Mačka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Mačka
Domaća mačka
Domaća mačka
Sistematika
CarstvoAnimalia
PotcarstvoEumetazoa
KoljenoChordata
PotkoljenoVertebrata
RazredMammalia
PotklasaTheria
RedCarnivora
PodredFeliformia
PorodicaFelidae
PotporodicaFelinae
RodFelis
VrstaF. catus
PodvrstaF. s. catus
Dvojno ime
Felis catus
(Linnaeus, 1758)

Mačka, također zvana i domaća mačka ili kućna mačka, je mali mesožder, sisar iz roda Felis. Vjeruje se da je njen predak bila divlja afrička mačka, Felis silvestris lybica. Mačke žive u bliskoj vezi sa ljudima najmanje 9.500 godina.[1]

Postoji mnogo različitih vrsta mačaka, od kojih su neke bezrepe ili bezdlake, kao rezultat mutacija i ima ih u različitim bojama. One su vješti grabljivci i poznato je da za ishranu love preko 1000 različitih vrsta životinja. Veoma su pametne. Neke od njih se mogu naučiti, ili čak nauče same, da pokreću jednostavnije mehanizme, poput kvake na vratima ili ručice na vodokotliću.

Komuniciraju glasom (mjaukanjem), predenjem, frktanjem, režanjem, škljocanjem, i sa još oko stotinu drugih glasova, kao i govorom tijela. Mačke koje žive u grupama koriste kombinaciju glasova i govora tijela za međusobno sporazumjevanje.

Pošto je odomaćivanje mačke relativno skoro, mačke također mogu samostalno da žive u divljini, često formirajući manje kolonije. Povezanost ljudi i mačaka dovela je do njenog pojavljivanja u mitologiji i legendama više kultura, uključujući drevnu egipatsku, kinesku i nordijsku.

Uobičajeno vjerovanje bilo je da je mačka pripitomljena u drevnom Egiptu, gdje je bila kultna životinja.[2] Međutim, studija iz 2007. otkrila je da sve linije od kojih domaće mačke vode porijeklo potiču od nekoliko (do pet) samopripitomljenih afričkih divljih mačaka (Felis silvestris lybica), sa Bliskog Istoka, približno 8000. prije nove ere.[3]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]