Idi na sadržaj

Živi i mrtvi (film)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Živi i mrtvi
RežiserKristijan Milić
Producent
Scenarist(i)
Uloge
MuzikaAndrija Milić
ŽanrDrama
KinematografijaDragan Marković Palma Izmijeni na Wikipodacima
ProdukcijaMainFrame
Premijera2007.
Trajanje90 minuta
Zemlja
JezikHrvatski
Lokacija snimanja filma

Živi i mrtvi je antiratna drama rađena prema romanu Josipa Mlakića. Film je stvoren u koprodukciji Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. U priči se dvije radnje, jedna iz domovinskog rata 1993. i druga iz Drugog svjetskog rata 1943. na istom mjestu. Budžet filma je iznosio 1,5 miliona eura.

Radnja

[uredi | uredi izvor]

Negdje u zapadnoj Bosni 1993. grupa vojnika HVO-a dobija zadatak držati jedan od najvažnijih položaja prema srpskim snagama, u brdima kod lovačke barake. No iste večeri po dolasku na položaj, njima iza leđa izbija hrvatsko-bošnjački sukob čime ostaju odsječeni od svojih suboraca. Tada se moraju provlačiti preko srpskih i bošnjačkih položaja da se dokopaju spasa – Crnih Voda. Pri povlačenju nailaze na kolibu u kojoj su vojnici Armije BiH, te ih napadaju i ubijaju. Slijedeće jutro, Robe ubija zapovjednika Ivu, misleći da je vojnik ABiH, te malo kasnije i on gine stavši na minu. U noći kada su krenuli iz kolibe vojnike HVO-a napadaju Bošnjaci. Nakon tog napada, samo Tomo, Ćoro i Vijali ostaju živi, te kasnije krenu i dođu do groblja gdje ginu Ćoro i Tomo. Vijali biva ranjen te mu se pričinjavaju domobrani, vojnici ABiH, partizani i njegovi mrtvi suborci.

U zapadnoj Bosni 1943. dvojica ustaša vode grupu domobrana u akciju protiv manje skupine partizana. Među domobranima je Martin, te Ferid koji upropašten viješću da mu je čitava porodica pomrla, odlučuje pobjeći. No to mu neuspijeva pošto njega, Martina i Stojana koji su ga tražili napadaju partizani. Ferid i Stojan u okršaju ginu, kao i partizani koji su ih napali. Krenuvši dalje, domobrane ponovno napadaju partizani, dio ih pogiba, a ustaškog satnika Danu Boru partizani zarobljavaju. Martin ostaje sa natporučnikom Knezom i ustaškim časnikom Seminom koji mu kaže da pobjegne dok on zadražava partizane, što Martin i učini.

Glumci po ulogama

[uredi | uredi izvor]

Nagrade

[uredi | uredi izvor]

Reference

[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]