Narednik James

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Narednik James
Originalni poster za film
RežiserKathryn Bigelow
ProducentKathryn Bigelow
Mark Boal
Nicholas Chartier
Scenarist(i)Mark Boal
UlogeJeremy Renner
Anthony Mackie
Brian Geraghty
Guy Pearce
Ralph Fiennes
David Morse
Evangeline Lilly
MuzikaMarco Beltrami
Buck Sanders
Žanrdrama, triler
KinematografijaBarry Ackroyd
MontažaChris Innis
Bob Murawski
Produkcija
Distributer'
Premijera10. oktobar 2008.
Trajanje131 minuta
ZemljaSAD
Jezikengleski
Budžet15 miliona $
Zarada15,7 miliona $ [1]

Narednik James američki je ratni film o trojici deminera tokom rata u Iraku. Film je režirala Kathryn Bigelow a scenarij je napisao Mark Boal, slobodni pisac koji je bio ubačen kao novinar 2004 sa timom deminera vojske Sjedinjenih Američkih Država u Iraku. Glavne uloge tumače Jeremy Renner, Anthony Mackie, Brian Geraghty. Film je premijerno prikazan na Venecijanskom filmskom festivalu u Italiji 2008. Nakon što je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, dobio je distribuciju u Sjedinjenim Državama od strane Summit Entertainmenta. Objavljen je u SAD-u 26. juna 2009, ali tek se počeo prikazivati u kinima 24. jula 2009. Budući da film nije bio objavljen u SAD-u do 2009, ipak je dobio pravo da konkuriše za 82. ceremoniju nagrade gdje je bio nominiran za 9 Oscara. Osvojio ih je ukupno 6, uključujući i onaj za najboljeg režisera za Bigelow, prva žena koja je osvojila ovu nagradu. Također je osvojio Oscara za najbolji film i najbolji scenarij za Marka Boala. Film je zaradio brojne druge nagrade i priznanja od udruženja kritičara, festivala i grupa, uključujući i 6 BAFTA nagrada.[2]

Radnja[uredi | uredi izvor]

Bagdad 2004, tri vojnika tima za onesposobljavanje bombi istražuju izvještaje o improviziranoj eksplozivnoj napravi (IED). Oni koriste sofisticiranog robota da ispitaju napravu, koja se sastoji od nekoliko neeksplodiranih artiljerijskih granata povezanih žicama i skrivenih pod plastičnim, tekstilnim pokrivačima. Jedinica, na čelu sa narednimkom Thompsonom, odlučuje da se može aktivirati IED koristeći plastični eksploziv koji će se aktivirati iz sigurne udaljenosti. Thompson također kaže da eksplozija neće izazvati jako puno materijalne štete, a sve bi se trebalo dogoditi bez gubitka života.

Mala prikolica je pričvršćena za stražnji dio robota, koji je poslat u zonu ubitačnog dejstva bombe. Prije nego što je mogla doći do IEDa, prikolica gubi točak. Thompson se oblači u zaštitno odijelo i odlazi do prikolice. On je pokupi i nosi do IEDa, postavljajući je ispravno. Nakon što se vraća nazad, njegovi partneri, narednik Sanborn i stručnjak Eldridge, skeniraju područje i svakoga koga smatraju sumnjivim ili ko bi mogao biti u zoni opasnosti. Kada je Thompson bio oko 25 metara od bombe, ali još uvijek u zoni opasnosti, Eldridge primijeti čovjeka koji se nalazi u mesnici i koristi mobitel. Eldridge viče na Sanborna a specijalist počinje trčati prema čovjeku, naređujući mu da baci svoj telefon. Sanborn kaže Eldridgeu da puca u čovjeka koji bira brojeve na telefonu. Bomba detonira s Thompsonom i dalje u zoni opasnosti. Pritisak od bombe ubija Thompsona usprkos zaštitnom odijelu; velike kapi krvi ispunjavaju unutrašnjost vizira na kacigi.

