Idi na sadržaj

Sudar (film)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Sudar
Izvorni naslovCrash
RežiserPaul Haggis
Producent
Scenarist(i)Paul Haggis
Uloge
Muzika
ŽanrDrama
KinematografijaJ. Michael Muro Izmijeni na Wikipodacima
Montaža
 • Hughes Winborne Izmijeni na Wikipodacima
Produkcija
 • Lionsgate
 • Yari Film Group
 • DEJ Productions Izmijeni na Wikipodacima
DistributerLions Gate Films
Premijera2004.
Trajanje113 minuta[1]
ZemljaSAD
JezikEngleski

Radnja[uredi | uredi izvor]

Detektiv Graham Waters, ošamućeno govori o prirodi Los Angelesa i potrebi ljudi da se međusobno sudaraju. Ria, žena latinskog porijekla koja se nalazi na sjedištu do vozača u automobilu, javlja da su udareni s leđa i da se auto zaokrenulo. Ona izlazi iz automobila i odlazi od policajca i drugog vozača, žene azijskog porijekla. Dvije žene krive jedna drugu za incident i vrijeđaju jedna drugu na rasnoj osnovi. Latino žena se identificira kao detektiv. Waters izlazi iz auta i odlazi prema policijskim automobilima i mjestu zločina. Drugi policajac napominje da su pronašli mrtvo tijelo. Waters se zagleda u nešto. Prizor se potom vraća na "Jučer."

U prodavnici ličnog naoružanja čovjek iranskog porijekla Farhad, i njegova kći Dorri kupuju pištolj. Vlasnik prodavnice biva uzrujan zbog njihove priče na perzijskom i njih dvojica ubrzo počinju da se svađaju. Farhad izlazi bijesan a Dorri odabire crvenu kutiju metaka i uzima pištolj. Dva mladića afričkog porijekla, Anthony i Peter, izlaze iz restorana. Anthony tvrdi da su žrtve rasizma i loše usluge, ali Peter ga ismijava. Jean i Rick Cabot, bjelački par, hodaju niz trotoar. Jean primjećuje dvojicu crnoputih muškaraca i hvata se za Rickovu ruku. Anthony to uzima kao rasni ispad, ali onda njih dvojica naglo potežu pištolje i kradu Cabotov crni Lincoln Navigator.

Detektiv Waters i njegov partner Ria stižu na mjesto zločina. Uniformirani policajac im govori da su dva vozača pucali jedan na drugoga. Preživjeli bijeli čovjek je identificiran kao tajni policajac po imenu Conklin. Poginuli vozač u Mercedesu je također policajac, crnac po imenu Lewis. Istraživači nisu sigurni ko je započeo pucnjavu. U Cabotovoj kući Jean je i dalje uzrujana, iako je bravar već zamijenio brave na vratima, ona želi da se to opet uradi sljedeći dan. Jean glasno tvrdi da će bravar prodati ključeve i oni će biti ponovo opljačkani. Bravar Daniel, čuje sve to i ostavlja dva seta ključeva na kuhinjskom stolu i zatim odlazi. Rick razgovora sa svojim pomoćnicima. On se kandidirao za reizbor za okružnog tužioca reizbor i pita se kako iskoristiti krađu automobila kao izbornu prednost. U restoranu dva muškarca azijskog porijekla govore o dostavi pošiljke. U blizini policajac John Ryan telefonira osiguravajuću kompaniju i govori im o očevoj bolesti, administrator pokazuje saosjećanje, ali ostavlja birokratski utisak. Kad ona spomene da je njeno ime Shaniqua, Ryan ljutito komentariše i ona spušta slušalicu.

