni moždani udar, i George mora da preuzme B & L na nekoliko mjeseci, i odustane od evropske turneje. Zatim Potter pokušava da likvidira B & L, ali jedini način da ga zaustavi je da George preuzme firmu na sebe. Zbog toga on odustaje od škole, i daje svoj novac za koledž Harryju. Plan u tom trenutku je bio da, nakon što Harry diplomira, on će preuzeti B & L, a George će kasnije ići na koledž. Ali Harry se vraća s koledža sa namjerom da oženi Ruth Dakin, i Ruthin otac mu je ponudio posao u državi New York. Dakle, George nema drugog izbora nego da ostane sa B & L.

George ženi Mary Hatch nakon dugotrajnog ubjeđivanja - on greškom misli da je Mary zaljubljena u njegovog životnog rivala Sama Wainwrighta (Frank Albertson). Oni se pripremaju da odu na medeni mjesec sa 2,000 dolara ušteđevine. Ali započinje bankarska kriza. Potter je preuzeo banku koja garantuje B & L kredite, i poništava ih. Mušterije su u panici i iskušenju da odu do Potterove banke. Jedini način da George spasi situaciju je da podmiri potrebe mušterija od svog novca za medeni mjesec. Njihovi prijatelji Ernie (Frank Faylen) taksista i Bert (Ward Bond) policajac organiziraju za njih da imaju skromni medeni mjesec u njihovoj kući. Oni izvana na kiši pjevaju serenadu mladencima. B & L i dalje pruža pristupačne stanarine za ljude u Bedford Fallsu, gradeći čitav niz naselja nazvanih "Bailey Park". Tu se nalazi i porodična kuća gospodina Martinija (William Edmunds), lokalnog gostioničara. Sam Wainwright i njegova supruga dolaze da ponude da George i Mary provedu godišnji odmor s njima na Floridi, ali oni nemaju vremena čak ni za to.

Potter je uznemiren time što Georgeov "B & L" preuzima mušterije od njegovog poslovanja sa stanovima i pokušava podmititi Georgea da radi za njega umjesto toga, nudeći mu ogromnu plaću i raskošna putovanja. Shvatajući njegovu zamku, George odbija sve što mu Potter nudi i tako ostaje sa suprugom i četvero djece u Bedford Fallsu, nikad i ne pomišljajući otići. Drugi svjetski rat dolazi, a Harry je u vojnoj službi (George je oslobođen obaveze zbog njegovog uha) i herojski spašava cijeli transportni brod obarajući dva aviona u toku napada, dobivši kasnije Medalju časti na svečanosti u Washingtonu.

Ujutro pred Božić, dan kad će Bedford Falls imati veliko slavlje u Harryjevu čast, bankarski kontrolor stiže za obavi rutinsku reviziju. Istog dana ujak Billy ide u banku da položi uobičajeni depozit od 8.000 dolara u gotovini. Potter se slučajno zadesio tamo i Billy ponosno ističe novine s vijestima o Harryju. On slučajno ostavlja kovertu s novcem u novinama i Potter prisvaja novac sebi. Billy onda shvata da je izgubio novac. Potter, sada u drugoj sobi, vidi sve ovo i sakriva novac.

Billy se vraća nazad do štedionice "B & L", gdje George, velikodušan kao i uvijek, daje Violet jedan dio vlastitog novca za njeno putovanje u New York kako bi počela novi život. Kad je Billy rekao Georgeu o gubitku, nastaje svađa. George i Billy pretražuju sva mjesta gdje bi se eventualno novac mogao zagubiti. George viče Billyju da to znači da idu pod stečaj, da će nastati skandal i da bi neko mogao otići u zatvor te da on (George) nije taj koji će ići u zatvor. George odlazi kući veoma loše raspoložen, gdje se njegova porodica te večeri pripremala za Božićne svetkovine. George je izuzetno ogorčen i agresivan, i verbalno zlostavlja sviju. Cijela porodica je uznemirena njegovim ponašanjem. On saznaje da je njihova najmlađa kći Zuzu (Karolyn Grimes) u krevetu prehlađena. Navodno je uhvatila prehladu dok se vraćala kući iz škole, i nije zakopčala kaput kako ne bi oštetila ružu koju je dobila na poklon. George ide na sprat da je vidi i dok uzima ružu, neke latice otpadaju. George ih stavlja u džep.

