Krivotvoritelji

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Krivotvoritelji
Režiser: Stefan Ruzowitzky
Producent: Josef Aichholzer, Nina Bohlmann, Babette Schröder
Scenarist(i): Stefan Ruzowitzky
Uloge: Karl Markovics, August Diehl, Devid Striesow, Lenn Kudrjawizki, August Zirner, Martin Brambach, Marie Bäumer, Dolores Chaplin, Sebastian Urzendowsky, Veit Stübner
Muzika: Marius Ruhland
Distributer: Aichholzer Film, Magnolia Filmproduktion
Trajanje: 95 minuta
Zemlja: Austrija, Njemačka
Jezik: njemački

Krivotvoritelji je austrijsko-njemački igrani film austrijskog režisera Stefana Ruzowitzkog iz 2007. godine. Film je snimljen po istinitim događajima iz vremena Drugog svjetskog rata, a govori o najvećoj akciji krivotvorenja novca, organiziranog od strane nacionalsocijalističkog režima u Njemačkoj. Predpremijera filma bila je na filmskom festivalu u Berlinu 26. februara 2007. godine, a početak prikazivanja u kinima bio je 22. marta 2007. godine. Film je 2008. godine dobio nagradu Oskar u kategoriji za najbolji film na stranom jeziku, te je do sada jedini austrijski film sa nagradom Oskar.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Glavni junak Salomon Sorowitsch, Židov, falsifikator dokumenata, živi u Berlinu 30-tih godina prošlog stoljeća. Baveći se kriminalom i krivotvorenjem dokumenata zarađuje za život. Ubrzo ga hapsi njemačka policija i sprovodi u koncentracioni logor Mauthausen, a nakon toga u logor Sachsenhausen. Tu upoznaje još nekoliko grafičara iz Sovjetskog Saveza, kao i stručnjaka za štamparsku tehnologiju. Službenik policije, Herzog sprovodeći akciju Bernhard, koja ima za zadatak krivotvorenjem britanskih funti i američkih dolara, oslabiti privredu Velike Britanije i SAD-a, okuplja u logoru sve logoraše, koji bi mogli učestvovati u toj akciji. Njih odvajaju u logoru, te pod relativno boljim uslovima, boljom hranom motiviraju za rad na krivotvorenju. Ali i prijetnjama smrću u slučaju neuspjeha, logoraše primoravaju na što kvalitetniji rad, sve dok ne uspiju krivotvoriti toliko novca, kojeg preko banaka u Švicarskoj puštaju u opticaj.

Tema[uredi | uredi izvor]

Scenario je napisan po historijskim događajima u saradnji sa preživjelim logorašem Adolfom Burgerom, kog igra u filmu August Diehl.

Nagrade[uredi | uredi izvor]

  • 2007: Filmski festival u Sankt Petersburgu : Nagrada publike
  • 2007: Njemačka filmska nagrada za Najbolju sporednu ulogu Devidu Striesowu
  • 2007: Semana Internacional de Cine de Valladolid: Najbolja glavna uloga Karlu Markovicsu
  • 2007: Internationales Filmfestival Gent: Velika nagrada žirija za najbolji film
  • 2007: Middle East International Film Festival – Abu Dhabi: Black Pearl za Karla Markovicsa u kategoriji najbolja glavna uloga
  • 2008: Oskar: U kategoriji za najbolji strani film
Commons logo
Na Wikimedia Commonsu se nalazi još materijala vezanih za: