Iskupljenje u Shawshanku

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Iskupljenje u Shawshanku
RežiserFrank Darabont
ProducentNiki Marvin
Scenarist(i)Frank Darabont
Uloge
MuzikaThomas Newman
KinematografijaRoger Deakins Izmijeni na Wikipodacima
Montaža
  • Richard Francis-Bruce Izmijeni na Wikipodacima
ProdukcijaCastle Rock Entertainment
DistributerColumbia Pictures
Premijera
  • 23 septembar 1994
  • 10 septembar 1994
  • 9 mart 1995
  • 1 mart 1995
  • 6 juli 1995
  • 1994 Izmijeni na Wikipodacima
Trajanje142 minute[1]
ZemljaSAD
JezikEngleski
Budžet25 miliona $[2]

Iskupljenje u Shawshanku (engleski: The Shawshank Redemption) američki je dramski film iz 1994. koji je režirao i za koji je scenarij napisao Frank Darabont, a glume Tim Robbins i Morgan Freeman. Film je adaptacija romana Stephena Kinga, Rita Hayworth i iskupljenje u Shawshanku. Film govori o Andyju Dufresneu, bankaru u zatvoru Shawshank, osuđenom na doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva supruge i njenog ljubavnika uprkos njegovim tvrdnjama da je nevin. Tokom boravka u zatvoru sprijateljuje se sa zatvorenikom Ellisom Boydom "Redom" Reddingom i zaštićuju ga stražari nakon što ga upravnik počne koristiti u operaciji pranja novca.

Iako je film dobio dobre kritike, zarada je bila razočaravajuća zbog konkurencije drugih filmova, poput Paklenog šunda. Film je dobio više nominacija za nagrade (uključujući sedam nominacija za Oscara) i jako pozitivne kritike zbog glume, priče i realizma. Sad se smatra jednim od najvećih filmova 1990-ih.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Bankar Andy Dufresne osuđen je za ubistvo svoje supruge i njenog ljubavnika na dvije doživotne kazne u zatvoru Shawshank. Tokom izdržavanja kazne sprijatelji se s krijumčarem Ellisom "Redom" Reddingom, zatvorenikom koji također služi doživotnu kaznu. Red mu nabavi geološki čekić za njegov hobi oblikovanja kamenja i kasnije veliki poster Rite Hayworth. Tokom prvih godina u zatvoru Andy radi u zatvorskoj praonici, gdje ga seksualno zlostavlja grupa sadističkih homoseksualaca, poznatih kao "Sestre", koje predvodi Bogs Diamond.

Jednom prilikom Andy čuje glavnog čuvara, Byrona Hadleyja, da se žali na oporezivanje nasljedstva i nudi mu pomoć da zakonski skloni novac. Nakon jednog napada "Sestre" gotovo ubiju Andyja. Bogsa potom premlaćuje Hadley i biva prebačen u drugi zatvor. Upravnik Samuel Norton prebacuje Andyja u zatvorsku biblioteku kako bi pomogao starijem zatvoreniku Brooksu Hatlenu. Kako vrijeme prolazi upravitelj počinje koristiti Andyja za rješavanje problema za različite ljude, uključujući čuvare iz drugih zatvora. Andy počinje pisati sedmična pisma tražeći da vlada finansira propadajuću biblioteku. Mladi zatvorenik, Tommy, dolazi u Shawshank 1965. i potvrđuje Andyju da nije kriv za ubistvo žene i njenog ljubavnika. Bojeći se gubitka čovjeka koji mu omogućuje utaju poreza, Norton izrežira ubistvo Tommyja, a Andyja šalje u samicu. Dva mjeseca poslije Andy se vraća kao potpuno slomljen čovjek, a Red i njegovi prijatelji zabrinuti su da ne izvrši samoubistvo. Sljedećeg jutra nestaje iz ćelije i pokreće se istraga.

