Let iznad kukavičijeg gnijezda (film)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Let iznad kukavičijeg gnijezda
Originalni poster za film
RežiserMiloš Forman
ProducentMichael Douglas
Saul Zaentz
Martin Fink
Scenarist(i)Lawrence Hauben
Bo Goldman (prema istoimenom romanu Kena Keseya)
UlogeJack Nicholson
Danny DeVito
Louise Fletcher
William Redfield
John Cazale
Dean R. Brooks
Scatman Crothers
MuzikaJack Nitzche
Žanrdrama, komedija
KinematografijaHaskell Wexler
MontažaSheldon Kahn
Lynzee Klingman
ProdukcijaFantasy Films
DistributerUnited Artists
Premijera21. 11. 1975
Trajanje133 minute
ZemljaSAD
Jezikengleski
Budžet4,4 miliona $
Zarada112 miliona $[1]

Let iznad kukavičijeg gnijezda američka je filmska drama snimljena 1975. u režiji Miloša Formana a bazirana je na istoimenom romanu Kena Keseya iz 1962. godine. Film je bio drugi u historiji koji je osvojio 5 glavnih Oscara nakon filma Dogodilo se jedne noći iz 1934, uspjeh koji nije ponovljen sve do 1991. i filma Kad jaganjci utihnu. Film je rangiran na 20. mjestu na listi Američkog filmskog instituta od ukupno 100 izabranih filmova. Snimljen je u Oregonskoj državnoj bolnici u Salemu, što je također bilo mjesto radnje u romanu. U Oregonu 1963. Randle McMurphy (Jack Nicholson), buntovni kriminalac koji je bio na izdržavanju kratke kazne u zatvorskoj farmi zbog nezakonite ljubavne veze s 15-godišnjom djevojčicom, prebačen je u duševnu bolnicu radi ispitivanja. Iako ne pokazuje nikakve znakove duševnog oboljenja, nada se da može izbjeći naporan rad i izdržati kaznu u puno opuštenijem bolničkom okruženju. McMurphyjevim odjelom rukovodi okrutna i beskompromisna medicinska sestra Mildred Ratched (Louise Fletcher), koja koristi ponižavajuće metode, bolne medicinske tretmane i zatupljujuće svakodnevne procedure kako bi obuzdala pacijente.[2]

Radnja[uredi | uredi izvor]

Randle Patrick McMurphy (Nicholson), kriminalac koji je bio osuđen na prilično kratku zatvorsku kaznu, smišlja da samog sebe proglasi ludim, tako da se prebaci u duševnu bolnicu, gdje očekuje da odsluži svoju kaznu bez prinudnog rada i, poredeći sa zatvorom, u komforu i udobnosti.

Njegov odjel predvodi bezosjećajna medicinska sestra Ratched (Fletcher), koja je podvrgla pacijente (većina njih "dobrovoljno" ili po izboru) u tužnu institucionalnu pokornost. McMurphy upada u klopku mnogih igara dominacije od strane sestre Ratched, a sve pod parolom brige o srcima i dušama pacijenata. Međutim, cijelo vrijeme postavlja se pitanje koliko su ustvari pacijenti duševno zdravi.

Tokom njegovog boravka u u bolnici, McMurphy uspostavlja blisko prijateljstvo s dva pacijenta: Billyjem Bibbitom (Dourif), koji boluje od depresije, i "poglavicom" Bromdenom (Sampson), izrazito visokim, mišićavim Indijancem koji pati od šizofrenije. Budući da svi u odjelu smatraju da je poglavica gluhonijem, zapostavljaju ga, ali opet imaju poštovanja prema njemu zbog njegove ogromnosti.

Ispočetka McMurphy ismijava poglavicu kad ulazi u odjel, ali koristi njegove fizičke sposobnosti (npr, u košarci, gdje mu njegova visina pomaže). Kad McMurphy shvata kako su pacijenti poslušni pod tiranskom kontrolom sestre Ratched, on odlučuje da uzdrma njen ugled i predstavi se kao izazov njenoj dominaciji. Na terapijskom razgovoru McMurphy predlaže da se raspored odjela promijeni tako da pacijenti mogu gledati prenos bejzbola na televiziji. Nakon što je sestra Ratched kategorički odbila njegov prijedlog, MacMurphy se kladi da može podignuti malu vodenu fontanu i baciti je kroz prozor kako bi sebi otvorio put za bijeg i gledao utakmicu u baru. Ali ne uspijeva iako pokušava svim silama to da uradi. Sljedeća rasprava o promjeni radnog rasporeda ubrzo postaje borba za glasove između sestre Ratched i MacMurphyja. Međutim, shvatajući da bi glasovi mogli otići u MacMurphyjevu korist, ona mijenja pravila, tvrdeći da se glasovi trebaju računati i od pacijenata pod specijalnim tretmanom. Nakon što je McMurphy bio poražen u glasanju, počinje da zamišlja igru na TV-u i time privlači sve pacijente i stvara uzbudljivu atmosferu, što dovodi do nereda.

