Idi na sadržaj

Hotel

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Amstel Hotel, Amsterdam, Holandija
Hotelska soba u hotelu Renaissance

Hotel ili svratište je ustanova namijenjena pružanju usluga najčešće kratkotrajnog smještaja i prehrane svojim gostima, korisnicima usluge.

Naziv potiče od francuske riječi hôtel (izgovora se: otel) koja označava kuću za pružanje usluga smještaja. Vremenom je taj naziv izgubio onaj prepoznatljivi francuski izgovor, pa se danas koristi naziv hotel.

Usluga i kapaciteti

[uredi | uredi izvor]

Hoteli, zavisno o željama i potrebama gostiju, pružaju djelomičnu ili potpunu uslugu koja obuhvata spavanje, prehranu, zabavu i sve ostalo prilagođeno potrebama gostiju. Hotelske sobe dijele se na jednokrevetne, dvokrevetne ili trokrevetne. Sobe su, ovisno o kategoriji hotela, opremljene svim potrebnim za potpunu uslugu i odmor svojih gostiju, pa su tako primjera radi sobe u hotelima viših kategorija opremljene krevetima, mini barom, televizijskim uređajem sa satelitskim prijemom kanala, priključkom za brzu internet vezu, telefonskim uređajem, klimatizacijom, kupatilom sa wc-om itd.

Hoteli u svom sastavu obično imaju recepciju, bar, i restoran, a oni sa višim kategorijama uz sve navedeno imaju i otvoreni i zatvoreni bazen, noćni bar, kockarnicu, saunu, frizerski salon, suvenirnicu itd.

Smještajni kapaciteti zavise od veličine hotela, broja soba i kreveta. Mali hoteli imaju tek nekoliko soba, dok veliki imaju i po nekoliko stotina pa čak i hiljada soba.

Hotel "Park" u Čakovcu je hotel sa dvije zvjezdice
Llao llao hotel, Argentina

Kategorizacija

[uredi | uredi izvor]

Hoteli se prema vrsti i načinu usluge svrstavaju u hotele niže kategorije i hotele više kategorije. Niže kategornici, prema bosanskim standardima imaju od jedne do tri zvjezdice, a višekategornici četiri ili pet zvjezdica.

Hotelski lanci i poznati hoteli

[uredi | uredi izvor]

Najpoznatiji svjetski hotelski lanci su Hilton, Sheraton, Hyatt, Holliday inn, Radisson SAS i drugi.

Neki od najpoznatiijih svjetskih hotela su Plaza i Waldorf-Astoria u New Yorku, Ritz u Londonu, Burj-Al-Arab u Dubaiju, Imperijal u Beču, Grand hotel Royal u Budimpešti itd.

Najpoznatiji i najbolji bosanski hoteli su Holiday inn i Radon plaza u Sarajevu, a trenutno je u izgradnji još neimenovani hotel u Zenici koji bi se trebao svrstati u ovu kategoriju zbog očekivane kategorizacije.

Hoteli rekorderi

[uredi | uredi izvor]

Najviši hotel

[uredi | uredi izvor]

Titulu najvišeg svjetskog hotela nosi Rose Rotana Suites u Dubaiu, Ujedinjeni Arapski Emirati, koji je visok čak 333 metra, pa je tako pretekao dotadašnjeg rekordera Burj-Al-Arab visokog 321 metar, a koji se također nalazi u Dubaiu.

Najveći hotel

[uredi | uredi izvor]

Najveći svjetski hotel je MGM Grand Las Vegas hotel u Las Vegasu čiji je smještajni kapacitet 6 276 soba, čime je u decembru 2006. godine pretekao dotadašnjeg rekordera First World hotel u Genting Highlandsu u Maleziji čiji smještajni kapaciteti iznose 6 118 soba.

Abraj Kudai je predviđen za završetak 2017. i pretpostavlja se da će biti najveći hotel na svijetu.

Najstariji hotel

[uredi | uredi izvor]

Najstariji svjetski hotel je Hoshi Ryokan u Awazu, Japan, a koji je otvoren davne 717. godine.

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]

Najpoznatiji svjetski hoteli eng.