Učiteljica gospođa Welch telefonira i pita za njeno zdravlje. George je optužuje zbog njene nepažnje. Kada se gospodin Welch javlja na liniji, George mu prijeti i vrijeđa ga. Zatim George počinje da baca stvari po kući. Djeca plaču a on izlijeće iz kuće. Mary telefonira ujka Billyja da sazna šta nije u redu. Dok se vijesti o nesreći šire, George odlazi u posjetu kod gospodina Pottera da moli za kredit u iznosu od 8,000 dolara. Potter je nemilosrdan i sarkastičan. On smatra da je George varao na knjigama, kockao se s firminim novcem, ili možda trošio na žene, ističući da je poznato da je davao novac Violeti Bick. Potter traži od njega osiguranje. Sve što George ima je petnaest hiljada dolara vrijednu policu životnog osiguranja, ali sa samo pet stotina dolara kapitala. Potter mu kaže: "Ti vrijediš više mrtav nego živ."

George odlazi u birtiju gospodina Martinija i počinje da pije, a zatim se moli Bogu. Njegovi prijatelji vide to i pokušavaju mu pomoći. Gospodin Martini glasno naziva njegovo ime, tako da ga je čuo gospodin Welch koji je sjedio u blizini. On udara Georgea, ostavljajući mu krvave usne. George odlazi, iako ga njegovi prijatelji pozivaju da ostane i opusti se. George se odvozi sa svojim autom prema mostu. Zbog snježne oluje, on slučajno udara u drvo. Vlasnik kuće izlazi i galami na njega što je oštetio stablo. George nastavlja da hoda prema mostu gdje planira da se ubije. Baš u trenutku kad je George trebao da skoči u ledenu rijeku i utopi se, Clarence stiže na Zemlju. On zna da će ga George spasiti ako Clarence skoči u rijeku. On to čini, i George skače i spašava ga kao što je i predvidio. Oni idu do naplatne stanice gdje suše svoju odjeću. Clarence objašnjava da je on anđeo druge klase poslat da spasi Georgea da ne počini samoubistvo. Na Georgeovo zaprepašćenje, Clarence zna cijelu priču o njegovom životu. George je u nevjerici i cinično napominje da ga ne čudi da je dobio samo drugorazrednog anđela i to bez krila. On se odupire Clarenceovom ubjeđivanju, smatrajući da on mora da je pio pokvareni alkohol. On na kraju kaže: "Volio bih da se nikada nisam ni rodio." Clarence formuliše svoj plan i, nakon komunikacije sa višim anđelima, kaže: "Ispunjena ti je želja. Nikad nisi bio rođen."

Sve se odjednom mijenja. U alternativnom svijetu nema snijega. George primjećuje da on može čuti na lijevo uho, i usna mu više ne krvari. Clarence ističe da će mnoge stvari sada biti drugačije. Oni hodaju nazad prema gradu, i prolaze pored stabla koje je George udario sa svojim automobilom. Auto više ne postoji kao i oštećenja na drvetu. Vlasnik kuće izlazi i George ga pita za automobil i oštećenje stabla ali čovjek ne zna ništa o tome.

Oni se kreću dalje prema gradu. Martinijeva konoba je postala zapuštena krčma, a gospodina Martinija nema nigdje. Ona je sada u Nickovom vlasništvu, koji je tu radio u stvarnom životu. George i Clarence ostaju u baru. Nicku se ne sviđa Clarenceov govor i držanje. George prepoznaje Nicka ali Nick ne prepoznaje njega. Kada je zazvonila kasa, Clarence ističe da, kad god se to dogodi, to znači da je jedan od anđela zaradio svoja krila. Stariji gospodin Gower dolazi a Nick mu kaže da ide. George govori sa gospodinom Gowerom, ali on ga ne prepoznaje. Nick kaže da je gospodin Gower proveo 20 godina u zatvoru zbog trovanja nekog djeteta. Nick izbacuje Georgea i Clarencea iz kafane, a zatim podrugljivo otvara kasu, rekavši da je zvono njegove kase dalo nekome anđeoska krila.

Ispred konobe, George je ozbiljno uznemiren s onim što se događa. Clarence objašnjava Georgeu još jednom da on više ne postoji. George provjerava svoje džepove da nađe novčanik, ili neki identifikacioni dokument, ili policu životnog osiguranja. Clarence ističe da to više ne postoji. Clarence kaže: "George, dobio si priliku da vidiš kako bi svijet izgledao bez tebe." Nastavljajući da negira ono što se dešava, on nastavlja hodati prema centru bez Clarencea. Bedford Falls je postao Pottersville, i to je sumorno, okrutno i odvratno mjesto puno barova i loših noćnih klubova. Kino dvorana, i B & L, su davno prestali postojati. Policija je posvuda, i imaju pune ruke posla. George vidi kako policija hapsi Violet i odvode je iz bordela. On zaustavlja Erniejev taksi i traži da ga vozi kući. Ernie nema pojma ko je on i gdje živi i da je adresa koju mu je dao napuštena kuća. On daje znak Bertu policajcu da ga prati dok vozi Georgea do kuće. Kad je George pretraživao kuću kako bi pronašao svoju porodicu, Clarence se pojavljuje. Bert pokušava da ih uhapsi, ali Clarence nestaje, omogućavajući Georgeu da pobjegne.

