Idi na sadržaj

Američka prevara

Ovaj članak je dobar.
S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Američka prevara
Originalni poster filma
Izvorni naslovAmerican Hustle
RežiserDavid O. Russell
ProducentCharles Roven
Richard Suckle
Megan Ellison
Scenarist(i)Eric Warren Singer
David O. Russell
UlogeChristian Bale
Bradley Cooper
Amy Adams
Jeremy Renner
Jennifer Lawrence
MuzikaDanny Elfman
KinematografijaLinus Sandgren
MontažaJay Cassidy
Crispin Struthers
Alan Baumgarten
ProdukcijaAtlas Entertainment
Annapurna Pictures
DistributerColumbia Pictures
Premijera13. decembar 2013.
Trajanje138 minuta
ZemljaSAD
Jezikengleski
Budžet40 miliona dolara
Zarada249.5 miliona dolara

Američka prevara (engleski: American Hustle) američka je kriminalistička dramska komedija snimljena 2013. u režiji Davida O. Russella. Scenarij su napisali Eric Warren Singer i Russell, koji je djelimično zasnovan na istrazi FBI-a pod nazivom ABSCAM s kraja 1970-ih i ranih 1980-ih.[1] Glavne uloge tumače Christian Bale i Amy Adams kao dva prevaranta koji su prisiljeni od strane agenta FBI Bradleya Coopera da postave klopku za korumpirane političare, uključujući i gradonačelnika Camdena, New Jersey, Jeremyja Rennera. Jennifer Lawrence igra nepredvidljivu Baleovu suprugu.

Glavno snimanje filma je počelo 8. marta 2013. u Bostonu i Worcesteru, Massachusetts i New York Cityju. Film je pušten za prikazivanje u Sjedinjenim Državama 20. decembra, 2013.[2]

Film je dobro primljen od kritike i doživio je uspjeh na kino blagajnama. Dobio je deset nominacija za Oscara, uključujući i one za najbolji film, najbolju režiju i najbolji originalni scenarij, ali nije pobijedio ni u jednoj kategoriji. Postao je drugi film od 1981, i 15. od ukupnog broja, koji su bili nominirani za sve četiri glumačke kategorije, od kojih je prvi bio U dobru i u zlu, također u režiji Russella i u glavnim ulogama Coopera i Lawrence. Američka prevara je osvojio tri Zlatna globusa, nagradu Udruženja filmskih glumaca za izvanrednu glumu i tri BAFTA-e, kao i mnoge druge nagrade.

Radnja[uredi | uredi izvor]

1978, varalice Irving Rosenfeld i Sydney Proser počeli su da rade zajedno. Sydney je poboljšala Rosenfeldove prevare, predstavljajući se kao engleska plemkinja "Lady Edith Greensly". Oni su par koji se dobro slaže, ali Irving oklijeva da napusti svog usvojenog sina Dannyja koji je sa suprugom Rosalyn, ali ona neće da se razvede od njega.

FBI agent Richard "Richie" DiMaso hvata Irvinga i Sydney u kreditnim prevarama, ali im nudi da ih oslobodi ako Irving pomogne oko četiri dodatna hapšenja. Sydney se protivi sporazumu. Richie vjeruje da je Sydney engleskinja, ali ima dokaz da je njena tvrdnja o aristokratskom porijeklu lažna. Sydney kaže Irvingu da će ona manipulirati Richieja, i tako se udaljila od Irvinga.

Irving ima prijatelja koji se pretvara da je bogati arapski šeik koji traži potencijalne investicije u Americi. Jedan Irvingov saradnik predlaže šeiku da posluje s gradonačelnikom Carmineom Politom u Camdenu, New Jersey, koji vodi kampanju da oživi kockanje u Atlantic Cityju, ali ima problema u prikupljanju sredstava. Richie smišlja plan kako da uhvati Carminea u zamku, bez obzira na prigovore Irvinga i Richiejevog šefa, Stoddarda Thorsena. Sydney pomaže Richieju da nagovori agenta FBI da odradi neovlašteni transfer novca u iznosu od 2 miliona dolara. Kada je Stoddardov šef, Anthony Amado, čuo za operaciju, on je pohvalio Richiejevu inicijativu, ohrabrujući Stodarda da nastave.

