Dobri Will Hunting

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Dobri Will Hunting
Will Hunting.jpg
Orig. naslov Good Will Hunting
Režiser Gus Van Sant
Producent Lawrence Bender
Scenarist(i) Matt Damon
Ben Affleck
Uloge Robin Williams
Matt Damon
Ben Affleck
Stellan Skarsgård
Minnie Driver
Muzika Danny Elfman
Žanr Drama
Kinematografija Jean-Yves Escoffier
Montaža Pietro Scalia
Produkcija Lawrence Bender Productions
Distributer Miramax Films
Premijera 2. decembar 1997.
Trajanje 126 minuta
Zemlja SAD
Jezik Engleski
Budžet 10 miliona dolara[1]
Zarada 225,9 miliona dolara[2]

Dobri Will Hunting američka je filmska drama, snimljena 1997. godine u režiji Gusa Van Santa, a glavne uloge tumače filmske zvijezde kao što su Robin Williams, Matt Damon, Ben Affleck, Minnie Driver i Stellan Skarsgård. Scenarij su zajednički napisali Affleck i Damon. Film prati 20-godišnjeg školskog čistača iz južnog Bostona Willa Huntinga, nepriznatog genijalca koji je, kao dio odloženog krivičnog gonjenja, sklopio sporazum nakon napada na policajca, da postane klijent kod terapeuta i da studira višu matematiku sa poznatim profesorom. Kroz ove sesije terapije, Will ponovo razmatra odnose sa svojim najboljim prijateljem, djevojkom i sa samim sobom, suočen sa svojom prošlošću i razmišljajući o svojoj budućnosti.

Dobri Will Hunting je dobio odlične kritike i doživio je finansijski uspjeh. Zaradio je više od 225 miliona dolara tokom prvih prikazivanja sa skromnim budžetom od 10 miliona dolara. Nominiran je za devet Oscara, uključujući i Oscara za najbolji film. Osvojio ih je ukupno dva: za najboljeg sporednog glumca za Williamsa i najbolji originalni scenarij za Damona i Afflecka. Nakon smrti Robina Williamsa 2014. godine, film je rangiran na 53. poziciji od strane magazina The Hollywood Reporter na spisku 100 najomiljenijih filmova.[3]

Radnja[uredi | uredi izvor]

Dvadesetogodišnji Will Hunting (Matt Damon) iz južnog Bostona je samouki genije koji radi kao čistač na Tehnološkom institutu Massachusettsa. On provodi svoje slobodno vrijeme opijajući se sa svojim prijateljima, Chuckiem (Ben Affleck), Billyem (Cole Hauser) i Morganom (Casey Affleck). Kada profesor Gerald Lambeau (Stellan Skarsgård) objavljuje težak matematički problem kao izazov za svoje diplomirane studente, Will anonimno rješava problem, na zapanjujuće iznenađenje kako diplomiranih studenata tako i samog Lambeaua. Kao izazov za nepoznatog genija, Lambeau objavljuje još jedan ali teži problem. Lambeau otkriva Willa dok je rješavao problem ali on bježi iz učionice. Te noći u baru, Will upoznaje Skylarovu bivšu britansku studenticu (Minnie Driver) koja treba da diplomira na Harvardu, i koja planira da pohađa medicinsku školu na Stanfordu. Prije nego što odlazi iz bara ona daje Willu svoj broj telefona.

Sutradan Will i njegovi prijatelji se tuku sa jednom bandom na košarkaškom igralištu a policija stiže i hapsi Willa. Lambeau prisustvuje njegovom pojavljivanju pred sudom i uviđa koliko je Will inteligentan pošto je bio sposoban da se sam brani na sudu. On urgira za njega da mu se oprosti zatvor ako se složi da studira matematiku pod nadzorom Lambeaua i sudjeluje u sesijama psihoterapije. Uz mjere opreza Will se slaže, ali tretira svoje prve terapeute s prezirom i ruga im se. Njegovo odbijanje da se otvori nailazi na nepokolebljivi otpor od strane raznih terapeuta, koji svi redom odbijaju da se bave njegovim slučajem. U očaju, Lambeau poziva dr. Seana Maguirea (Robin Williams), svog otuđenog ali mnogo uravnoteženijeg cimera sa koledža, koji sada predaje psihologiju na Bunker Hill Community College. Za razliku od drugih terapeuta, Sean zapravo ispituje Willove mehanizme odbrane, i nakon nekoliko neproduktivnih sesija, Will počinje da se otvara.