Zatim George ide do kuće njegove majke, ali ni ona ga ne prepoznaje. On spominje ujka Billyja, a ona mu kaže da je on već mnogo godina u duševnoj bolnici i da B & L više ne postoji. Još uvijek u nevjerici, George odlazi sa Clarenceom do Martinijeve kuće u Bailey Parku ali takvo mjesto ne postoji - to je sama pustoš sa grobljem. Clarence mu pokazuje grob Harryja Baileyja. Clarence kaže: "Tvoj brat Harry Bailey je probio led i utopio se kad mu je bilo devet godina." Zatim George traži da vidi Mary. Clarence kaže da se ona nikada nije udala, i radi u biblioteci. George ide tamo ali ona ga ne prepoznaje. On pokušava da je zagrli, ali ona vrišti i policija interveniše. George udara Berta i bježi. Bert puca za njim ali maši.

George sa svojim anđelom čuvarom Clarenceom (Henry Travers)

Konačno svjestan onoga šta se događa, George odlazi do mosta gdje je planirao da se ubije, i moli Clarencea da ga ponovo vrati u život. Alternativni svijet se završava. Ponovo pada snijeg. Bert stiže sa svojim policijskim autom, i kaže Georgeu da ga je tražio, s obzirom da je vidio njegovo auto s kojim je udario u stablo. Bert ga upozorava da njegova usna krvari. Ali Georgeu je drago ovo čuti, pošto je to dokaz da ga je Bert prepoznao.

George sav uzbuđen odlazi u grad, koji je još uvijek Bedford Falls. On ide kući, znajući da će vjerovatno biti uhapšen. Zvaničnici su tu, i spremni su da ga uhapse ali tu su njegova djeca i ponovo se sastaju puni radosti. Mary se vraća kući, zajedno s mnogo ljudi na čelu sa ujka Billyjem. Kada se pročulo da George ima finansijskih problema, stanovnici grada su bili toliko velikodušni da su skupili koliko god su mogli donacija. Desetine ljudi je došlo, sa košarom punom novca, nakita i drugih dragocjenosti. Telegram stiže od Sama Wainwrighta iz Evrope, rekavši mu da je kontaktirao gospodina Gowera, i da će obezbijediti do 25,000 dolara za pokrivanje duga B & L. Harry je stigao iz New Yorka, i nazdravlja: "Za mog velikog brata Georgea, najbogatijeg čovjeka u gradu."

U posljednjoj sceni, zvono na božićnom drvcetu je zazvonilo a Zuzu kaže: "Vidi tata, učitelj kaže, svaki put kad zvono zazvoni, neki od anđela dobije krila." George kaže gledajući ka nebu: "U pravu si, čestitam ti Clarence.” [3]

Uloge[uredi | uredi izvor]

Ime glumca/glumice Uloga u filmu
James Stewart George Bailey
Donna Reed Mary Hatch Bailey
Henry Travers Clarence Odbody
Lionel Barrymore g. Henry F. Potter
Thomas Mitchell ujak Billy Bailey
Beulah Bondi Ma Bailey
Frank Faylen taksista Ernie Bishop
Ward Bond policajac Bert
Gloria Grahame Violet Bick
H. B. Warner g. Gower
Todd Karns Harry Bailey

Nagrade[uredi | uredi izvor]

Zlatni globus[uredi | uredi izvor]

Zanimljivosti[uredi | uredi izvor]

