Živi i mrtvi (film)

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Živi i mrtvi
Režiser: Kristijan Milić
Producent: Igor Nola
Domagoj Pavić
Marijo Vukadin
Miro Barnjak
Scenarist(i): Josip Mlakić (roman)
Miro Barnjak
Uloge: Filip Šovagović
Velibor Topić
Slaven Knezović
Marinko Prga
Robert Roklicer
Muzika: Andrija Milić
Žanr: drama
Distributer: MainFrame
Trajanje: 90 minuta
Zemlja: Flag of Croatia.svg Hrvatska
Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Bosna i Hercegovina
Jezik: Hrvatski
Lokacija snimanja filma

Živi i mrtvi je antiratna drama rađena prema romanu Josipa Mlakića. Film je stvoren u koprodukciji Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. U priči se dvije radnje, jedna iz domovinskog rata 1993. i druga iz Drugog svjetskog rata 1943. na istom mjestu. Budžet filma je iznosio 1,5 miliona eura.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Negdje u zapadnoj Bosni 1993. grupa vojnika HVO-a dobija zadatak držati jedan od najvažnijih položaja prema srpskim snagama, u brdima kod lovačke barake. No iste večeri po dolasku na položaj, njima iza leđa izbija hrvatsko-bošnjački sukob čime ostaju odsječeni od svojih suboraca. Tada se moraju provlačiti preko srpskih i bošnjačkih položaja da se dokopaju spasa – Crnih Voda. Pri povlačenju nailaze na kolibu u kojoj su vojnici Armije BiH, te ih napadaju i ubijaju. Slijedeće jutro, Robe ubija zapovjednika Ivu, misleći da je vojnik ABiH, te malo kasnije i on gine stavši na minu. U noći kada su krenuli iz kolibe vojnike HVO-a napadaju Bošnjaci. Nakon tog napada, samo Tomo, Ćoro i Vijali ostaju živi, te kasnije krenu i dođu do groblja gdje ginu Ćoro i Tomo. Vijali biva ranjen te mu se pričinjavaju domobrani, vojnici ABiH, partizani i njegovi mrtvi suborci.

U zapadnoj Bosni 1943. dvojica ustaša vode grupu domobrana u akciju protiv manje skupine partizana. Među domobranima je Martin, te Ferid koji upropašten viješću da mu je čitava porpodica pomrla, odlučuje pobjeći. No to mu neuspijeva pošto njega, Martina i Stojana koji su ga tražili napadaju partizani. Ferid i Stojan u okršaju ginu, kao i partizani koji su ih napali. Krenuvši dalje, domobrane ponovno napadaju partizani, dio ih pogiba, a ustaškog satnika Danu Boru partizani zarobljavaju. Martin ostaje sa natporučnikom Knezom i ustaškim časnikom Seminom koji mu kaže da pobjegne dok on zadražava partizane, što Martin i učini.

Glumci po ulogama[uredi | uredi izvor]

Nagrade[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]