Iskupljenje u Shawshanku

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Iskupljenje u Shawshanku
Shawshank Redemption.jpg
Režiser Frank Darabont
Producent Niki Marvin
Scenarist(i) Frank Darabont
Uloge
Muzika Thomas Newman
Produkcija Castle Rock Entertainment
Distributer Columbia Pictures
Trajanje 142 minuta[1]
Zemlja SAD
Jezik Engleski
Budžet 25 mil. $[2]

Iskupljenje u Shawshanku (eng. The Shawshank Redemption) jest američka drama iz 1994. koju je napisao i režirao Frank Darabont, a glume Tim Robbins i Morgan Freeman. Film je adaptacija romana Stephena Kinga, Rita Hayworth i iskupljenje u Shawshanku. Film govori o Andyju Dufresneu, bankaru u zatvoru Shawshank koji je osuđen na doživotnu kaznu zbog ubistva supruge i njenog ljubavnika, uprkos njegovim tvrdnjama da je nevin. Tokom boravka u zatvoru, sprijateljava se sa zatvorenikom, Ellisom Boydom "Red" Reddingom, i zaštićuju ga stražari nakon što ga upravitelj počne koristiti u operaciji pranja novca.

Iako je film dobio dobre kritike, zarada je bila razočaravajuća zbog konkurencije drugih filmova poput Pulp Fiction. Film je dobio više nominacija za nagrade (uključujući sedam nominacija za Oscara) i jako pozitivne kritike zbog glume, priče i realizma. Sad se smatra jednim od najvećih filmova 1990-ih.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Bankar Andy Dufresne osuđen je za ubistvo svoje supruge i njenog ljubavnika na dvije doživotne kazne u zatvoru Shawshank. Andy se sprijatelji sa krijumčarom, Ellisom "Red" Reddingom, zatvorenikom koji služi doživotnu kaznu. Red mu nabavi kameni čekić za njegov hobi oblikovanja kamenja i kasnije veliki poster Rite Hayworth. Tokom prvih godina u zatvoru, Dufresne radi u zatvorskoj praonici, gdje ga seksualno zlostavlja grupa sadističkih homoseksualaca, poznatih kao "Sestre".

Jednom prilikom Andy čuje glavnog čuvara, Byrona Hadleya, da se žali na oporezivanje nasljedstva i nudi mu pomoć da zakonski skloni novac. Poslije jednog napada "Sestre" gotovo ubiju Andyja. Bogs je potom pretučen od strane Hadleya i prebačen u drugi zatvor. Warden Samuel Norton prebacuje Andyja u zatvorsku biblioteku kako bi pomogao starijem zatvoreniku Brooksu Hatlenu. Kako vrijeme prolazi, upravitelj počinje koristiti Andyja za rješavanje problema za različite ljude, uključujući čuvare iz drugih zatvora. Andy počinje pisati sedmična pisma tražeći da vlada finansira propadajuću biblioteku. Mladi zatvorenik, Tommy, dolazi u Shawshank 1965. i potvrđuje Andyju da nije kriv za ubistvo žene i njenog ljubavnika. Bojeći se gubitka čovjeka koji mu omogućuje utaju poreza, Norton ubije Tommyja, a Andyja šalje u samicu. Dva mjeseca poslije, Andy se vraća kao potpuno slomljen čovjek, a Red i njegovi prijatelji su zabrinuti da ne počini samoubistvo. Sljedećeg jutra nestaje iz ćelije i pokreće se istraga.

Postaje jasno da je Andy Dufresne pobjegao iz zatvora prokopavši tunel kroz zidove čekićem koji je dobio nakon pritvaranja. Zabilježivši korupciju u zatvoru, šalje svoje bilješke lokalnim novinama i odlazi sa Nortonovim blagom. Odbivši hapšenje, Norton se ubije. Kad je Red konačno pušten iz zatvora, počinje slijediti uputstva koja mu je dao Andy i pronalazi daljnje instrukcije skrivene pod stablom, koje ga konačno dovode do Andyja, na obali Meksika.

