Igraj na sigurno

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Igraj na sigurno
The Sure Thing poster.jpg
Orig. naslov The Sure Thing
Režiser Rob Reiner
Producent
Scenarist(i)
Uloge
Muzika Tom Scott
Žanr Romantična komedija
Kinematografija Robert Elswit Izmijeni na Wikipodacima
Montaža
  • Robert Leighton Izmijeni na Wikipodacima
Distributer Embassy Pictures
Premijera
  • 1985.
  • 5. 7. 1985. Izmijeni na Wikipodacima
Trajanje 94 min.[1]
Zemlja SAD
Jezik Engleski
Budžet 4,5 mil. $[2]

Igraj na sigurno (engleski: The Sure Thing) američka je romantična komedija iz 1985. koju su napisali Steven L. Bloom i Jonathan Roberts i režirao Rob Reiner. U filmu glume John Cusack, Daphne Zuniga, Viveca Lindfors i Nicollette Sheridan. Film prati putovanje dvoje studenata, Waltera Gibsona (John Cusack) i Alison Bradbury (Daphne Zuniga), iz Nove Engleske do Los Angelesa, svako u pokušaju da upozna svog idealnog partnera.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Srednjoškolci Walter Gibson (John Cusack) i njegov najbolji prijatelj Lance (Anthony Edwards) slave odlazak na koledž, ali sve što Walter može jest da se žali kako je izgubio dodir sa ženama. Lance odlazi na UCLA dok Walter prelazi na koledž u Novoj Engleskoj. Njih dvojica ostaju u kontaktu preko pisama, ali Walterova se sreća nije promijenila. Njegov pokušaj da se približi Alison Bradbury (Daphne Zuniga) tako što ju je zavaravao da ga podučava je samo rezultiralo njegovom ljutnjom i otuđivanjem. Nakon nekog vremena dobiva telefonski poziv od Lancea koji mu kaže da dođe u Kaliforniju zbog božićne pauze jer mu je namjestio lijepu djevojku (Nicollette Sheridan), uvjeravajući ga da je ona "sigurna stvar".

Walter pronalazi prevoz preko oglasne table. Upoznaje Garyja Coopera (Tim Robbins) i Mary Ann Webster (Lisa Jane Persky), par koji nudi prevoz. Stvari postaju još gore kad shvati da će sjediti pored Alison, koja ide na UCLA da posjeti svog momka Jasona (Boyd Gaines). Napetost i svađa između Waltera i Alison postaje previše za Coopera, i on ih ostavi na cesti usred ničega. Alison zaustavi prevoz koji se ispostavi kao velika greška. Vozač se zaustavi na pustoj cesti i pokuša je silovati, ali Walter se pojavi u pravo vrijeme da je spasi. U nastavku putovanja prema Kaliforniji, prevaziđu probleme vezane za prevoz, vrijeme, nedostatak hrane, nedostatak novca i spavanja, dok istovremeno razvijaju istinske osjećaje jedno prema drugom. Po dolasku u Kaliforniju, Alison otkriva da je pravi razlog zbog kojeg je Walter krenuo na put da upozna svoju "sigurnu stvar" i ljutito odlazi.

Te noći na koledž zabavi Lance je dogovorio da Walter upozna djevojku. U međuvremenu, Alison provodi dosadnu noć s Jasonom na istoj zabavi. Alison i Walter se sretnu na zabavi, ali ljubomora vodi do sukoba između njih. Walter vodi djevojku u Lanceovu sobu, ali ne može da prestane razmišljati o Alison.

Po povratku na koledž nakon pauze, Alison i Walteru vidljivo je neugodno kada su jedno pored drugog. Na času engleskog profesor Taub (Viveca Lindfors) čita Walterov esej, koji je opis njegove noći s djevojkom u Kaliforniji. Djevojka u eseju ga pita da li je voli, ali on po prvi put shvata da to nisu samo riječi i ne može spavati s njom. Alison shvati šta se zapravo dogodilo te noći, i oni se poljube.

Uloge[uredi | uredi izvor]

Dodjela uloga[uredi | uredi izvor]

Kad je počela audicija za ulogu Waltera Gibsona, režiser Rob Reiner u početku se odbio sastati sa Johnom Cusackom jer je glumac bio premlad. Jane Jenkins i Janet Hirshenson nagovorile su Reinera da primi Cusacka, nakon čega je Reiner znao da ga mora imati za tu ulogu. U to vrijeme Anthony Edwards razmatran je za ulogu, ali nakon što ju je Cusack dobio, Edwardsu je ponuđena uloga najboljeg prijatelja Lancea.[3]

U vrijeme audicije, Cusack je još imao 16 godina i nije bio završio srednju školu, pa je filmski producent Roger Birnbaum morao ići na sud da bi to omogućio. Tokom snimanja filma Birnbaum je postao Cusackov zakonski staratelj.[4]

Kritike[uredi | uredi izvor]

Film je dobio uglavnom pozitivne kritike. Na sajtu Rotten Tomatoes ima rejting od 87%, zasnovan na 31 recenziji, s prosječnom ocjenom 6,9 od 10.[5] Na sajtu Metacritic film ima rezultat 76 od 100, zasnovan na 18 kritika.[6] Filmski kritičar Roger Ebert pohvalio je film i nazvao ga "malim čudom" zbog rukovanja tinejdžerskim materijalom u doba kada su filmovi poput Porky's bili norma.[7]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "THE SURETHING | British Board of Film Classification". www.bbfc.co.uk. Pristupljeno 2. 9. 2017.
  2. ^ "The Sure Thing (1985) - Box office / business". Pristupljeno 2. 9. 2017.
  3. ^ "The Sure Thing (1985)". IMDb. Pristupljeno 2. 9. 2017.
  4. ^ "Film Producer Roger Birnbaum Imparts Advice". The Daily Nexus. Pristupljeno 2. 9. 2017.
  5. ^ "The Sure Thing" (jezik: engleski). Rotten Tomatoes. Pristupljeno 2. 9. 2017.
  6. ^ "The Sure Thing". Metacritic. Pristupljeno 2. 9. 2017.
  7. ^ Ebert, Roger. "The Sure Thing Movie Review & Film Summary (1985) | Roger Ebert". www.rogerebert.com (jezik: engleski). Pristupljeno 2. 9. 2017.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]