Thompsonovo tijelo se stavlja u lijes za transport kući, dok Sanborn nadzire postupak. On pregleda Thompsonove lične stvari na nekoliko trenutaka prije nego što je lijes zapečaćen. Po povratku u bazu, Eldridge sjedi u sobi kada psiholog, potpukovnik Cambridge ulazi i pita Eldridgea kako se osjeća, misleći na Thompsonovu smrt. Eldridge je još uvijek jako uzrujan zbog tog incidenta, sugerirajući u slučaju da je ubio čovjeka s mobitelom, Thompson bi možda još uvijek bio živ. Novi vođa tima, narednik William James, stiže u bazu. Sutradan tim odgovara na izvještaj o drugom IEDu na uskoj ulici u gradu. Nakon početne istrage, gdje su se povezali s vodom Armije koji je prijavio bombu, James je odjeven u odijelo slično onome što je Thompson nosio prije njega. Nakon što se James približava mjestu bombe, on baca dimnu granatu koja iritira Sanborna, tako da ne mogu vidjeti Jamesa dok ide dalje. James također gubi komunikaciju sa svojim članovima tima, još jedan faktor koji Sanborn smatra nedgovornim. James pronalazi artiljerijsku granatu zakopanu pod hrpom smeća. On je razoružava sa lakoćom, i onda primijeti srednju žicu koja vodi daleko od njega. On otkriva kabal i otkriva da se spaja sa još šest kablova. Kada James povlači spoj kablova, još šest granata se otkriva. Drugi kabal vodi do obližnje zgrade. On razoružava šest novih granata, ali samo što je to uradio, on primijeti čovjeka koji brzo napušta zgradu, vjerovatno bombaš. James pokazuje jedan od malih detonatora iz jedne od granata i osmjehuje se na čovjeka, koji nestaje iz vida. Po povratku u njegov Humvee, Sanborn kaže Jamesu da treba više komunicirati tokom operacija, a ne da smatra svoju dužnost kao samo svojom. James odbacuje njegovo mišljenje.

Tim je ponovo pozvan na drugo mjesto gdje je postavljena bomba. Ovaj put, bomba je u automobilu parkiranom ispred zgrade Ujedinjenih naroda. Kad je bila zgrada evakuirana, James oblači zaštitno odijelo i odlazi prema automobilu, kojeg iznenada zahvata plamen. James koristi aparat za gašenje požara da ugasi vatru i počinje ispitivati ​​automobil dok Eldridge i Sanborn zauzimaju svoje pozicije kao izvidnica. James otvara prtljažnik i pronalazi nekoliko artiljerijskih granata iste vrste koje je vidio dan prije. Nakon nekoliko trenutaka, on skida svoje zaštitno odijelo u potpunosti, znajući da ga neće zaštititi; u automobilu ima dovoljno eksploziva da može ubiti svakoga u blizini, uključujući i članove njegovog tima, čak i ako zauzmu zaklon. James razoružava granate i počinje da pretražuje automobil kako bi pronašao detonatore, proces koji traje nekoliko minuta. U jednom trenutku, kada Sanborn pokušava razgovarati s njim kroz slušalice, James ih skida i baca u stranu. Još nekoliko vrlo napetih minuta prolazi dok James pretražuje automobil. Sanborn i Eldridge primjećuju nekoliko grupa Iračana kako ih gledaju s krovova i sa minareta. Oni također vide čovjeka kako snima incident s video kamerom. U automobilu, James konačno pronalazi detonator i vadi ga. Nakon što se vratio u Hummer, on pali cigaretu ali ga Sanborn udara šakom u lice, zato što je odbio da mu odgovori na njegova pitanja. James izgleda kao da nije ljut na Sanborna. Pukovnik na sceni prilazi Jamesu i jasno je impresioniran njegovim jakim živcima i sposobnošću da odrađuje takve zadatke. Kad ga on pita koliko je bombi onesposobio, James mu daje tačan broj. Pukovnika je to još dodatno impresioniralo.

Tim odlazi u pustinju detonirati eksploziv koji su prikupili u raznim misijama. Nakon što se pripremaju detonirati drugu bombu, James zaustavlja Sanborna i na kratko odlazi do zone za eksplozije kako bi donio rukavice koje je on ostavio tamo. Dok je James išao, Sanborn kaže Eldridgeu da, zbog opasne prirode eksploziva koji detoniraju u pustinji, bilo bi lako podmetnuti mu da bomba eksplodira dok je on tamo i tvrditi kasnije da je sve bilo slučajno. Sanborn izgleda prilično odlučan u toj namjeri, ali Eldridge ga uvjerava da to ne radi.