Glumci[uredi | uredi izvor]

Produkcija[uredi | uredi izvor]

Frank Darabont je osigurao prava na filmske adaptacije od autora Stephena Kinga, nakon što je 1983. impresionirao autora kratkom filmskom adaptacijom "The Woman in the Room". Iako su dvojica postali prijatelji i održavali vezu, Darabont nije radio s njim sve do 1987, kada je odlučio adaptirati Shawshank.[3] Darabont je kasnije režirao Zelenu milju (1999), koji se temeljio na još jednom Kingovom romanu, a potom slijedi i adaptacija Kingove novele The Mist.

Rob Reiner, koji je prethodno adaptirao Kingovu novelu The Body u film Ostani uz mene (1986), ponudio je 2,5 miliona dolara da napiše i režira Shawshank. Planirao je da Tom Cruise glumi Andyja, a Harrison Ford Reda.[4] Darabont se divio i ozbiljno razmatrao Reinerovu viziju, ali je odlučio da sam režira film.

Snimanje[uredi | uredi izvor]

Iako je radnja film smještena u Maineu, Državna popravna ustanova u Mansfieldu (Ohio), služila je kao izmišljeni zatvor Shawshank. Iako je veliki dio zatvora bio razoren nakon snimanja, ostala je glavna zgrada uprave i dva zatvorska bloka. Lokalitet je korišten i za snimanje dijelova filma Air Force One.[5] Snimke u središtu grada također su snimljene u Mansfieldu, kao i susjednom Ashlandu u saveznoj državi Ohio. Hrast ispod kojeg Andy zakopava pismo Redu, se nalazilo u Lucasu (Ohio). Stablo je srušeno jakim vjetrom 22. jula 2016.[6] Baš kao što je zatvor u Ohiu bio na izmišljenom mjestu u Maineu, scene na plaži prikazane u posljednjim minutama filma trebale su prikazati plaže Zihuatanejo (Meksiko) ali su snimane na Karibima na ostrvu St. Croix.[7]

Film je posvećen Allenu Greenu, bliskom prijatelju Darabonta. Greene je umro malo prije nego je film pušten zbog komplikacija HIV / AIDS-a.[8]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Iskupljenje u Shawshanku (jezik: hrvatski), pristupljeno 22. 8. 2017 
  2. ^ "The Shawshank Redemption (1994) - Box Office Mojo". www.boxofficemojo.com (jezik: engleski). Pristupljeno 22. 8. 2017. 
  3. ^ RAUZI, ROBIN (1. 12. 1993). "Doing 'Redemption' Time in a Former Prison : Movies: For a story about inmates, the crew takes over an abandoned Ohio reformatory. After weeks there, some find the spot, well, confining.". Los Angeles Times (jezik: engleski). ISSN 0458-3035. Pristupljeno 22. 8. 2017. 
  4. ^ "52 Little Known Facts about Shawshank Redemption - Page 20 of 50". Factinate (jezik: engleski). 23. 3. 2017. Pristupljeno 22. 8. 2017. 
  5. ^ "Cleveland: The Shawshank Redemption prison". Pristupljeno 22. 8. 2017. 
  6. ^ "'Shawshank' tree falls over". Mansfield News Journal (jezik: engleski). Pristupljeno 22. 8. 2017. 
  7. ^ Reeves, Tony. "Filming Locations for Frank Darabont's The Shawshank Redemption, with Tim Robbins and Morgan Freeman, in Mansfield, Ohio.". The Worldwide Guide to Movie Locations. Pristupljeno 22. 8. 2017. 
  8. ^ "Is Allen Greene from the movie The Shawshank Redemption a real person? - Quora". www.quora.com (jezik: engleski). Pristupljeno 22. 8. 2017. 

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]