  • Za scenu u kojoj je Donna Reed trebala da baci kamen u prozor kuće Granville, Frank Capra je unajmio strelca koji je trebao to da odradi za nju. Ali na čuđenje sviju, Donna Reed je razbila prozor i pogodila pravi cilj bez pomoći unajmljenog strelca. Reed je igrala bejzbol u srednjoj školi i imala je sigurnu ruku.
  • Pod dvorane koji se otvara da otkrije bazen je bio stvaran i pripadao je srednjoj školi Beverly Hills u Los Angelesu.
  • James Stewart je bio nervozan zbog scene poljupca kod telefona jer je to bio njegov prvi poljubac na filmu od njegovog povratka u Hollywood nakon rata. Pod Frank Caprinim budnim okom, Stewart je snimio scenu u samo jednom pokušaju bez priprema, i to je tako dobro ispalo da je scena sa zagrljajem izbačena jer je bila previše strastvena da bi prošla cenzuru.
  • Scena na mostu gdje Clarence spašava Georgea je snimana na dan kada je temperatura bila 32 stepena celzijusa. To je bio razlog zašto se James Stewart vidno znojio u nekoliko scena.
  • Dok je snimao scenu u kojoj se George moli u baru, James Stewart je rekao da je bio tako obuzet da je počeo stvarno da jeca. Kasnije, Frank Capra je prepravio snimak tako da je izgledao mnogo bliže nego što je zapravo snimljen jer je želio uhvatiti taj izraz na Stewartovom licu.
  • Setovi za Bedford Falls su bili izgrađeni za dva mjeseca i bili su jedni od najdužih koji su se ikada napravili za jedan američki film. Oni su pokrivali četiri hektara na ranču Encino u vlasništvu RKO-a. To uključivalo 75 trgovina i zgrada, glavnu ulicu, zonu fabrike i veliko stambeno područje. Ulica The Main Street je bila duga 300 metara, tri cijela gradska bloka.
  • Fotografija Jamesa Stewarta u dobi od šest mjeseci koju su donirali njegovi roditelji je bila kao ukras u kući Baileyja.
  • Stewart je izjavio da je George Bailey njegov omiljeni lik. Uloga je prvobitno razrađivana u drugom studiju za Caryja Granta. Kad je Capra naslijedio projekt, on je to sve prilagodio za Stewarta.
  • Frank Capra je snimio niz sekvenci koje su kasnije bile izrezane, a jedini ostaci su rijetke fotografije koje su bile pronađene. Velik broj alternativnih završetaka bio je uzet u obzir, s Caprinim prvim scenarijem gdje George pada na koljena i izgovara Očenaš, kao i početna scena s građanima Bedford Fallsa na molitvi. Osjećajući da previše vjerskih tonova ne bi imalo emocionalni utjecaj na porodicu i prijatelje koji dolaze da izbave Georgea, zatvarujće scene su bile prepravljene.
  • Lionel Barrymore uvjerio je Stewarta da preuzme ulogu Georgea uprkos njegovom osjećaju da nije bio spreman za to, tako brzo nakon Drugog svjetskog rata.
  • Ovo je bio prvi i zadnji put da je Frank Capra producirao, finansirao, režirao i bio koscenarist za jedan od njegovih filmova.
  • Capra je bio procijenio da će film snimiti u roku 90 dana; bio je u pravu i cijela ekipa filma je priredila slavlje kad je snimanje završeno.
  • Ovaj film je bio jedan od pet filmova u kojima je Beulah Bondi glumila James Stewartovu majku, ostali su bili: Gospodin Smith ide u Washington, Of Human Hearts (1938) i Živahna Lady (1938), i još jednoj u TV-seriji, The Jimmy Stewart Show (1971).
  • U sceni u kojoj George Bailey trči kroz ulice i želi svima Sretan Božić, vidi se snimak kina Marque koji oglašava film Zvona Svete Marije (1945). Henry Travers, koji igra Clarencea, glumio je u tom filmu prethodne godine.
  • I James Stewart i Donna Reed dolaze iz malih gradova; Stewart iz Indiane, Pennsylvania, a Reed iz Denisona, Iowa. Ona je dokazala svoje seoske korijene osvojivši opkladu sa Lionelom Barrymoreom kada je izazvao da pomuze kravu na snimanju.
  • Vincent Price imao je ponudu za ulogu g. Pottera.
  • Ginger Rogers imala je ponudu za ulogu Mary, ali ju je odbila.
  • 1947, analitičar FBI podnosi, bez komentara, dodatak na memorandum o "komunističkoj infiltraciji filmske produkcije," gdje je naveo da je "očigledno" da je pokušaj filma da diskreditira bankare "uobičajeni trik koji koriste komunisti."
  • Glumac i producent Sheldon Leonard izjavio je u jednom intervjuu da je jedini razlog zašto je pristao da igra Nicka barmena u ovom filmu je da bi imao novca da kupi karte za utakmice bejzbola.
  • Nakon rata Frank Capra je osnovao Liberty Films sa Georgeom Stevensom i Williamom Wylerom da bi napravio ozbiljnije i intimnije filmove. Ovaj i State of the Union (1948) bili su jedini filmovi u produkciji Liberty Filmsa.
  • Ime Bedford Falls je kombinacija imena gradova kao što su Bedford Hills, New York, i Seneca Falls, gradić na pola puta između Rochestera i Syracuse. Grad Elmira, koji spominju inspektori banke, je pravi grad u državi New York, nedaleko od stvarnog Seneca Fallsa.[1]

Kritike[uredi | uredi izvor]

Internetski preglednik Rotten Tomatoes izvještava da je 94% kritičara dalo filmu rejting "Certified Fresh", na osnovu 66 recenzija sa prosječnom ocjenom 8.8/10 uz komentar: "praznični klasik koji definira sve ostale praznične klasike, ovo je jedan od nekolicine filmova koji vrijede da se prikazuju svake godine." [4]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]