Dok su se vraćali nazad u grad, tim vidi dva SUV-a parkiranih na njihovom putu. Oni im se približavaju a ljudi koji su stajali u blizini vozila brzo slušaju naređenja Sanborna i njegovog tima, spustivši svoje oružje. Jedan od muškaraca se otkriva da je britanski komandos tako da tenzija popušta. Britanac kaže da imaju probušenu gumu, ali im je ručka na dizalici pukla. James im nudi svoju opremu iz svog Hummera. Dok jedan od britanaca štima gumu, drugi im pokazuje zarobljenike (vjerovatno neki viši irački funkcioneri) koje planiraju predati za novčanu nagradu. Odjednom, čovjek koji je popravljao gumu pada od snajperske vatre. Svi zauzimaju zaklon; britanski komandos nemilosrdno puca u svoje zatvorenike koji su pokušavali pobjeći, ali nagrada za hvatanje je ista - mrtav ili živ.

Tim i Britanci se nalaze u bezizlaznoj situaciji. Jedan od Britanaca je ubijen dok je pucao mitraljezom sa Hummera. Britanski vođa tima zauzima snajper poziciju na malom stjenovitom brežuljku, i počinje da uzvraća vatru sa Barrett puškom, i puca na daleku kamenu zgradu gdje se neprijateljska grupa skriva. Dok je podešavao Barrettov oslonac, čovjek je pogođen u prsa od strane neprijateljskog snajpera i ubijen. Sanborn preuzima njegovu pušku i James se također pridružuje. Oni ispaljuju nekoliko hitaca nazad na neprijatelja ali ponestaje im municije. James i Eldridge pretražuju opremu mrtvog britanca i pronalaze pun okvir metaka. Međutim, krv je nakvasila okvir i oni ga moraju očistiti kako bi mogao proći kroz Barrettovu pušku. James pomaže Eldridgeu da očisti okvir. Sanborn je u mogućnosti nastaviti da puca na zgradu, i sa Jamesovim osmatranjem, oni su u stanju ubiti sve neprijateljske vojnike. Eldridge primijeti nekoga ko bi mogao biti još jedan snajperist koji vreba sa pozicije iza Jamesa i Sanborna i on otvara vatru. Eldridge nije siguran koliko je dobro ciljao, ali ipak ga je uspio ubiti.

Izgleda da je incident stvorio snažnu vezu između Jamesa i njegovog tima. Nakon što su shvatili da su pravi tim koji može dobro raditi zajedno, oni slave u kasarnoj. James im pokazuje kutiju sa komadima prikupljenih sa gotovo svake bombe koju je razoružao. On kaže da ih drži kao podsjetnik na to kako je njegov posao opasan. Na njihovoj sljedećoj misiji, pukovnik Cambridge prati tim dok pretražuju zgradu gdje postoji sumnja da postoji materijal za pravljenje bombi. Cambridge ostaje vani dok ekipa pretražuje zgradu. Unutra su pronašli materijal za izradu bombi i dokaze da su bombaši upravo napustili zgradu. James pronalazi tijelo dječaka koji se čini kao da je "Beckham". On naređuje Sanbornu i Eldridgeu da izađu iz zgrade kada je ugledao veliki rez na dječakovim prsima. On ga otvara i pronalazi nekoliko kilograma plastičnog eksploziva u trbušnoj šupljini. On iznosi dječaka vani do svog Humvee-a. Vani, Cambridge pokušava rastjerati mještane s ulice kad utom drugi IED eksplodira, i ubija ga. Eldridge ne ​​može da se pomiri sa smrću Cambridgea i luta ulicama u potrazi za njim. On pronalazi Cambridgeov šljem kako leži u ubitačnoj zoni.

Po povratku u bazu, James razgovara s čovjekom koji prodaje DVD-ove. On pita čovjeka, da li zna "Beckhama", međutim njegov engleski nije bio dobar, te mu ne govori ništa. Kasnije, kada čovjek pakuje svoju robu i odlazi, James uskače u njegov kamion i prisiljava ga da ga odvede u Beckhamovu kuću. James ulazi u kuću i nalazi jednog muškarca u kuhinji koji se prepao ali je iznenađujuće gostoljubiv. James zahtijeva od njega da mu kaže gdje je "Beckham" na straži, ali čovjek ne zna. Tada shvaća da je zabunom ušao u pogrešnu kuću i u trenutku kada je trebao otići supruga se pojavljuje i počinje vikati i bacati stvari na njega. James krči svoj ​​put nazad kroz grad u bazu, prolazeći pored stotina ljutitih mještana. Na glavnom ulazu, on izjavljuje da je američki vojnik i da je bio uhapšen. Narednik zahtijeva objašnjenje za njegovo odsutnost tokom noći, a James mu kaže da je bio u javnoj kući. Narednik ga lukavo pita gdje se nalazi.