McMurphy predvodi pacijente u igri košarke protiv osoblja odjela. Poglavica Bromden dokazuje da može biti koristan igrač, postižući nekoliko koševa. Tim osoblja tvrdi da ih pacijenti varaju, ali McMurphy ignoriše njihove primjedbe. Kasnije dok su se pacijenti odmarali u bolničkom bazenu, Mac saznaje od jednog čuvara da neće biti pušten iz bolnice na dan kad mu ističe kazna, i ostaće sve dotle dok bolnička komisija i sestra Ratched ne odobre. Sljedeći terapijski sastanak postaje nasilan kad je pacijent Charlie Cheswick tražio objašnjenje zbog smanjenja dnevnog sljedovanja cigareta. Izbija tuča između osoblja i Maca, i Bromden (koji pomaže Macu u tuči s jednim od čuvara) i Cheswick poslati su na terapiju elektro-šokova, što se primjenjuje nad nasilnim pacijentima. Cheswick odlazi prvi na tretman, dok McMurphy i Poglavica čekaju na klupi. Dok su bili sami, McMurphy nudi Poglavici žvakaću gumu, a on mu se zahvaljuje za to. Iznenađen, McMurphy shvata da Poglavica može da priča i da jednostavno simulira svoju gluhonijemost. McMurphy predlaže Poglavici da pobjegnu iz bolnice. Na kraju ove scene, McMurphy se vraća sa tretmana sada mnogo poslušniji gdje ga čeka sestra Ratched.

Kako se bliži Božić, McMurphy zgađen nad represivnim metodama sestre Ratched, prikrada se u kancelariju i naziva svoju djevojku, Candy, da donese piće i pomogne u njegovom bijegu. Ona dovodi još jednu kolegicu, i oboje ulaze u odjel nakon što McMurphy ubjeđuje noćnog čuvara, g. Turklea, da otvori jedan od sigurnosnih prozora. Pacijenti piju, dok se Billy zabavlja sa McMurphyjevom djevojkom.

Kasnije tokom noći, kad McMurphy i Poglavica prave konačni plan bijega, Billy, tužan zbog Macovog odlaska, napominje mu da bi on želio da provede noć sa Candy. Billy i Candy odlaze u zasebnu sobu a Mac ohrabruje Billyja da vodi ljubav sa njom. McMurphy, čeka, misleći da će romansa brzo da se završi, ali ubrzo je zaspao kao i svi ostali.

Sestra Ratched ujutro stiže, otkriva nered i zatiče ih na spavanju. Ona naređuje osoblju da se svi prozori zaključaju i da se utvrdi broj prisutnih pacijenata. Ubrzo se zaključilo da Billy nedostaje i ona naređuje svima da ga pronađu. Billy je pronađen sa Candy, koju izvode iz bolnice.

Ratched naređuje Billyju da joj kaže ko mu je dopustio da spava sa Candy. Billy priznaje da mu je McMurphy dozvolio. Ljutita Ratched mu prijeti da će sve reći njegovoj majci, podsjećajući ga na njeno dugogodišnje prijateljstvo sa njegovom majkom. Billy kroz plač preklinje sestru Ratched da ništa ne govori njegovoj majci. Billyja odvode u kancelariju Dra Spiveyja, dok on vrišti. McMurphy, još uvijek u posjedu ključeva koje mu je dao Turkle, otključava jedan od prozora i pokušava da pobjegne ali ga stražari sprečavaju u tome.

McMurphy i ostali trče u sobu gdje je Billy bio odveden. Pošto je bio ostavljen sam, počinjava samoubistvo tako što je presjekao vene. Nakon što je McMurphy vidio šta se desilo njegovom prijatelju, pun bijesa pokušava da udavi sestru Ratched. Spašavaju je članovi osoblja, a McMurphy je onesviješten od udarca u glavu.