Richiejeva pretjerana želja da uhvati Carminea uzrokuje da gradonačelnik napusti sastanak. Irving uvjerava Carminea da je šeik legitiman, izrazivši odbojnost prema Richieju, i njih dva postaju prijatelji. Richie ugovara da se Carmine sretne sa šeikom na aerodromu, i bez konsultacija sa ostalima, dovodi FBI agenta meksičkog porijekla Paca Hernandeza da glumi šeika.

Carmine odvodi šeika na zabavu u kockarnicu, objašnjavajući da su mafijaši tamo zato što je to neophodan dio poslovanja. Irving je iznenađen kad je čuo da mafijaški lord Victor Tellegio, drugi po komandi iza Meyera Lanskog, želi da se vidi sa šeikom. Tellegio objašnjava da zbog potreba poslovanja šeik treba da postane američki državljanin i da bi Carmine morao da ubrza proces. Tellegio također zahtijeva transfer od 10 miliona dolara kako bi se dokazalo da šeik ima legitimitet. Richie se slaže u želji da uhvati Tellegia, ali Irving shvata da je operacija otišla van kontrole.

Richie priznaje Sydney da ga ona privlači, ali je na kraju zbunjen i postaje agresivan kad ona prestaje da priča engleskim akcentom i priznaje da je amerikanka. Irving stiže kako bi zaštitio Sydney i pokušava da prekine njihov dogovor sa Richiejem, ali Richie kaže da ako odustanu, Tellegio će shvatiti prevaru i ubiće oboje i Rosalyn i Dannyja.

Rosalyn počinje aferu sa Peteom Musaneom, mafijašem kojeg je upoznala na zabavi. Ona mu kaže da Irving radi za Poreznu službu, uzrokujući da Pete prijeti Irvingu, koji obećava da će dokazati da su ulaganja šeika stvarna. Irving se kasnije suočava sa Rosalyn, koja priznaje da je to rekla Peteu, jer ona osjeća da je on ne voli. Ona pristaje da ćuti, ali želi razvod.

Uz pomoć Carminea, Richie i Irving snimaju na video kasetu članove Kongresa kako primaju mito. Richie preko Stoddarda uvjerava Amada da je 10 miliona dolara potrebno da bi se uhvatio Tellegio, ali dobija samo 2 miliona. Sastanak održava u prostorijama Tellegiovog advokata, Alfonsa Simonea, ali Tellegio se ne pojavljuje. Operacija se nastavlja, i Richie snima početak Simoneovih kriminalnih aktivnosti.

Irving posjećuje Carminea i priznaje prevaru, ali kaže Carmineu da ima plan da mu pomogne. Carmine ljutito izbacuje Irvinga napolje i tako se njihovo prijateljstvo završava. Kasnije, novac je nestao, ali anonimni izvor nudi da ga vrati u zamjenu za imunitet Irvinga i Sydney i smanjenu kaznu za Carminea. Amado želi da se dogovore, ali Richie odbija. Irving primjećuje da Richie ili ima novac ili je toliko nesposoban da ga je izgubio. Ustvari, oni se nikada nisu ni sreli s Tellegiovim advokatom. Umjesto toga, Irving je imao prijatelja kojeg je predstavio kao Simonea kako bi prevario Richieja, dajući Irvingu osiguranje da bude što dalje od mafije. Amado prihvata dogovor i smjenjuje Richieja sa slučaja.

Irving i Sydney otvaraju umjetničku galeriju i žive zajedno, a Rosalyn živi s Peteom i s Irvingom dijeli staranje o Dannyju. Tellegio prihvaća da Irving i Sydney više ne obraćaju pažnju na njega i ostavlja ih da žive svojim životima.

Uloge[uredi | uredi izvor]

Nekoliko likova su izmišljene verzije nekih likova iz stvarnog života:[3]

Snimanje[uredi | uredi izvor]

Film je počeo da postoji isprva kao scenarij pod nazivom American Bullshit, koji je napisao Eric Warren Singer. Scenarij se nalazio na 8. poziciji liste neiskorištenih scenarija iz 2010. Prava na snimanje su bila u rukama Columbia Picturesa zajedno sa Charlesom Rovenom i Richardom Suckleom iz Atlas Entertainmenta koji su isprva zamišljali Bena Afflecka da režira prije nego je David O. Russell na kraju potpisao da uradi film.[4] Russell je prepravio Singerov scenarij, koji zamjenjuje stvarne likove sa karikaturama koje odgovaraju njihovim stvarnim životima.