Tim odgovara na poziv noću da provjere zonu eksplozije bombe. Kad su stigli tamo, oni otkrivaju da je bomba, najvjerovatnije bombaša samoubice, eksplodirala u blizini kamiona cisterne s gorivom, uzrokujući veliki radijus eksplozije. James izviđa perimetar mjesta eksplozije i pretpostavlja da bombaš nije počinio samoubistvo, ali je stajao izvan perimetra i izazvao eksploziju od tamo. James je bijesan i zaklinje se da će pronaći bombaša te naređuje Sanbornu i Eldridgeu da pretraže obližnje ulice. Trojka se razdvaja; ubrzo se čuju pucnji a Sanborn i James se ponovo sastaju, međutim, primjećuju kako Eldridgea odvlače dvije nepoznate osobe. Njih dvojica otvaraju vatru, ubivši Eldridgeove otmičare ali James ranjava Eldridgea u nogu. James postaje jako očajan zato što je ranio svog druga.

Sutradan, James i Sanborn idu da se pozdrave sa Eldridgeom kod helikoptera koji će ga evakuirati. "Beckham" prilazi njegovom ​​Humvee-u, i pokušava razgovarati s njim, ali James ga ignoriše. U helikopteru, Eldridge je ljut na Jamesa zbog pucanja, rekavši mu da je njegova bedrena kost slomljena i oporavak će trajati mjesecima. On također optužuje Jamesa da ih je vodio u zonu opasnosti kako bi zadovoljio svoj adrenalin. Eldridge potom odlazi. Sanborn i James odgovoraju na drugi bombaški izvještaj i pronalaze čovjeka koji stoji sam na sredini velikog trga. James naređuje čovjeku na koljena, ali on ide pravo prema njemu. Kad čovjek otvara svoj ​​kaput, James vidi da on nosi nekoliko kilograma eksploziva zajedno sa nekoliko čeličnih šipki koje su zaključane sa velikim katancem. Čovjek moli za svoj život, rekavši da ima porodicu. Za samo dvije minute koliko je ostalo na satu bombe, James grčevito pokušava ukloniti katance, ali ima ih previše i James mora ostaviti čovjeka iza sebe. Nakon nekoliko sekundi, bomba eksplodira, ubija čovjeka i baca Jamesa zajedno sa njegovim zaštitnim odijelom van područja eksplozije. Sanborn juri prema njemu, misleći da je ubijen kao što je bio i Thompson. James je samo ošamućen i dolazi sebi. Dok su se vraćali nazad u bazu, Sanborn, još uvijek potresen incidentom, kaže Jamesu da se boji da će umrijeti u Iraku, i da nikada nije imao ženu ili djecu. James ga pokušava utješiti i uvjeriti ga da će se vratiti kući i zasnovati porodicu.

Smjena tima se završava i James ide nazad svojoj kući i porodici. Dok je bio u prodavnici, on je oduševljen svim proizvodima koje tamo nalazi. On nije u stanju da se prilagodi običnom životu i njegov odnos sa suprugom i kćerkom postaje sve napetiji. James odlučuje da se vrati u Irak što i čini. Konačna scena filma prikazuje ga kako počinje novu rotaciju i približava se jednoj bombi u svom odijelu.[1]

Uloge[uredi | uredi izvor]

Nagrade[uredi | uredi izvor]

Oskari[uredi | uredi izvor]

Zlatni globus[uredi | uredi izvor]

Film nije osvojio nijedan Zlatni globus ali je imao tri nominacije.

BAFTA[uredi | uredi izvor]

  • Najbolji film
  • Barry Ackroyd - najbolja fotografija
  • Kathryn Bigelow - najbolja režija
  • Bob Murawski, Chris Innis - najbolja montaža
  • Mark Boal - najbolji originalni scenarij
  • Ray Beckett, Paul N.J. Ottosson, Craig Stauffer - najbolji zvuk

Ostale nagrade[uredi | uredi izvor]

