Mačka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Mačka
Domaća mačka
Domaća mačka
Sistematika
Carstvo Animalia
Potcarstvo Eumetazoa
Koljeno Chordata
Potkoljeno Vertebrata
Razred Mammalia
Potklasa Theria
Red Carnivora
Podred Feliformia
Porodica Felidae
Potporodica Felinae
Rod Felis
Vrsta F. catus
Podvrsta F. s. catus
Dvojno ime
Felis catus
(Linnaeus, 1758)

Mačka, također zvana i domaća mačka ili kućna mačka, je mali mesožder, sisar iz roda Felis. Vjeruje se da je njen predak bila divlja afrička mačka, Felis silvestris lybica. Mačke žive u bliskoj vezi sa ljudima najmanje 9.500 godina.[1]

Postoji mnogo različitih vrsta mačaka, od kojih su neke bezrepe ili bezdlake, kao rezultat mutacija i ima ih u različitim bojama. One su vješti grabljivci i poznato je da za ishranu love preko 1000 različitih vrsta životinja. Veoma su pametne. Neke od njih se mogu naučiti, ili čak nauče same, da pokreću jednostavnije mehanizme, poput kvake na vratima ili ručice na vodokotliću.

Komuniciraju glasom (mjaukanjem), predenjem, frktanjem, režanjem, škljocanjem, i sa još oko stotinu drugih glasova, kao i govorom tijela. Mačke koje žive u grupama koriste kombinaciju glasova i govora tijela za međusobno sporazumjevanje.

Pošto je odomaćivanje mačke relativno skoro, mačke također mogu samostalno da žive u divljini, često formirajući manje kolonije. Povezanost ljudi i mačaka dovela je do njenog pojavljivanja u mitologiji i legendama više kultura, uključujući drevnu egipatsku, kinesku i nordijsku.

Cat on a Book.jpg
Oczy kota domowego -Aw58-.JPG

Uobičajeno vjerovanje bilo je da je mačka pripitomljena u drevnom Egiptu, gdje je bila kultna životinja.[2] Međutim, studija iz 2007. otkrila je da sve linije od kojih domaće mačke vode porijeklo potiču od nekoliko (do pet) samopripitomljenih afričkih divljih mačaka (Felis silvestris lybica), sa Bliskog Istoka, približno 8000. prije nove ere.[3]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]