Nakon što izlazi iz policijske stanice, bijeli kombi kojeg vozi azijski čovjek iz restorana prolazi ispred Ryana. Ryan i njegov partner Tom Hansen patroliraju i primjećuju crnog Navigatora. Ryan slijedi, ali Hansen navodi da registracijska tablica nije ista kao u izvještaju. Dok se približavaju iza terenca Ryan usmjerava svjetlo na vozilo što čini da žena u autu okreće glavu i gleda unazad. Ryan pali rotaciona svjetla i zaustavlja auto. Policajci pitaju dobro odjeveni crni par, Camerona, režisera, i njegovu suprugu Christine, Thayer, da izađu iz auta. Cameron je pretjerano pristojan i pun poštovanja, rekavši da se nalaze u neposrednoj blizini njihove kuće, Christine je malo pijana i ismijava policiju. Ryan je ljut i polako prekopava ženu, koja nosi jako izazovnu koktel haljinu. Hansen shvaća da je njegov partner pretjerao, ali Cameron ostaje miran dok se njegova supruga prekopava. Policija konačno pušta Thayerove da idu.

Farhad je vlasnik trgovine. Njegova supruga Shirin prigovara da se vrata ne zatvaraju kako treba. Dorri puni pištolj i stavlja ga u laticu. U njihovoj kući, Christine Thayer prigovara Cameronu što se nije suprotstavio policiji. Cameron pokušava objasniti zašto to nije učinio ali rasprava eskalirala u tešku svađu. U svojoj kući Daniel razgovara sa svojom 5-godišnjom kćerkom koja se skriva ispod kreveta. Ona je još uvijek uplašena zbog pucnjave u lošoj zoni iz koje su se nedavno iselili. Da bi je zaštitio od metaka, on joj daje nevidljivi plašt, a zatim je nježno stavlja na spavanje. U terenskom vozilu, Anthony i Peter razgovaraju o country muzici. Dok se njih dvojica šale i razgovaraju, oni prolaze pored bijelog kombija čija su bočna vrata otvorena, i zatim osjećaju tup udarac i shvataju da su udarili u nešto. Po izlasku iz kompija pronalaze azijskog čovjeka zaglavljenog ispod vozila. Nakon rasprave o tome šta učiniti s "kinezom", oni ga izvlače.

Hansen razgovara s poručnikom Dixonom o promjeni partnera. Poručnik, crnac, kaže Hansenu koji tvrdi da je Ryan rasista, da bi promjena partnera utjecati na to da bi poručnik izgledao kao loš komandir. Ako Hansen želi promjenu, on mora tvrditi da ima problema sa nadutošću i da treba da se vozi sam. Dvojica mladića u otetom terenskom vozilu ostavljaju ozlijeđenog čovjeka ispred ulaza hitne pomoći.

Daniel zamjenjuje bravu, ali kaže Farhadu da treba da uzme nova vrata. Farhad, koji ne govori engleski, očekuje od Daniela da popravi vrata, i misli da ga bravar vara pa se raspravljaju oko računa. Daniel zgađen cijepa račun i odlazi. U mesnici, vlasnik Lucien kaže Anthonyju i Peteru da ne može kupiti dijelove Navigatora zbog krvavih mrlja. Graham i Ria su u krevetu dok telefon zvoni. Ria se uzrujava kada Graham odgovara na poziv; ona ustaje, oblači se i odlazi. Farhad se vraća i nalazi svoju trgovinu razvaljenu i prekrivenom anti-arapskim grafitima. On je šokiran. Anthony i Peter hodaju i raspravljaju o ljudima afričkog porijekla. Jean Cabot je ljut što njegova meksička sobarica Marija nije ispraznila mašinu za pranje suđa.

Anthony odbija da se vozi autobusom, rekavši da je to ponižavajuće i tvrdi da nikada neće ukrasti od drugog crnca. Ryan ide lično da vidi Shaniqu. U početku on se izvinjava i pokušava objasniti da je očev doktor nesposoban i da želi čuti njeno mišljenje, ali Shaniqua kaže da njegov otac nije pokriven planom. Ryan se ljuti i kaže da je njegov otac bio žrtva afirmativne akcije i da bi ona, kao njegov predstavnik, trebala pomoći. Shaniqua nije nimalo impresionirana sa njegovom reakcijom, i poziva osiguranje da ga izbace. Shirin pokušava očistiti grafite sa njihove trgovine, gnjevna što njihovi mrzitelji ne znaju da su oni iranci a ne arapi.

