Psiho (1960)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Psiho
RežiserAlfred Hitchcock
ProducentAlfred Hitchcock
Scenarist(i)Joseph Stefano
(prema romanu Psiho Roberta Blocha)
UlogeAnthony Perkins
Janet Leigh
Martin Balsam
John Gavin
Vera Miles
Simon Oakland
John McIntire
MuzikaBernard Herrmann
ŽanrPsihološki horor
KinematografijaJohn L. Russell
MontažaGeorge Tomasini
ProdukcijaShamley Productions
DistributerParamount Pictures (originalno)
Universal Pictures
Premijera16. juni 1960.
Trajanje109 minuta
ZemljaSAD
JezikEngleski
Budžet806.947 $
Zarada32.000.000 $
NasljednikPsycho II Izmijeni na Wikipodacima
Foršpan za Psiho

Psiho (engleski: Psycho) jest psihološki horor Alfreda Hitchcocka iz 1960, zasnovan na kriminalističkom romanu Roberta Blocha iz 1959. godine. Scenario je napisao Joseph Stefano. Inspiracija za roman bio je Ed Gein, serijski ubica iz Wisconsina.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Marion Crane radnica je u agenciji za nekretnine iz Phoenixa, koja je nesretna i nezadovoljna svojim životom. Tokom pauza za ručak ona se sastaje sa svojim ljubavnikom Samom Loomisom, s kojim se ne može vjenčati jer on većinu novca troši na alimentaciju. Šef agencije povjeri joj 40.000 dolara da ih isporuči u banci, no ona se spakira i odluči otići u Fairvail (Kalifornija). Umorna od vožnje, Marion se odluči odmoriti u motelu Bates, koji vodi Norman Bates.

Ona iznajmi sobu i ode u nju. Nakon nekog vremena Norman joj donese večeru i oni pričaju, no Marion je umorna i Norman iziđe iz sobe. Nakon večere Marion odlazi u kupaonicu, no dok se ona kupa, u kupaonicu uđe Norman, prerušen u svoju majku i ubije Marion. Ovo se dogodilo za vrijeme poznate "scene u kadi", gdje se tokom ubistva puštala poznata muzika Bernarda Herrmanna. Tada je stavi u njen automobil i baci je u močvaru u blizini motela. Ne znajući za novac, Norman je i njega poslao u močvaru.

U Arizoni se saznaje za nestanak novca i agencija angažira privatnog detektiva Miltona Arbogasta da pronađe novac. On ispita Marioninu sestru Lilu i Sama, no oni ne znaju ništa. Detektiv saznaje gdje je bila i odlazi do motela. Tu ispita Normana, koji se pravi da ne zna ništa, i onda odlazi u kuću da ispita gđu Bates. Tu biva izboden od Normana, koji je ponovo prerušen u svoju majku.

Lila i Sam se zabrinu kada im se detektiv ne javi i upozore lokalnog šerifa. Oni uporno tvrde da u kući ima starija žena, no saznaju da je gđa Bates mrtva već 10 godina. Tada Lila i Sam odlaze u motel kako bi pronašli dokaze o Marion i nađu papirić na kojem je pisalo "40.000". To dokazuje da je Marion bila ovdje, što je Norman vješto poricao.

Prije toga čuli smo svađu između Normana i njegove majke i vidjeli kako je on odnosi u podrum u strahu da je neko ne nađe. Lila se tada odluči otići u kuću, a Sam razgovara s Normanom kako bi Lili dao vremena. No, njihov razgovor brzo eskalira i Norman onesvijesti Sama i ode u kuću.

U kući je Lila pronašla majku u podrumu, no bila je okrenuta prema zidu tako da Lila nije vidjela njeno lice. Kad joj je prišla, vidjela je da je to samo kostur s odjećom i vrisnula je. Tada je došao Norman odjeven u svoju majku s ciljem da ubije Lilu, no Sam je povratio svijest, dotrčao u kuću i spasio Lilu.

Norman je uhapšen i odveden kod psihijatra, dr. Richmonda. Nakon vještačenja on objasni Lili i Samu da je Norman imao jedino majku u svom životu te da je bio jako ljubomoran kad je ona našla ljubavnika. Tada je otrovao strihninom i nju i njega. Kako bi zaboravio na zločin, oživio je majku ukravši truplo i stvorio je drugu osobu u sebi - osobu majke za koju je on mislio da postoji. Kako je Norman bio ljubomoran na majčine veze, majka je bila ljubomorna na bilo koju ženu koja se sviđa Normanu i zato ih ubija. Normanova psiha sprečava ga da zna za majčine zločine, a sprečava ga i da zna da mu je majka mrtva.

U posljednjoj sceni vidimo Normana kako sjedi na stolici i čujemo njegovu majku kako govori u njegovim mislima. Planira za sve okriviti Normana i prikazati da je on ubio Marion i detektiva, a ne ona. Nakon tog kratkog monologa vidimo kako se Norman zadovoljno smije.

U kratkom epilogu vidimo kako policija iz močvare izvlači Marionin automobil.

Glumačka postava[uredi | uredi izvor]

Hitchcockov kameo[uredi | uredi izvor]

Kao i u svakom od svojih filmova, Hitchcock ima kameo nastup. U Psihu se može vidjeti kako nosi šešir i stoji ispred ureda Marion Crane.

Nagrade[uredi | uredi izvor]

Zanimljivosti[uredi | uredi izvor]

  • Sve do smrti Janet Leigh dobijala je prijeteće poruke, pozive, pa čak i snimke koje prikazuju šta bi joj pošiljalac radio. Jedno pismo bilo je toliko groteskno da je stiglo čak i do FBI-a, koji je ipak uhvatio pošiljaoce i rekao Leigh da im javi ako bi dobila još sličnh pisama.
  • Glas majci Normana Batesa posudili su Paul Jasmin, Virginia Gregg i Jeanette Nolan, čiji su zvukovi mijenjani i spajani kako bi se dobio glas majke Bates. Ta miksana verzija koristila se u cijelom filmu osim na kraju, kad je glas kojim je govorila majka Bates bio samo glas Virginije Gregg.
  • U vrijeme snimanja postojale su glasine da je za ulogu det. Arbogasta zapravo izabran George Reeves i da je već počeo snimanje filma. No, te glasine bile su netačne. Reeves je preminuo 16. juna 1959, četiri mjeseca prije nego što je scenario Psiha dovršen, a pet mjeseci prije početka snimanja.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]