Roger Ebert

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Roger Ebert
Ebert daje intervju 2005. godine
Rođenje (1942-06-18) 18. juni 1942.
Urbana (Illinois), SAD
Smrt4. april 2013(2013-04-04) (70 godina)
Chicago, Illinois

Roger Ebert (1942. - 2013.) bio je američki filmski kritičar, historičar, novinar, scenarist i pisac. Bio je filmski kritičar za Chicago Sun-Times od 1967. pa sve do svoje smrti 2013. godine. Ebert i Chicago Tribune kritičar Gene Siskel pomogli su popularizaciji filmskih analiza na američkoj nacionalnoj televiziji PBS kada su bili domaćini emisije Sneak Previews (kratki pregledi), a zatim je uslijedila emisija pod nazivom At the Movies. Roger i Gene su se često verbalno sukobljavali i razmjenjivali su duhovite opaske dok su raspravljali o filmovima. Oni su kreirali i patentirali znak "Two Thumbs Up" (dva palca gore), kada bi obojica dali istom filmu pozitivnu recenziju. Nakon što je Siskel umro 1999. godine, Ebert je nastavio biti domaćin sa emisijama, a zatim, počevši od 2000. godine, udružio se sa Richardom Roeperom.

Neil Steinberg iz Chicago Sun-Timesa, rekao je za Eberta "da je bio bez sumnje najistaknutiji i najutjecajniji filmski kritičar nacije",[1] Tom Van Riper iz iz magazina Forbes opisao ga je kao "najmoćnijeg stručnjaka u Americi",[2] a Kenneth Turan iz Los Angeles Timesa nazvao ga je "najpoznatijim filmskim kritičarom u Americi".[3] Ebert je 2002. godine obolio od raka štitnjače i žlijezda slinovnica. Liječenje je zahtijevalo uklanjanje njegove donje čeljusti, ostavljajući ga ozbiljno unakaženim i koštajući ga sposobnosti da govori ili jede normalno. Njegova sposobnost pisanja ostala je neoštećena i nastavio je redovno objavljivati on-line kritike sve do svoje smrti 4. aprila 2013. godine.

Karijera[uredi | uredi izvor]

Ebert je završio studij na Univerzitetu Chicago i piše filmske kritike skoro 40 godina, a veliku popularnost stekao je od 1982. do 1999. kad je sa svojim kolegom Geneom Siskelom vodio televizijsku emisiju Siskel & Ebert, u kojoj su njih dvojica razgovarali i debatirali o filmovima u kinima te im davali ili palac dolje ili palac gore. Siskel je preminuo 1999, pa otada emisiju vodi s novim kritičarem, Richardom Roeperom.

Ebert je bio prijatelj Russa Meyera, s kojim je napisao scenarij za film "Beyond the Valley of the Dolls", koji nije dobro prošao kod publike. Odradio je audiokomentare na DVD-u za filmove Građanin Kane, Casablanca, Crumb i druge, a poznato je da je veliki ljubitelj naučne fantastike, tako da je jedan od njegovih najdražih filmova 2001: Odiseja u svemiru. 1993. oženio se pravnicom Chaz Hammelsmith, a prije nje je izlazio na sastanak s Oprah Winfrey. 2006. godine odstranjen mu je tumor i nije sigurno hoće li se vratiti svom poslu.

Stil pisanja[uredi | uredi izvor]

Ebert je prilično razvikan i ima jednak broj ljubitelja i osporavatelja. Stil njegovih kritika vrlo je slobodan i subjektivan, tako da povremeno upotrebljava sarkazam (osobito prema filmovima koji mu se nisu svidjeli) ili čak piše u obliku pjesmi ili zamišljenih razgovora. Prema njegovoj skali od nula do 4 zvijezde, do 2.5 zvijezde film nije preporučljiv. Tako je bilo puno prigovora u njegovim recenzijama; npr, film Paklena naranča, koji je režirao Stanley Kubrick, dobio je od njega samo 2 zvijezde, Gladijator i Klub boraca također, a hvaljeni njemački film Limeni bubanj Volkera Schlöndorffa ocijenjen je sa 2.5 zvijezde, dok je Američka pita 2 dobila 3, a Anaconda čak 3.5 zvijezde. Ipak, on sam tvrdi da nema univerzalnih kriterija za ocjenjivanje filmova, nego da je to potpuno subjektivno iskustvo.

Roger Ebert je preminuo 4. aprila 2013. od bolesti raka s kojom se borio još od 2002., kada je imao operaciju radi uklanjanja malignog tumora štitnjače i pljuvačne žlijezde. On je najavio na svom blogu dan prije smrti da je u toku radioterapija nakon recidiva raka.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Steinberg, Neil (4. 4. 2013). "Roger Ebert dies at 70 after battle with cancer". Chicago Sun-Times. Arhivirano s originala, 16. 12. 2014.
  2. ^ Riper, Tom Van (24. 9. 2007). "The Top Pundits in America". Forbes. Pristupljeno 9. 12. 2008.
  3. ^ Turan, Kenneth (4. 4. 2013). "Remembrance: Roger Ebert, film's hero to the end". Los Angeles Times.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]