Bogati i čudni

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Bogati i čudni
RežiserAlfred Hitchcock
ProducentJohn Maxwell
Scenarist(i)Alfred Hitchcock
Alma Reville
Val Valentine
UlogeHenry Kendall
Joan Barry
Percy Marmont
MuzikaAdolph Hallis
Žanrdrama/komedija/avanturistički film
KinematografijaJohn "Jack" Cox
Charles Martin
MontažaWinifred Cooper
Rene Marrison
DistributerBritish International Pictures
Premijera10. decembar 1931 (UK)
Trajanje92 minute (UK)
83 minute (SAD)
ZemljaUjedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski

Bogati i čudni (engleski: Rich and Strange) britanska je drama-komedija iz 1931. koju je režirao Alfred Hitchcock, kome je to 17. film. Radnja se labavo zasniva na romanu koji je napisao Dale Collins, a scenario su napisali sam Hitchcock i njegova supruga Alma Reville. Glavne uloge tumače Henry Kendall, Joan Barry i Percy Marmont.

Radnja[uredi | uredi izvor]

London. Fred se vraća umoran s posla. Pri odlasku ne može otvoriti svoj kišobran na ulici iako pada kiša. U podzemnoj, u vozu se zbog naglog kočenja slučajno uhvati za perje šešira neke gospođe i otrgne joj ga. Tek pred kućom uspijeva otvoriti kišobran, a supruga Emily čeka ga s pudingom od bubrega. Ukratko, Fred je sit svog života. Srećom, dobija telegram od rođaka koji ga obavijesti da je naslijedio puno novaca. Sretni, Emily i Fred odmah odluče krenuti na putovanje do istočne Azije. U Parizu stanu pogledati neku predstavu te se konačno ukrcaju na putnički brod za Aziju. No kad već uplove u Sredozemno more, Freda počne mučiti morska bolest. S druge strane, Emily se sve više udaljava od njega te pada na šarm pustolova Gordona.

Brod stigne do Port Saida te uplovi do Sueckog kanala. Na jednoj zabavi Freda očara jedna žena, koja tvrdi da je "Princeza". Nakon dugog putovanja, brod nakratko stane kod Singapura. Tamo Gordon pozove Emily da pobjegne s njim, no ona se ipak vrati svom suprugu – koga je u hotelu opljačkala "Princeza" i pobjegla s njegovim novcem. Da stvari budu još gore, dok se vraćaju, potone im brod te ih jedva spase kineski moreplovci. Nakon toliko čudnih pustolovina, par se konačno vrati natrag u svoj dom u London i u stari život.

Glumci[uredi | uredi izvor]

  • Henry Kendall - Fred Hill
  • Joan Barry - Emily Hill
  • Percy Marmont - Gordon
  • Betty Amann – "Princeza"
  • Hannah Jones - gđa Porter

Zanimljivosti[uredi | uredi izvor]

Film nije bio naročito zapažen ni kod kritike ni kod publike. Ipak, Hitchcock je u razgovoru za biografsku knjigu Hitchcock Françoisa Truffauta izjavio da su Bogati i čudni ipak imali barem jednu spomena vrijednu šalu, koja je u međuvremenu postala legendarna: to je ona u kojoj Freda i Emily spase kineski moreplovci te im daju neku hranu. Par sve pojede i zaključi kako im je hrana odlična. No onda otkriju recept – pojeli su mačku.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]