Roger Ebert

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Roger Ebert
Russ Meyer and Roger Ebert by Roger Ebert.jpg
Russ Meyer i Roger Ebert
Rođenje (1942-06-18) 18. juni 1942.
Urbana (Illinois), SAD
Smrt (2013-04-04) 4. april 2013 (70 god)
Chicago, Illinois

Roger Ebert (1942. - 2013.) jedan je od najslavnijih američkih filmskih kritičara i prvi dobitnik Pulitzerove nagrade za filmske kritike. Ebert je pisao za Chicago Sun-Times.

Karijera[uredi | uredi izvor]

Ebert je završio studij na Univerzitetu Chicago i piše filmske kritike skoro 40 godina, a veliku popularnost stekao je od 1982. do 1999. kad je sa svojim kolegom Geneom Siskelom vodio televizijsku emisiju Siskel & Ebert, u kojoj su njih dvojica razgovarali i debatirali o filmovima u kinima te im davali ili palac dolje ili palac gore. Siskel je preminuo 1999, pa otada emisiju vodi s novim kritičarem, Richardom Roeperom.

Ebert je bio prijatelj Russa Meyera, s kojim je napisao scenarij za film "Beyond the Valley of the Dolls", koji nije dobro prošao kod publike. Odradio je audiokomentare na DVD-u za filmove Građanin Kane, Casablanca, Crumb i druge, a poznato je da je veliki ljubitelj naučne fantastike, tako da je jedan od njegovih najdražih filmova 2001: Odiseja u svemiru. 1993. oženio se pravnicom Chaz Hammelsmith, a prije nje je izlazio na sastanak s Oprah Winfrey. 2006. godine odstranjen mu je tumor i nije sigurno hoće li se vratiti svom poslu.

Stil pisanja[uredi | uredi izvor]

Ebert je prilično razvikan i ima jednak broj ljubitelja i osporavatelja. Stil njegovih kritika vrlo je slobodan i subjektivan, tako da povremeno upotrebljava sarkazam (osobito prema filmovima koji mu se nisu svidjeli) ili čak piše u obliku pjesmi ili zamišljenih razgovora. Prema njegovoj skali od nula do 4 zvijezde, do 2.5 zvijezde film nije preporučljiv. Tako je bilo puno prigovora u njegovim recenzijama; npr, film Paklena naranča, koji je režirao Stanley Kubrick, dobio je od njega samo 2 zvijezde, Gladijator i Klub boraca također, a hvaljeni njemački film Limeni bubanj Volkera Schlöndorffa ocijenjen je sa 2.5 zvijezde, dok je Američka pita 2 dobila 3, a Anaconda čak 3.5 zvijezde. Ipak, on sam tvrdi da nema univerzalnih kriterija za ocjenjivanje filmova, nego da je to potpuno subjektivno iskustvo.

Roger Ebert je preminuo 4. aprila 2013. od bolesti raka s kojom se borio još od 2002., kada je imao operaciju radi uklanjanja malignog tumora štitnjače i pljuvačne žlijezde. On je najavio na svom blogu dan prije smrti da je u toku radioterapija nakon recidiva raka.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]