  • Najbolji film - nagrade Udruženja filmskih kritičara Austina, Bostona, Chicaga, Las Vegasa, Los Angelesa, New Yorka, San Franciska
  • Kathryn Bigelow - najbolja režija - nagrade Udruženja filmskih kritičara Austina, Bostona, Chicaga, Kansas Cityja, Las Vegasa, Londona, Los Angelesa, New Yorka, San Franciska, Toronta, Vancouvera, Washingtona DC
  • Barry Ackroyd - najbolja fotografija - nagrade Udruženja filmskih kritičara Austina, Bostona, Chicaga, Las Vegasa, i Društva britanskih fotografa
  • Jeremy Renner - najbolji glumac - nagrade Udruženja filmskih kritičara Bostona, Chicaga, Las Vegasa, San Diega
  • Bob Murawski, Chris Innis - najbolja montaža - nagrade Udruženja filmskih kritičara Bostona, Las Vegasa
  • Mark Boal - najbolji scenarist - nagrada Udruženja filmskih kritičara Chicaga, nagrada Udruženja američkih pisaca, Venecijanski filmski festival, Nantucket filmski festival,
  • Bob Murawski, Chris Innis - najbolja montaža - nagrada Udruženja američkih montažera, nagrada "Satelit"
  • Anthony Mackie - najbolji sporedni glumac - nagrada "Black Reel"
  • Najbolji film - nagrada "Chlotrudis", nagrada "Gotham", nagrada "Satelit",
  • Kathryn Bigelow - najbolja režija - nagrada Udruženja američkih režisera, Međunarodni filmski festival Santa Barbara, nagrada "Satelit", Međunarodni filmski festival Seattle [1]

Zanimljivosti[uredi | uredi izvor]

  • Film je snimljen na lokacijama u Jordanu. Dio snimanja (jedna sedmica) bilo je planirano da se odradi u Kuvajtu u američkoj vojnoj bazi, ali pristup je bio odbijen.
  • Dio snimanja dogodio se tokom muslimanskog mjeseca Ramazana, koji se obilježava postom od izlaska do zalaska sunca. Nemuslimanski članovi ekipe sakrivali su se i jeli u šatorima i specijalnih hotelima s prozorima pokrivenim tepisima (iz poštovanja, a i zbog jordanskog zakona). Pušenje, jedenje i pijenje u javnosti tokom dana je zabranjeno u mnogim zemljama Bliskog Istoka tokom Ramazana, uključujući i Jordan, te je kažnjivo sa zatvorom.
  • James Cameron je rekao ovo o filmu njegove bivše supruge Kathryn Bigelow: "Mislim da bi to mogao biti Vod smrti za rat u Iraku." Nakon toga, film je postao prvi post-moderni ratni film poslije Voda smrti koji je dobio Oskara za najbolji film.
  • James Cameron je bio taj koji je uvjerio svoju bivšu suprugu Kathryn Bigelow da režira ovaj film. Ona je isprva planirala raditi još jedan projekat, ali nije bila sigurna o radu na ovom filmu. Cameron je pročitao scenarij i rekao joj da odradi ovaj film, koji ​​joj je kasnije donio nominaciju za Oscara i nagradu za najboljeg režisera, u stvari, film je bio u konkurenciji protiv Cameronovog Avatara, i osvojio je šest nagrada, uključujući i onaj za najbolji film. Cameron je sam rekao: "Ne bih se više kladio protiv nje."
  • Jeremy Renner se spotaknuo i pao na nekim stepenicama, dok je nosio iračkog dječaka dok su snimali film. Snimanje je zaustavljeno na nekoliko dana, sve dok Rennerov zglob nije ozdravio.[1]

Kritike[uredi | uredi izvor]

... Ja iskreno mislim da ako se da dovoljno vremena, Hollywood će razumjeti kako napraviti veliki film o ratu u Iraku. U osamdesetima gledali smo šezdesete i njihov utjecaj na društvo i ako dopustite još pet ili šest godina onda ćemo dobiti pravi film o ratu u Iraku koji bilježi svoj ​​utjecaj na civilizaciju. Malo filmova su to učinili uspješno ("U dolini Elin" je bio izvrstan). To je sve do sada dok se nije pojavila Kathryn Bigelow koja je uspjela uhvatiti haotični žar i prikazati svo ludilo okupacije u stranoj zemlji ispričano kroz oči tri vojnika, od kojih je jedan bio stručnjak za bombe koji riskira dosta kako bi osigurao sigurnost svog voda. Narednik James je fino sinhroniziran na čovjekovu sposobnost da savršeno oponaša vojnika tokom ratnih godina. Kao umorni vojnik u bezizlaznoj pustinji, Renner savršeno pokazuje koliko ludilo i egoizam idu ruku pod ruku. Bigelow čini velike korake u bilježenju pravog haosa posla i snima neke zaista izvanredne sekvence koje nas drže da gledamo kroz oči Williamsa koji se gotovo nikada ne boji da se nosi s eksplozivom. Bigelow korača kroz bojno polje, ali nikada ne demonizira ljude te zemlje. Umjesto toga, ona ih prikazuje kao pogrešno informisane pojedince koji žive u sjeni i koji su ili pokušavali uništiti jedinicu Bravo ili su bili prisiljeni da budu svjedoci njihovih misija. Bigelow prikazuje nemilosrdnost u borbi za pobjedu u ratu i nikada ne prešućuje brutalnosti. Iz tih razloga, ovaj film se ističe kao jedan od najboljih primjera modernog ratovanja.