Graham odlazi u posjetu majci. Ona živi u malom stanu, i zabrinuta je za njegovog mlađeg brata koji je pobjegao i vodi se kao nestao. Graham opet obećava da će ga pronaći. Prije odlaska, on primjećuje flašu kiselog mlijeka u frižideru. Napolju, Ria mu govori da je policija pronašla nešto u Mercedesu. U studiju bijeli producent kaže Cameronu da lik crnca u sceni ne govori s dovoljno afričkog akcenta. On bi trebao biti "glup" i ne govori dovoljno afričkim akcentom da bi zvučao glupo. Cameron misli da se čovjek šali, ali je jasno da moraju da snime scenu ponovo. Suočavanje sa rasnom netrpeljivošću razljućuje Camerona.

Christine stiže u studio i pokušava razgovarati sa Cameronom o prethodnoj večeri, ona priznaje da je on možda spasio njihove živote, ali on joj govori da ide kući i ljutito odlazi. Christine je ostala uplakana. Agent iz osiguranja govori irancima da nisu pokriveni za vandalizam jer vrata nisu bila popravljena - tačno onako kako je bravar i rekao. Farhad okrivljuje Daniela i pokušava da sazna njegovo ime i želi se osvetiti. Sekretarica kompanije Lock odbija da otkrije Danielove podatke i spušta slušalicu.

Pri polasku na smjenu, Ryan vidi Hansena te mu želi svako dobro. On također proročanski upozorava Hansena da on možda ne poznaje samog sebe kao što to misli. Ryan zatim veselo doziva svog novog partnera, Gomeza; Hansen ulazi sam u policijsko auto.

Ria i Graham idu na deponiju gdje im se pokazuje lažna rezervna guma u prtljažniku Mercedesa sa 300.000 dolara skrivenih unutar gume.

Farhad saznaje gdje Daniel živi koristeći zgužvani radni nalog kompanije. Dolazeći na mjesto nesreće Ryan zatiče automobil okrenut naopačke, ali neko je zarobljen unutra i ne može da izađe. To je ustvari Christine Thayer koja je sva uplašena, i još je više izvan sebe kada prepoznaje Ryana, i odbija njegovu pomoć. Policajac kaže da je neće povrijediti i pokušava je osloboditi što prije jer u blizini je proliveno gorivo i nalazi se goruća olupina. Vatra se približava prevrnutom automobilu, dok ostali policajci pokušavaju izvući Ryana. On se vraća nazad do automobila i oslobađa Christine od njenog pojasa, izvlačeći je prije nego što auto eksplodira i pretvara se u vatrenu loptu. Christine je sva potresena i dok je odvode ona gleda na sada herojskog Johna Ryana.

Flanagan, Rick Cabotov menadžer kampanje, govori sa Grahamom. On kaže da oni znaju da bijeli policajac ima historiju ubijanja crnaca i Cabot želi da javno optuži Conklina za ubistvo. Graham primjećuje da crni policajac planira nešto sumnjivo. Flanagan pronalazi podatke o Grahamovom nestalom bratu i neke kaznene prijave protiv njega koje bi se mogle poništiti. On također ukazuje na dobar posao sa Cabotom ako se Graham složi s pričom o krivici bijelog policajca. Graham nevoljko pristaje i Cabot odmah širi laži putem medija.

Vozeći se sam u svom crnom Navigatoru, ljut na sve što se oko njega zbiva, Cameron dolazi do znaka stop. Odjednom Anthony i Peter se pojavljuju s uperenim oružjem s namjerom da mu ukradu auto. Oni su izneanđeni kad su vidjeli da je on crn. Ovaj put, Cameron se bori i otima pištolj od Anthonyja, i počinje ga udarati na zemlji. Peter je uperio svoj pištolj, ali ne puca. Policijski automobil vidi tučnjavu iz daljine i počinje im se približavati. Peter bježi, dok Anthony i Cameron ulaze u terenac i odlaze. Nakon kratke potjere, dva policijska automobila hvataju Lincolna u klopku. Anthony se sakriva na sjedištu, u strahu da izađe, ali Cameron izlazi i suočava se sa policijom. Hansen je jedan od policajaca koji su reagirali i prepoznaje ga; on kaže ostalim policajcima da je on u redu i pokušava smiriti uzbuđenog Camerona, imajući u vidu prethodnu nepravdu koju mu je nanio. Konačno njih dvojica se smiruju. Dok ga je vozio kući Cameron daje Anthonyju njegov pištolj i kaže mu da treba da se stidi.