Priče kruže o McMurphyjevoj sudbini. Jedni misle da je pobjegao, drugi misle da je bio na lobotomiji. Jedne noći McMurphy se tiho vraća u svoj krevet. Poglavica krišom dolazi do njegovog kreveta i shvata da je u besvjesnom stanju; također primjećuje dva ožiljka na njegovom čelu, što znači da mu je urađena lobotomija. Ne želeći ostaviti McMurphyja u takvom stanju, Poglavica guši svog prijatelja jastukom. On uspijeva podići malu fontanu koju je Mac pokušavao podići prije, ali nije uspio i baca je kroz prozor što mu otvara put za Kanadu.[1]

Uloge[uredi | uredi izvor]

Nagrade[uredi | uredi izvor]

Oskari[uredi | uredi izvor]

BAFTA[uredi | uredi izvor]

Zlatni globus[uredi | uredi izvor]

Ostale nagrade[uredi | uredi izvor]

  • Jack Nicholson - najbolji glumac - nagrada njujorških filmskih kritičara
  • najbolji film - nagrada filmskih kritičara Los Angelesa
  • Jack Nicholson - najbolji strani glumac - nagrada David di Donatello
  • Miloš Forman - najbolji strani režiser - nagrada David di Donatello
  • Lawrence Hauben, Bo Goldman - najbolji adaptirani scenarij - nagrada udruženja pisaca Amerike [1]

Zanimljivosti[uredi | uredi izvor]

  • Kirk Douglas dugo je posjedovao prava na snimanje filma prije nego što je njegov sin Michael konačno započeo projekt.
  • Louise Fletcher dobila je ulogu samo 7 dana prije početka snimanja, nakon uzastopnih audicija koje su trajale preko 6 mjeseci; režiser Miloš Forman svaki bi joj put govorio da ne pristupa ulozi pravilno, ali uporno ju je zvao da se vraća na audiciju.
  • Scene gdje Nicholson razgovara sa Deanom R. Brooksom po dolasku u bolnicu većinom su bile improvizirane - uključujući udaranje u stapler, pitanje o slici s ribarenja i raspravljanje o njegovom prijestupu; Brooksove reakcije bile su autentične.
  • Mel Lambert, koji je igrao lučkog službenika, bio je ustvari lokalni biznismen, a ne profesionalni glumac; imao je jako dobre odnose s Indijancima koji su živjeli u tom kraju i upravo je on bio taj koji je predložio Willa Sampsona za ulogu poglavice Bromdena.
  • Ova priča zasnovana je na ličnom iskustvu pisca Kena Keseya dok je radio u bolnici za ratne veterane u Palo Altu u Kaliforniji.
  • Scene ribarenja snimljene su u zalivu Depoe u Oregonu, najmanjoj luci na svijetu.
  • Marlon Brando i Gene Hackman dobili su ponude za ulogu MacMurphyja prije nego je bila ponuđena Nicholsonu.
  • Kesey je bio toliko ozlojeđen načinom na koji je filmska ekipa "isjekla" njegovu priču da se zakleo da nikad neće gledati film i čak je tužio producente zato što se priča nije odvijala iz perspektive poglavice Bromdena (kao što je to urađeno u romanu). Nakon mnogo godina on tvrdi kako je jednom ležao u krevetu mijenjajući TV-kanale i da je slučajno naišao na jedan film koji mu je izgledao zanimljivim i čim je nakon nekoliko minuta gledanja shvatio da je to upravo taj film, odmah je promijenio kanal.
  • Tokom snimanja član ekipe koji je prenosio kabele ostavio je prozor na drugom spratu otvorenim tako da je stvarni pacijent počeo izlaziti kroz prozor, pao na zemlju i povrijedio se. Sljedećeg dana lokalne novine izvijestile su o nezgodi u članku s naslovom "Pad iz kukavičijeg gnijezda".
  • Will Sampson, koji je glumio poglavicu Bromdena, bio je ustvari rendžer u obližnjem parku u čijoj se blizini film snimao. Izabran je za ulogu zato što je bio jedini Indijanac koji je bio toliko krupan.[1]

Kritike[uredi | uredi izvor]

(Čudo modernog filma s inteligencijom, vrijedna zabava, s ozbiljnim pogledom na život, ljudskost i na to kako društvo može biti strašnije od medicinskih sestara u bijelim ogrtačima.Felix Vasquez Jr, Cinema Crazed

Duh filma je da nikad ne osjećaš da ti se nešto propovijeda, radije kao da nam dopušta uvid u potajno snimanje sistematičnog slamanja ljudskosti. Cole Smithey [3]