Asocijacija američkih univerziteta

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Asocijacija američkih univerziteta (engleski: Association of American Universities – AAU) međunarodna je organizacija sastavljena od vodećih istraživačkih univerziteta posvećena održavanju snažnog sistema akademskog istraživanja i obrazovanja. Sastoji se od 62 članice, od čega je njih 60 iz SAD-a (što privatnih, što javnih univerziteta) i dva iz Kanade. Sjedište asocijacije jest u Washingtonu.

Organizacija[uredi | uredi izvor]

Asocijacija je osnovana 1900. od 14 američkih univerziteta s ciljem jačanja i standardizacije američkih doktorskih programa. Trenutno, glavna svrha asocijacije sastoji se od osiguranja foruma za razvoj i provođenje institucionalnih i nacionalnih politika, s ciljem promoviranja snažnijih programa u akademskom istraživanju i stipendiranju, kao i u domenu dodiplomske, diplomske i stručne edukacije.

Članstvo[uredi | uredi izvor]

Članstvo u ovoj asocijaciji se ostvaruje samo po pozivu pri čemu je potrebno da za novu članicu asocijacije pozitivno glasa tri četvrtine trenutnih članica. Pozivnice se razmatraju periodično, a baziraju se na procjeni širine i kvaliteta univerzitetskog programa u području istraživanja i diplomske edukacije, kao i dodiplomskog obrazovanja.

Asocijacija rangira svoje članice na osnovu četiri kriterija: istraživanja potrošnje, postotka nastavničkog osoblja univerziteta koji su članovi nacionalnih akademija, broj osvojenih univerzitetskih nagrade i broja citata. Dvije trećine članica mogu glasati za ukidanje članstva za one članice koje su po ovim kriterijima na dnu poretka.[1][2] Od 2010. članstvo u ovoj asocijaciji iznosi 80.500 američkih dolara godišnje.

Članice[uredi | uredi izvor]

U nastavku su navedene članice asocijacije gdje su boldirane članice osnivači sa godinom pristupanja asocijaciji.

Američki javni univerziteti (34):

Američki privatni univerziteti (26):

Kanadski univerziteti (2):

Bivše članice[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Abourezk, Kevin (29. 4. 2011). "Research universities group ends UNL's membership". Lincoln Journal Star. Pristupljeno 29. 4. 2011.
  2. ^ Selingo, Jeffrey J. (29. 4. 2011). "U. of Nebraska-Lincoln Is Voted Out of Assn. of American Universities". Chronicle of Higher Education. Pristupljeno 29. 4. 2011.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]