Mustafa Nadarević

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Mustafa Nadarević
Mustafa Nadarević
Rođenje 2. maj 1943.
Banja Luka
Važnije uloge Amidža Idriz, Izet Fazlinović
Važniji filmovi i/ili serije Kod amidže Idriza, Savršeni krug, Gori vatra, Ničija zemlja

Mustafa Nadarević je hrvatski i bosanskohercegovački dramski i filmski glumac i režiser.

Biografija

Poslije završene gimnazije u Rijeci, diplomirao na Akademiji za kazališnu umjetnost u Zagrebu. Pozorišnu karijeru započeo u Zagrebačkom teatru mladih; od 1969. član Drame Hrvatskog narodnog pozorišta u Zagrebu; Gostuje u HK "Ivan pl. Zajc" u Rijeci, HNK u Splitu i Dubrovačkim ljetnim igrama; ostvaruje značajne uloge u domaćem (Bodgan u Hvarkinji, Pomet u Dundu Maroju, Miletić u Ostavci, Leone u Gospodi Glembajevima i drugim) i stranom repertoaru (Lorenzacco u Lorenzaccio, Cyrano u Cyranou de Bergeracu, Platonov u drami bez naslova, Figaro u Figaro se ženi i Figaro se rastaje, M.P. Murphy u Letu iznad kukavičjeg gnijezda, što i režira); igrao u više TV-filmova i serija; na filmu se etablira ulogom ujaka u Ocu na službenom putu Emira Kusturice, te ulogama u filmovima Miris dunja Mirze Idrizovića, Već viđeno Gorana Markovića, Glembajevi Antuna Vrdoljaka, Praznik u Sarajevu Benjamina Filipovića, Gluvi barut Bate Čengića, Savršenom krugu Ademira Kenovića, Transantlantiku i drugim.

Za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini postaje veliki aktivist u humanitarnom pogledu, a živeći u Zagrebu i jedan od najvećih kritičara Tuđmanovog režima.

Nagrade

Pozorišne nagrade

  • "Dubravko Dujšin"
  • "Vladimir Nazor"
  • Zlatni lovorov vijenac
  • Sterijina nagrada

Filmske nagrade

  • 2 Grand Prixa za najbolje glumačko ostvarenje u ex-Jugoslaviji
  • Zlatna arena na festivalu u Puli
  • Grand Prix na filmskom festivalu u Moskvi, i druge

Filmografija

Također pogledajte

Vanjski linkovi