Postaje jasno da je Andy pobjegao iz zatvora prokopavši tunel kroz zidove čekićem koji je dobio nakon pritvaranja. Zabilježivši korupciju u zatvoru, šalje svoje bilješke lokalnim novinama i odlazi s Nortonovim blagom. Odbivši hapšenje, Norton se ubije. Kad je Red konačno pušten iz zatvora, počinje slijediti uputstva koja mu je dao Dufresne i pronalazi daljnje instrukcije skrivene pod stablom, koje ga konačno dovode do Andyja, na obali Meksika.

Glumci[uredi | uredi izvor]

Produkcija[uredi | uredi izvor]

Frank Darabont osigurao je prava na filmske adaptacije od autora Stephena Kinga nakon što je 1983. impresionirao autora kratkom filmskom adaptacijom The Woman in the Room. Iako su njih dvojica postali prijatelji i održavali vezu, Darabont nije radio s njim sve do 1987, kad je odlučio adaptirati Shawshank.[3] Darabont je kasnije režirao Zelenu milju (1999), koji se temeljio na još jednom Kingovom romanu, a potom slijedi i adaptacija Kingove novele Magla (The Mist).

Rob Reiner, koji je prethodno adaptirao Kingovu novelu Tijelo (The Body) u film Ostani uz mene (1986), ponudio je 2,5 miliona dolara da napiše i režira Shawshank. Planirao je da Tom Cruise glumi Andyja, a Harrison Ford Reda.[4] Darabont se divio i ozbiljno razmatrao Reinerovu viziju, ali je odlučio sam režirati film.

Snimanje[uredi | uredi izvor]

Iako je radnja smještena u Maineu, Državna popravna ustanova u Mansfieldu (Ohio) služila je kao izmišljeni zatvor Shawshank. Iako je veliki dio zatvora bio razoren nakon snimanja, ostali su glavna zgrada uprave i dva zatvorska bloka. Lokalitet je korišten i za snimanje dijelova filma Air Force One.[5] Snimke u središtu grada također su snimljene u Mansfieldu, kao i susjednom Ashlandu. Hrast ispod kojeg Andy zakopava pismo Redu nalazio se u Lucasu (Ohio). Stablo je srušio jak vjetar 22. jula 2016.[6] Baš kao što je zatvor u Ohiju bio na izmišljenom mjestu u Maineu, scene na plaži prikazane u posljednjim minutama filma trebale su prikazati plaže Zihuatanejo (Meksiko), ali su snimane na Karibima, na ostrvu St. Croix.[7]

Film je posvećen Allenu Greeneu, Darabontovom bliskom prijatelju. Greene je umro malo prije nego što je film pušten zbog komplikacija od side.[8]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Iskupljenje u Shawshanku, pristupljeno 22. 8. 2017
  2. ^ "The Shawshank Redemption (1994) - Box Office Mojo". www.boxofficemojo.com. Pristupljeno 22. 8. 2017.
  3. ^ RAUZI, ROBIN (1. 12. 1993). "Doing 'Redemption' Time in a Former Prison: Movies: For a story about inmates, the crew takes over an abandoned Ohio reformatory. After weeks there, some find the spot, well, confining". The Los Angeles Times. ISSN 0458-3035. Pristupljeno 22. 8. 2017.
  4. ^ "52 Little Known Facts about Shawshank Redemption - Page 20 of 50". Factinate. 23. 3. 2017. Pristupljeno 22. 8. 2017.
  5. ^ "Cleveland: The Shawshank Redemption prison". Pristupljeno 22. 8. 2017.
  6. ^ "'Shawshank' tree falls over". Mansfield News Journal. Pristupljeno 22. 8. 2017. Referenca sadrži prazan nepoznati parametar: |1= (pomoć)
  7. ^ Reeves, Tony. "Filming Locations for Frank Darabont's The Shawshank Redemption, with Tim Robbins and Morgan Freeman, in Mansfield, Ohio". The Worldwide Guide to Movie Locations. Arhivirano s originala, 19. 8. 2017. Pristupljeno 22. 8. 2017.
  8. ^ "Is Allen Greene from the movie The Shawshank Redemption a real person? - Quora". www.quora.com. Pristupljeno 22. 8. 2017.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]