Zbog svog statusa filma klasika, istraživanje Kathryn Bigelow o ratu u Iraku i dvoboj ega vojnika koji se bore, postaje jedan od boljih ratnih filmova o Iraku ikada napravljenih i sasvim iskreno rečeno jedan od najboljih ratnih filmova ikad napravljenih. Felix Vasquez Jr., Cinema Crazed [3]

... Narednik James mogao bi biti vestern. OK Corral zamjenjuje se suhim, prašnjavim ulicama i sumnjivim zabačenim ulicama Bagdada. Umjesto uzbudljivih obračuna u podne sa šest revolveraša, tu je tim koji odgovara na pozive za uklanjanje eksplozivnih naprava, onako kako to čine vatrogasne jedinice; moraju se suočiti sa moćnim improviziranim eksplozivnim napravama (IED) sa 300 stopa ubitačne zone. Isti onaj čovjek od hrabrosti i moralne snage koji očekujemo od vesterna, prožima ovaj film, ali u drugačijem okruženju.

Također, ovaj film bi mogao biti i horor film, sa pobunjenicima koji se pojavljuju kao bjesomučne ubice sa hokej maskama, spremni ubiti svoje bezazlene žrtve na svakom uglu. Napetost se pojavljuje tako intenzivno kao u bilo kojem horor filmu. Mnogi su rekli da je rat najbliža stvar do pravog životnog horor filma, ali malo filmaša je bilo uspješno u svojim pokušajima da prenesu taj užas sa ratišta na veliki ekran. Kathryn Bigelow se pojavljuje kao jedan od izuzetaka. Frank Wilkins, ReelTalk Reviews [4]

... Puno filmova počinje s poetskim citatima, ali Narednik James, otvara se s izjavom koja se predstavlja kao činjenica: "Rat je droga" Nije za svakoga, naravno. Većina borbenih trupa želi ga dobiti što prije i otići kući. Ali junak ovog filma, narednik William James, koji ima zastrašujuće opasan posao, to rješava kao svakodnevni užitak. Pod neprijateljskom vatrom u Iraku, on onesposobljava bombe. On nije akcijski junak, on je stručnjak, poput hirurga koji se fokusira na jedan dio tijela iznova i iznova, iz dana u dan, sve dok nije u mogućnosti da nastavi, sve dok se svjetla ne ugase. James je čovjek koji razumije bombe iznutra i ima gotovo psihičko razumijevanje svijesti bombaša. To je sve upadljivije, jer u nekim scenama, čini se prilično izvjesnim da bombaš stoji na vidljivom mjestu - recimo na balkonu ili kod prozora s pogledom na ulicu, te je znatiželjan o svojoj bombi kao i James. Dva profesionalca, rade jedni protiv drugih.

Narednik James je očaravajući ratni film Kathryn Bigelow, majstorska priča o mladićima i ženama koji odluče da se izlože fizičkoj opasnosti. Kathryn brine prvo o ljudima, a zatim o opasnosti. Ona ne ostavlja puno prostora ni za šta drugo. Čovjek koji je napisao parolu "Rat je droga" bio je Chris Hedges, ratni dopisnik za New York Times. Ovo je odličan film, inteligentan film, film snimljen jasno, tako da znamo tačno ko je ko, i gdje su i šta rade i zašto to rade. Kamera radi u službi priče. Bigelow zna da ne može graditi neizvjesnost sa snimcima u trajanju od jedne ili dvije sekunde. Ne možes ispričati priču na taj način, ili - ne na onaj koji se bavi misterijom, zašto čovjek poput Jamesa čini se da zavisi od riskiranja svog ​​života. Roger Ebert

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c d e http://www.imdb.com/title/tt0887912/
  2. ^ Narednik James[mrtav link] na amctv.com
  3. ^ Kritika na Cinema Crazed
  4. ^ Kritika na ReelTalk Reviews

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]