Kalifornijski univerzitet (Los Angeles)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
The seal of the University of California, Los Angeles (UCLA)

Kalifornijski univerzitet u Los Angelesu (UCLA) je javni univerzitet čije se glavno sjedište nalazi u naseljenom području naselja Westwood. Osnovano je kao jedna od podružnica državnih univerziteta 1919. godine. Drugi je univerzitet po starosti središte u sistemu kalifornijskih univerziteta sa najvećim brojem upisanih studenata u državi.

Većina programa ovog kalifornijskog univerziteta spada među dvadeset najkvalitetnijih u SAD-u. Septembarsko izdanje časopisa "Washington Monthly" 2006. godine proglasilo je ovaj univerzitet četvrtim najkvalitetnijim univerzitetom u SAD-u. U izdanju za 2007. godinu "U.S. News & World Reporta" dobilo je 26. mjesto u poretku "Najboljih američkih univerziteta".

Također, UCLA je rangirala Međunarodna naučna fondacija (National Science Foundation) kao javno naučni univerzitet broj 1 u SAD-u (po iznosu istraživačkih troškova) i kao drugi najkvalitetniji univerzitet od svih javnih i privatnih univerziteta u SAD-u, odmah poslije "univerziteta John Hopkings".

Jedan je od najselektivnijih univerziteta u SAD-u. 2005. godine ga je upisalo 11 750 studenata, a prijavilo se više od 47 000. U tom semestru u UCLA je poslano više molbi za upis nego u bilo koji drugi univerzitet u zemlji. Sportski timovi ovog univerziteta koji se takmiče pod nazivom "The Bruins", pobijedili su na 120 nacionalnih prvenstava i na 99 prvenstava u organizaciji NCAA (National Collegiate Athletic Association) do 2006., što je više od svih ostalih univerziteta . Također, u 2006-oj univerzitet je završio "UCLA kampanju" u koju je uloženo više od 3,05 milijardi dolara i to je trenutno najuspješnija kampanja prikupljanja sredstava u historiji visokog obrazovanja. Studenti dolaze iz svih dijelova SAD-a i iz više od 100 stranih zemalja, a većina studenata diplomskog studija su iz Kalifornije.