Rene Bitorajac

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Rene Bitorajac
Rođenje (1972-03-02) 2. mart 1972 (52 godine)
Zagreb, Jugoslavija

Rene Bitorajac (rođen 2. marta 1972, Zagreb) je hrvatski pozorišni, filmski i televizijski glumac. Studij glume započinje 1991. godine u klasi Neve Rošić i Tonka Lonze. 1996. diplomira na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Do sada je igrao u 20-tak filmova od kojih su najznačajniji Kako je počeo rat na mom otoku, koji je bio najgledaniji hrvatski film, te Oskarom nagrađeni bosanskohercegovački film Ničija zemlja, zatim najgledaniji slovenski film Kajmak i marmelada. Također je glumio i u 30-tak predstava u većini pororišta u Zagrebu.

Rane godine[uredi | uredi izvor]

Kao sedmogodišnjak upisuje Dramski studio Zagrebačkog kazališta mladih u klasi Zvjezdane Ladike, u kojem ostaje punih 12 godina, sve do završetka srednje škole. U tom razdoblju je napravio prve pozorišne korake, te odigrao brojne uloge, kako u amaterskim tako i u profesionalnim predstavama. Već 1981. godine dobija prvu filmsku ulogu u filmu naučne fantastike Gosti iz galaksije, jedinog hrvatskog Oskarovca Dušana Vukotića. Prvi put se u ulozi voditelja našao sa 12 godina, na otvaranju Dječjeg festivala u Šibeniku 1984. godine. Nakon toga ga očekuju dvije godine vođenja emisije “Iz svijeta crtića” u terminu nedjeljnog prijepodneva. Iako u isto vrijeme aktivno glumi u pozorištu te snima televizijske serije, završava Osnovnu muzičku školu za instrument trubu, te uspješno završava Srednju školu “Centar za kulturu i umjetnost” smjer televizija – film- pozorište. Dugogodišnja želja upisa na Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu, ostvaruje mu se iz prvog pokušaja na drugom roku prijemnog ispita 1990. godine, nakon dvomjesečnih priprema i rada s glumicom Slavicom Jukić. Njegove školske kolege sa Akademije su bili: Tarik Filipović, Goran Višnjić, Nina Violić, Katarina Bistrović Darvaš, Lucija Šerbedžija, i Saša Buneta.

Filmska i pozorišna karijera[uredi | uredi izvor]

Na drugoj godini studija, 1992. igra u predstavi “Zagreb Cabaret”, te snima film Vrijeme za. Godine 1993. postaje stipendist DK Gavella, dok je od 1994. do 1996. stipendist ZKM-a. Nakon završetka studija, 1996, na poziv direktora Duška Ljuštine postaje član ansambla SK Kerempuh u kojem ostaje 7 godina. Kao profesionalni glumac ističe se sa legendarnom predstavom Izbacivači, apsolutni pozorišni hit pred kraj 90-tih godina u kojem Rene osim kao glumac učestvuje i u njegovoj adaptaciji, te je i autor tekstova pjesama. Nakon toga slijedi satirična predstava Vježbanje demokracije u Kerempuhu, te Magic act show kao prva predstava u kojoj je koautor, režiser i glumac. Godinu 2001. obilježava odlazak na filmski festival u Cannes, sa filmom Danisa Tanovića Ničija zemlja u službenoj konkurenciji. Godinu kasnije, isti film u kojem Rene glumi drugu glavnu ulogu, osvaja Zlatni globus i Oscara za najbolji strani film 2002. Pojavljuje se i kao voditelj u različitim televizijskim emisijama (Treća sreća, Nogometna TV, Story super nova show, Coca Cola music stars, Ples sa zvijezdama). Zatim igra u televizijskim serijama Naša mala klinika Nove TV, i Bitange i princeze na HRT-u.[1]

Izabrana filmografija[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 27. 10. 2016. Pristupljeno 24. 10. 2019.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  2. ^ http://www.imdb.com/name/nm0084484/?ref_=fn_al_nm_1