Tim Robbins

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Tim Robbins
Tim Robbins
Rodno ime Timothy Francis Robbins
Rođenje (1958-10-16) 16. oktobar 1958. (starost: 60)
West Covina, Kalifornija, SAD
Godine rada 1982–

Timothy Francis Robbins (rođen 16. oktobra 1958) američki je glumac, scenarist, režiser, producent, aktivist i muzičar. Najpoznatiji je po ulozi Andyja Dufresnea u zatvorskoj drami Iskupljenje u Shawshanku (1994). Neki od filmova u kojima je imao zapaženu ulogu su Bull Durham (1988), Jakobova ljestvica (1990), Igrač (1992) i Mistična rijeka (2003). Za ulogu u Mističnoj rijeci dobio je Oscara za najbolju sporednu ulogu.

Raniji život[uredi | uredi izvor]

Robbins je rođen u West Covinu (Kalifornija) i odrastao je u New Yorku. Njegova majka je glumica Mary Cecelia, a otac mu je bio glumac i muzičar Gilbert Lee Robbins (1931–2011). Robbins je imao dvije sestre i brata; odgajan je kao katolik.[1] Kao dijete se preselio s porodicom u Greenwich Village. Počeo je nastupati u teatru sa dvanaest godina i priključio se dramskom klubu u školi.[2] Proveo je dvije godine na državnom univerzitetu New Yorka u Plattsburghu, a onda se vratio u Kaliforniju da studira na UCLA gdje je diplomirao 1982.[3]

Karijera[uredi | uredi izvor]

Robbins se 1982. pojavio u ulozi domaćeg teroriste u tri epizode televizijske serije St. Elsewhere. 1985. se kao gost pojavio u drugoj epizodi serije Slučajni partneri. Također je imao male uloge u filmovima kao što su Fraternity Vacation (1985) i Top Gun (1986). Njegov proboj je bila uloga u filmu Bull Durham, gdje je glumio sa Susan Sarandon i Kevinom Costnerom. Nagradu za najboljeg glumca u Cannesu dobio je za ulogu u filmu Roberta Altmana iz 1992, Igrač. Kao režiser i scenarist je debitova filmom Bob Roberts 1992. Robbins je poslije glumio s Morganom Freemanom u filmu koji su kritičari hvalili, Iskupljenje u Shawshanku (1994) koji je zasnovan na romanu Stephena Kinga.

Robbins je napisao, producirao i režirao više filmova. Film Odlazak u smrt (1995), gdje su glumili Susan Sarandon i Sean Penn, donio mu je nominaciju za Oscara za najbolju režiju. Za ulogu u filmu Mistična rijeka (2003) dobio je Oscara za najbolju sporednu ulogu.

Godine 2013. bio je član žirija na Belinskom filmskom festivalu.

Lični život[uredi | uredi izvor]

Robbins je 1988. stupio u vezu s glumicom Susan Sarandon, koju je upoznao na snimanju filma Bull Durham. Imaju dva sina: Johna "Jacka" Henryja (rođenog 15. maja 1989) i Milesa Guthrieja (rođenog 4. maja 1992). Robbins je, poput Sarandon, posrnuli katolik, i oboje dijele liberalne političke stavove. Kraj Robbinsovog odnosa sa Sarandon objavljen je krajem decembra 2009. godine.

Filmografija[uredi | uredi izvor]

Godina Film Uloga
1984. No Small Affair Nelson
1984. Toy Soldiers Boe
1985. Fraternity Vacation Larry "Mother" Tucker
1985. Igraj na sigurno Gary Cooper
1986. Patak Hauard Phil Blumburtt
1986. Top Gun Poručnik Samuel "Merlin" Wells
1988. Glave u vrpci Josh Tager
1988. Bull Durham Ebby Calvin "Nuke" LaLoosh
1988. Five Corners Harry
1989. Viking Erik Erik
1989. Miss Firecracker Delmount Williams
1989. Porodični vrtlog Jeff
1990. Jakobova ljestvica Jacob Singer
1990. Prodavač Cadillaca Larry
1991. Jungle Fever Jerry
1992. Bob Roberts Bob Roberts
1992. Igrač Griffin Mill
1993. Kratki rezovi Gene Shepard
1994. Koeficijent inteligencije Ed Walters
1994. Visoka moda Joe Flynne
1994. Iskupljenje u Shawshanku Andy Dufresne
1994. Veliki skok Norville Barnes
1995. Odlazak u smrt Napisao i režirao
1997. Nemamo šta izgubiti Nick Beam
1999. Nezaustavljivi Napisao i režirao
1999. Arlington Road Oliver Lang/William Fenimore
1999. Austin Powers: Špijun koji me hvatao Predsjednik
2000. Misija na Mars Woodrow "Woody" Blake
2000. Prodavnica snova
2001. Antitrust Gary Winston
2001. Ljudska priroda Dr. Nathan Bronfman
2002. Istina o Charlieju Lewis Bartholomew
2003. Mistična rijeka Dave Boyle
2003. Kod 46 William Geld
2004. Voditelj uzvraća udarac Cameo
2005. Skriveni život riječi Josef
2005. Rat svjetova Harlan Ogilvy
2005. Zathura: Svemirska avantura Gdin. Budwing
2006. Tenacious D: Trzalica sudbine The Stranger
2006. Ukroti vatru Nic Vos
2007. Buka David Owen
2008. Neočekivano putovanje Fred Cheaver
2008. Grad svjetla Loris Harrow
2011. Green Lantern Senator Robert Hammond
2011. Cinema Verite Bill Loud
2012. Back to 1942 Otac Megan
2012. Zavisni o seksu Mike
2013. Krimi radnje Frank Dawson
2014. Welcome to Me Dr. Moffat
2015. Savršen dan B
2017. Marjorie Prime Jon

Televizija[uredi | uredi izvor]

Godina Naziv Zabilješka
1982. St. Elsewhere TV-serija (3 epizode)
1984. Hardcastle i McCormick TV-serija (1 epizoda)
1984. Hill Street Blues TV-serija
2014. The Spoils of Babylon TV-mini serija
2015. Na rubu TV-serija

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Charlie Rose/Tim Robbins Interview". www.pbs.org. 8. 2. 1996. Pristupljeno 20. 8. 2017. 
  2. ^ "Inside the Actors Studio: Tim Robbins's Bio is Available Online". bravotv.com. Bravo TV. 5. 12. 1999. Arhivirano s originala, 4. 8. 2007. 
  3. ^ "Notable Alumni Actors | UCLA School of TFT". www.tft.ucla.edu. UCLA: School of Theater, Film and Television. Pristupljeno 20. 8. 2017. 

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]