Idi na sadržaj

Audicija (umjetnost)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Audicija (lat. auditio - slušanje) označava ispitivanje i odabir glumaca na osnovu njihovih sposobnosti za pozorišne, filmske, televizijske i druge projekte. Engleski termin za audiciju je casting. Proces audicije uključuje niz testiranja pred komisijom, koja se sastoji od stručnih pojedinaca: kao što su producent, režiser i / ili koreograf. U ranim fazama procesa, izvođači se često mogu predstavljati sa unaprijed pripremljenim audicijskim komadima: kao što su monolog ili pjesma. Sesije audicije se obično snimaju, u prilogu sa biografijama, i slikama, a zatim se razdjelljuju producentima, režiserima i predstavnicima studija. Kasnije faze mogu uključivati grupe glumaca koji pokušavaju da izvedu scene iz scenarija u raznim kombinacijama; direktori audicije uzimaju u obzir talenat pojedinih glumaca i njihove sposobnosti u datim kombinacijama.

Zavisno od prestiža uloge, poziv za audiciju može biti upućen javnosti u cjelini (što je tipično za pozorište), profesionalnim i polu-profesionalnim lokalnim glumcima za sporedne uloge u pozorištu ili na filmu ili posebno odabranim glumcima za glavne uloge naročito u filmovima. U produkciji za film i televiziju proces je sličan. Dijelovi uloga kao dio scenarija, često se dostavljaju članovima audicijske komisije, i pružaju kratki opis lika (dob, spol, rasu ili etničku pripadnost, ličnost, te situacije u kojima se lik nalazi). Glumac može proći kroz nekoliko audicija prije nego što dobije ulogu.

Direktor audicije je zadužen za većinu dnevnih aktivnsoti koje uključuju odabir glumaca za ponekad stotine uloga. Ovaj proces se obično odvija u pripremama za snimanje (pred-produkciji). Direktoru audicije ponekad pomaže saradnik na audiciji; produkcije sa velikim brojem statista mogu imati svoje dodatne direktore audicije.

Nakon završetka audicije kreira se lista glumaca koji su dobili uloge.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Nedovršeni članak Audicija (umjetnost) koji govori o umjetnosti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.