Farhad se suočava sa Danielom na ulazu u njegovu kuću, uperivši pištolj u njega i tražeći novac za popravak uništene trgovine. Daniel ga pokušava smiriti kada njegova kći istrčava da ga zaštiti svojim "nevidljivim plaštom." Nakon što ona skače u očevo naručje, Farhad ispaljuje hitac iz neposredne blizine. Duga pauza ... Daniel provjerava djevojčicu i ne nalazi tragove krvi. Ona je u redu. Zapanjen i iznenađen on odnosi djevojčicu u kuću ostavljajući zbunjenoa Farhada na ulici.

Graham svraća do majčinog stana sa svježim namirnicama. On ih stavlja u frižider dok ona spava nesvjesna njegovog prisustva. Jean Cabot razgovara telefonom sa prijateljicom, rekavši joj kako ona ne shvata zašto je ljuta cijelo vrijeme. Spustivši slušalicu ona se oklizne niz stepenice, i nakon pada leži na podu cvileći. Kasnije te večeri stopirajući nazad u grad, Petera je pokupio Hansen koji trenutno nije bio na dužnosti. Oni razgovaraju, ali Hansen uviđa da mu se Peter ruga i kaže mu da izađe iz auta. Peter se počinje smijati na kip svetog Kristofora na pregradi automobila i zavlači ruku u svoj džep da bi mu pokazao svoj kip. Nervozni Hansen misli da je pištolj, i zatim poteže svoj pištolj i puca na njega ubijajući ga na mjestu. Šokiran onim šta je učinio, on gura mrtvog Petera iz automobila na pustu mračnu cestu. Nazad na početnu scenu, Graham stiže na mjesto zločina i vidi beživotno tijelo svog brata, Petera Watersa, kako leži na cesti. Anthony se vozi autobusom bez njegovog vjernog pratitelja, ali kroz prozor vidi da bijeli kombi ima ključeve ostavljene u vratima. On se kasnije odvozi sa kombijem.

U bolnici ista azijatkinja galami na mjestu nesreće i očajnički poziva svog muža. Njen suprug, kinez u bijelom kombiju kojeg sy pregazili Anthony i Peter, ozlijeđen je i sav je u zavojima, ali je pri svijesti. On kaže supruzi da brzo ide da unovči ček kojeg drži u džepu svog kaputa. Anthony dovozi novi ukradeni bijeli kombi do iste mesnice, gdje su pronašli nekoliko svezanih kambodžanskih ilegalnih imigranata. Lucien nudi da plati Anthonyju 500 dolara za svaku osobu. U bolnici, ojađena gđa Waters vidi mrtvo tijelo svog sina, Petera. Ona okrivljuje Grahama što nije pronašo brata ranije kao što je to i obećao i izjavljuje da je posljednje što je Peter uradio bilo da njoj dostavi svježe namirnice. Detektiv to sve izdržava stoički. Dorri dolazi vidjeti svog oca Farhada. Potpuno smiren on joj kaže da je pronašao anđela i daje joj pištolj. Dorri ide provjeriti crvenu kutiju punu metaka. Oni su označeni kao ".38 Special Blanks". Rick i Jean razgovaraju na telefonu. Jean je u redu, pošto ju je sluškinja odvezla u bolnicu. Maria joj donosi šoljicu čaja i njih dvije padaju u zagrljaj; Jean naziva sluškinju svojom najboljom prijateljicom. Hansen napušta svoj automobil nakon što ga zapaljuje. Cameron zaustavlja svoj automobil zato što lagano počinje padati snijeg. On vidi automobil kako gori i odlazi da baci svoje stvari u vatru. Njegovi telefon zvoni, Christine ga zove i oni kažu da vole jedno drugo.