Glavno snimanje je počelo 8. marta 2013. a završeno je u maju 2013.[5] Film je sniman koristeći lokacije u i oko Bostona, Massachusetts tačnije u Worcesteru i u New York Cityju.[6] Snimanje je moralo biti obustavljeno nakon bombaškog napada na Bostonski maraton pa je grad bio zatvoren. Nakon ponovnog otvorenja grada, ekipa je završila snimanje u Bostonu i prešla je u New York City da odradi završne scene.[7]

Christian Bale je u jednom intervjuu otkrio da je većina njegove glume bila improvizirana. Da bi se pripremio za ulogu, Christian Bale se morao udebljati 25 kilograma.

Bradley Cooper u Parizu na francuskoj premijeri filma, februar 2014.
David O. Russell u Parizu na francuskoj premijeri filma, februar 2014.

Premijere[uredi | uredi izvor]

Film je imao prvo ograničeno izdanje 9. oktobra 2013. da bi 20. decembra bio pušten za prikazivanje u svim kinima.[8] Budžet je procijenjen na 40 miliona dolara. Kada je producent Charles Roven bio upitan da li je budžet iznosio između 40 i 50 miliona dolara, on je odgovorio "Ja bih rekao da je tu negdje."[9] Zaključno sa 9. martom 2014. film je zaradio 148,431,000 miliona dolara u kinima širom SAD-a i Kanade, a međunarodna zarada donijela je dodatnih 101,054,000, miliona što ukupno iznosi 249,485,000 miliona dolara zarade.[10][11]

Zanimljivosti[uredi | uredi izvor]

 • Film je izmišljena priča bazirana na stvarnoj aferi "Abscam" (skraćeno za "arapska prevara") skandal kasnih 1970-ih i ranih 1980-ih - operacija FBI koja je počela kao istraga o trgovini ukradene imovine, ali je kasnije proširena na političku korupciju.
 • Novorođenče koje Jeremy Renner ljubi dok se pozdravlja sa okupljenima kao gradonačelnik na ulicama Camdena, zapravo je poseban kameo Rennerove novorođene kćerke, Ave Berlin Renner, koja je rođena u toku snimanja filma.
 • To je bila ideja Bradleyja Coopera da Richie DiMaso ima trajnu frizuru, kao i da nosi viklere u kosi u sceni u Richiejevom stanu.
 • Uloga "Carminea Polita" koju glumi Jeremy Renner temelji se na stvarnom životu gradonačelnika Camdena u državi New Jersey, Angela Errichettija, koji je bio uhvaćen u zamku Abscam skandala i služio je tri godine zatvora zbog optužbi oko podmićivanja. Umro je u dobi od 84, maja 2013, samo nekoliko mjeseci prije što je ovaj film bio objavljen.
 • David O. Russell je razvio i proširio ulogu Rosalyn Rosenfeld posebno za Jennifer Lawrence, koja je našla inspiraciju za ulogu kao i njen naglasak gledajući tv seriju The Real Housewives of New Jersey (2009). Rosalyn se temelji na liku Cynthije Marie Weinberg, supruge Melvina Weinberga, koji je bio osnova za lik Irvinga Rosenfelda.
 • U ranim 1980-im francuski režiser Louis Malle je adaptirao Abscam priču za film pod nazivom "Mjesec iznad Miamija", sa Danom Aykroydom i Johnom Belushijem u glavnim ulogama, sa Belushijem koji bi igrao prevaranta i Aykroyda kao agenta FBI, ali Belushijeva smrt u martu 1982. dovela je do odustajanja od snimanja filma.
 • Kongresmen John Murtha je bio na meti Abscama ali nije bio optužen jer nije prihvatio mito. On se kasnije spasio od kazne pred Kongresnim etičkim odborom Charlieja Wilsona; Amy Adams je imala ulogu u filmu Rat Charlieja Wilsona (2007).
 • Postoji preko 200 snimaka vizualnih efekata u filmu, od kojih se većina sastoji od uklanjanja modernih automobila i objekata na lokacijama koje nisu podsjećale na period 1978-1980.[12]

Kritike[uredi | uredi izvor]