Willa je posebno pogodila Seanova priča o tome kako je upoznao svoju ženu odustajući od svoje karte za historijsku utakmicu šestog kruga bejzbol lige 1975. godine, nakon čega je doživio ljubav na prvi pogled. Sean ne žali zbog svoje odluke, niti žali zbog posljednjih godina braka, nakon čega je njegova supruga umrla od raka. To ohrabruje Willa da izgradi odnos sa Skylar, iako joj i dalje laže o svojoj prošlosti i ne želi da je upozna sa svojim prijateljima ili da joj pokaže svoj neugledni komšiluk. Will također izaziva Seana da objektivno gleda na svoj život, jer on nije u stanju da započne novi život nakon smrti njegove supruge.

Lambeau zakazuje niz intervjua za posao za Willa, ali ih on potcjenjuje slanjem Chuckiea kao svog "glavnog pregovarača". Zatim odbija niz pozicija u Agenciji za nacionalnu bezbjednost (NSA) uz oštru kritiku moralnih pozicija agencije. Skylar pita Willa da se preseli u Kaliforniju sa njom, ali on odbija i govori joj da je siroče, i da ga je njegov očuh fizički zlostavljao. Will raskida vezu sa Skylar, i kasnije galami na Lambeaua, odbacujući matematička istraživanja na kojima je radio. Sean ističe da je Will tako vješt u predviđanju budućih neuspjeha u svojim međuljudskim odnosima da ih namjerno sabotira kako bi izbjegao emocionalnu bol. Kada Will odbija dati iskren odgovor o tome šta želi da uradi sa svojim životom, Sean mu pokazuje vrata da napusti prostoriju. Will kaže Chuckieu da želi da bude običan radnik do kraja svog života. Chuckie odgovara da bi bilo uvreda za njegove prijatelje da Will ne iskoristi svoj potencijal i da mu je najveća želja da Will ode negdje u potrazi za nečim većim.

Will ulazi baš u trenutku žučne rasprave između Seana i Lambeaua oko njegovog potencijala. Sean i Will odaju tajnu jedan drugom da su obojica bili žrtve zlostavljanja djece. Sean pomaže Willu da shvati da je on ustvari žrtva svojih unutrašnjih demona i da prihvati činjenicu da to nije njegova krivica. Sean tješi Willa i plače podsjećajući se na više od dvadeset godina trauma. Will odlučuje da prihvati jednu od ponuda za posao koje mu je sredio Lambeau. Nakon što je pomogao Willu da prevaziđe svoje probleme, Sean se miri sa Lambeauom i odlučuje da ode na godišnji odmor i putuje svijetom. Kada su Willovi prijatelji predstavili prepravljeni Chevrolet Nova kao poklon povodom njegovog dvadeset prvog rođendana, on odlučuje da otkaže sve poslovne ponude i da se odveze u Kaliforniju da se ujedini sa Skylar. Nešto kasnije, Chuckie ide do Willove kuće da ga pokupi, ali ga na njegovu radost ne zatiče tamo. Sean izlazi iz njegove kuće i pronalazi pismo u njegovom poštanskom pretincu, u kojem, na njegovo zadovoljstvo, kaže da ide da se nađe sa Skylar. Tokom završne špice vidi se Willovo auto dok vozi na autoputu prema Kaliforniji.

Uloge[uredi | uredi izvor]

Matematički problem[uredi | uredi izvor]

Patrick O'Donnell, profesor fizike na univerzitetu u Torontu, služio je kao matematički savjetnik za vrijeme snimanja filma.[4]

Prekretnica u radnji filma javlja se kada se pojavljuje matematički problem Matrica povezanosti na školskoj tabli

i njen kub

kao odgovor na izazov problema koji je na grafikonu postavio profesor Lambeau.[5]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Good Will Hunting (1997) - Financial Information". The Numbers. Pristupljeno 17. 4. 2016. 
  2. ^ "Good Will Hunting (1997)". Box Office Mojo. Pristupljeno 27. 1. 2015. 
  3. ^ "Best Hollywood Movies of All Time - Hollywood Reporter". The Hollywood Reporter. 25. 6. 2014. Pristupljeno 10. 10. 2016. 
  4. ^ O'Donnell relied on Graph Theory and Theoretical Physics by Frank Harary where at page 63 P.W. Kasteleyn wrote on "Graph theory and crystal physics".
  5. ^ Burkard Polster & Marty Ross (2012) Math goes to the Movies, Johns Hopkins University Press, str. 9, ISBN 1-4214-0483-4.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]