Graham se vraća se na mjesto gdje je pronađeno tijelo njegovog brata. On pronalazi u Peterov kip. Anthony odvozi ilegalne imigrante iz Azije u Kinesku četvrt. Ostavljajući im 40 dolara da kupe sebi hranu, on odlazi osjećajući se zadovoljnim samim sobom. Na drugoj strani ulice dešava se manji sudar i vidi se Shaniqua kako izlazi iz auta i galami na drugog vozača. Snijeg pada. [1]

Film govori o različitim likovima koji se susreću kroz automobilske nesreće, okršaje i otmice. Većina likova prikazanih u filmu imaju rasne predrasude na neki način i bivaju upleteni u konflikte koji ih tjeraju da ispitaju svoje predrasude. Kroz postupke likova film pokušava pokazati da je rasizam česta pojava u SAD-u. [1]

Nagrade i nominacije (Američke filmske akademije)[uredi | uredi izvor]

Zanimljivosti[uredi | uredi izvor]

 • Prije nego je Ryan Phillippe potpisao ugovor, Heath Ledger je vodio pregovore za ulogu Hansena. Ironično je da je Ledger glumio u filmu "Planina Brokeback", film koji je izgubio Oscara za najbolji film.
 • Jedna od stvari koja je inspirisala film je da je Paul Haggis i sam iskusio krađu automobila.
 • Uloga TV režisera isprva je bila ponuđena Forestu Whitakeru, ali ju je odbio da bi završio film Prva kćer.
 • Cabotova kuća je ustvari vlastita kuća režisera Paula Haggisa. S budžetom od samo 6 miliona dolara za ovaj film, režiser Paul Haggis morao je smanjiti troškove koristeći svoju vlastitu kuću za scene, pa čak i njegov vlastiti auto za druge scene.
 • Iako je bio objavljen 2004, film se nije kvalificirao za dodjelu Oscara za sljedeću godinu. Kad se napokon dogodila premijera sljedeće godine u Los Angelesu, film se kvalificirao za Oscara za 2005, i uspio je osvojiti Oscara za najbolji film za tu godinu.
 • Arnold Schwarzenegger se pojavljuje u filmu ali ne kao glumac, nego kao guverner Kalifornije - njegova uokvirena slika visi na zidu u kancelariji poručnika Dixona.
 • John Cusack je bio prvi izbor za ulogu okružnog tužioca Ricka Cabota, ali je na kraju pripala Brendanu Fraseru.
 • Prvi film čija se radnja u cijelosti odvija u Los Angelesu i da je osvojio Oscara za najbolji film.
 • Kathleen York, koja je napisala pjesmu "Into the Deep" nominiranu za Oscara, pojavila se kao statista u ulozi policajke koja daje izvještaj Donu Cheadleu na mjestu gdje je ubijen policajac.
 • Film je posvećen režiserki i producentici Aniti W. Addison, koji je bila prva osoba koja je pročitala Paul Haggisov scenarij.
 • Annie Proulx, autorica romana Planina Brokeback, napisala je snažnu polemiku protiv ovog filma u britanskim novinama "The Guardian", izražavajući svoje gađenje i razočaranje zato što je film izgubio od strane Paula Haggisa na dodjeli Oscara.
 • Iranski par zove se Shereen i Farhad. "Shereen i Farhad" je drevna perzijska ljubavna priča ispjevana od strane raznih pjesnika od kojih je najpoznatiji bio Nizami Ganjavi.
 • Iako je Sandra Bullock najpoznatija po svojoj ulozi, ona se pojavljuje u samo šest minuta tokom cijelog filma.
 • Film je poznat po tome što je posljednji oskarovac koji je bio objavljen na VHS-u u Sjedinjenim Američkim Državama, a prvi će biti objavljen na Blu-ray. [1]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]