Film je dobio dobre kritike odmah po izlasku. Glumačka ekipa je dobila pohvale za njihove nastupe, a posebno Amy Adams i Jennifer Lawrence. Internetski preglednik filmova Rotten Tomatoes izvještava da je 93% kritičara dalo filmu rejting "Certified Fresh", na osnovu 240 recenzija sa prosječnom ocjenom od 8.2/10, s komentarom sajta koji navodi: "buntovnički smiješan sa besprijekornom glumom Američka prevara kompenzira nedostatke s neobuzdanom energijom i prirodno živahnom režijom Davida O. Russella."[13] Metacritic mu daje ocjenu 90/100, navodeći to kao "univerzalno priznanje", na osnovu recenzija 47 kritičara.[14]

Christy Lemire nagradila je film sa četiri zvjezdice od mogućih četiri, hvaleći režiju Davida O. Russella , odnos između Irvinga i Sydneya, kao i ulogu Jennifer Lawrence kao Rosalyn. Ona piše: "Zbog sve svoje drskosti i veličine , Američka prevara je studija karaktera - istraživanje nezadovoljstva i pokretanja, i daljine do koje smo spremni da idemo u jednom pravcu da bi dostigli tu neuhvatljivu stvar poznatu kao bolji život."[15] Richard Roeper iz dnevnika Chicago Sun-Times dao je filmu ocjenu A +, sa posebnim komplimentima za izvedbu Bradleyja Coopera i navodeći da je Američka prevara bio "najbolje provedeno vrijeme u kinu gledajući filmove tokom cijele godine." On ga je kasnije nazvao najboljim filmom godine.[16] Richard Corliss iz magazina Time je napisao: "Film je urbana erupcija prave zabave - najoštrija, najuzbudljivija komedija za mnoge godine. Ko god kaže suprotno, mora biti da se šali."[17]

Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ "Jersey Hustle: The real-life story of Abscam". NJ.com. Pristupljeno 12. 2. 2016.
 2. ^ Caroline Westbrook (22. 3. 2013). "Jennifer Lawrence begins work on untitled Abscam project - Metro News". Metro. Pristupljeno 12. 2. 2016.
 3. ^ "American Hustle True Story - Real Irving Rosenfeld, Mel Weinberg". HistoryvsHollywood.com. Pristupljeno 12. 2. 2016.
 4. ^ Mike Fleming Jr. "Ben Affleck Eyes Black List Abscam Drama 'American Bullshit' As Next Directing Gig". Deadline. Pristupljeno 12. 2. 2016.
 5. ^ The Deadline Team. "David O Russell's 'American Hustle' Halts Production In Boston - Deadline". Deadline. Pristupljeno 12. 2. 2016.
 6. ^ "David O. Russell's Next Movie Now Called 'American Hustle'". yahoo.com. Pristupljeno 12. 2. 2016.
 7. ^ "Boston Manhunt Forces Shutdown on Bradley Cooper-Jennifer Lawrence-Christian Bale Film 'American Hustle'". yahoo.com. Pristupljeno 12. 2. 2016.
 8. ^ "First look: David O. Russell's 'American Hustle'". USA TODAY. 29. 7. 2013. Pristupljeno 12. 2. 2016.
 9. ^ Steve Chagollan. "'Hustle' Ups Ante for Charles Roven, David O. Russell". Variety. Pristupljeno 12. 2. 2016.
 10. ^ "American Hustle (2013) - Box Office Mojo". boxofficemojo.com. Pristupljeno 12. 2. 2016.
 11. ^ "American Hustle (2013)". The Numbers. Pristupljeno 12. 2. 2016.
 12. ^ "American Hustle (2013)". IMDb. Pristupljeno 12. 2. 2016.
 13. ^ "American Hustle". rottentomatoes.com. 20. 12. 2013. Pristupljeno 12. 2. 2016.
 14. ^ "American Hustle". Metacritic. Pristupljeno 12. 2. 2016.
 15. ^ Christy Lemire (13. 12. 2013). "American Hustle". rogerebert.com. Pristupljeno 12. 2. 2016.
 16. ^ "American Hustle - RichardRoeper.com". richardroeper.com. Arhivirano s originala, 4. 3. 2016. Pristupljeno 12. 2. 2016.
 17. ^ "Review: 'American Hustle' – Sex, Scandal and Flat-Out Fun - TIME.com". TIME.com. Pristupljeno 12. 2. 2016.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]