Idi na sadržaj

Univerzitet Brown

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Univerzitet Brown
Logo univerziteta.
MotoIn Deo Speramus (lat.)
Moto bos.U Boga vjerujemo
Osnovan1764.
Vrstaprivatni univerzitet
ChairmanThomas J. Tisch
PredsjednikChristina Hull Paxson
Akademsko osoblje736
Studenti8.619[1]
Dodiplomci6.182 (2013.)
Diplomci1.974 (2013.)
LokacijaProvidence, Rhode Island, SAD
Kampusurbani
Sportovi38 različitih timova
UdruženjaAAU
AIU
Veb-sajt[1]

Univerzitet Brown je privatni univerzitet sa sjedištem u gradu Providence, u američkoj saveznoj državi Rhode Island. Osnovan je 1764. godine, prije američke nezavisnosti od britanske imperije kao College in the English Colony of Rhode Island and Providence Plantations. Treća je najstarija institucija visokog obrazovanja u New Englandu i sedma u SAD-u.[2] Na univerzitet se upiše tek oko 8,9 % dodiplomskih aplikanata, zbog čega se po tom kriteriju svrstava među prve u svijetu.[3] Maskota univerziteta je medvjed a datira iz 1904. godine.[4] Ljudi povezani s ovim univerzitetom su poznati kao Brunoniansi. Član je Ivy league, Asocijacije američkih univerziteta kao i Asocijacije istraživačkih univerziteta.

Historija

[uredi | uredi izvor]

Univerzitet Brown svoje osnivanje duguje učenju Baptističke crkve i Morganu Edwardsu koji je prvi ukazao na potrebu osnivanja koledža. Međutim tu ideju su mnogi prihvatili sa podsmijehom ali se Edwards ipak pridružio nekolicini koji su bili za osnivanje koledža u engleskoj koloniji Rhode Islandu. 1763. godine, James Manning je od strane filadelfijskog udruženja baptističkih crkava poslan u Rhode Island kako bi osnovao koledž.[5] Istovremeno, pripadnici lokalne Kongregacionalne crkve, na čelu sa teologom Ezra Stilesom, su radili na sličnom projektu. Osnivački odbor je održan u Newportu a glavnu ulogu u osnivanju koledža odigrali su bivši kolonijalni guverneri Rhode Islanda Stephen Hopkins i Samuel Ward, kao i velečasni Isaac Backus i Samuel Stillman a kasnije su postali i revolucionari. 3. marta 1764. godine sačinjen je nacrt za stvaranje koledža u Warrenu, u Rhode Islandu, koji je odražavao rad obojice aktivista, Stilesa i Manninga. Koledž je dobio povelju kralja Georgea III. Nacrt o osnivanju koledža je potpisalo više od 60 potpisnika između kojih su i braća Brown: John, Nicholas i Moses u čast kojih će koledž poslije nositi njihovo ime. James Manning je 1765. godine položio zakletvu kao prvi predsjednik koledža za mandat koji je trajao do 1791. godine. Tokom svog mandata, sjedište koledža je premjestio na današnju lokaciju na College Hill u East Side 1770. godine i započeo izgradnju prve zgrade, u College Edificeu. Ova zgrada je preimenovana u University Hall 1823. godine. Porodica Brown je odigrala važnu ulogu u finansiranju i organizovanju izgradnje mnogih zgrada koledža na bivšoj Brown farmi. Osim toga, Joseph Brown je postao profesor fizike na koledžu dok je John Brown bio blagajnik koledža u periodu između 1775. i 1796. godine. 1804. godine, godinu dana nakon Johnove smrti univerzitet je preimenovan u Univerzitet Brown.

References

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ http://www.brown.edu/about/facts
  2. ^ "Encyclopedia Brunoniana | Bicentennial celebration". Brown University. Pristupljeno 9. 7. 2009.
  3. ^ Brown University | Best College | US News
  4. ^ Mitchell, Martha. (1993). "Bear." Encyclopedia Brunoniana
  5. ^ "Baptist Identity and Christian Higher Education" (PDF). Baptist Identity and Christian Higher Education. Baylor University. Pristupljeno 30. 4. 2010.

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]