Broadway

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Broadway (fonol.:Brodvej) je jedna od glavnih ulica u Manhattan-u u gradu New York-u. Jednosmjerna je ulica sa 4 trake koja se kreće od sjevero-zapadne strane Manhattan-a do južnog kraja otoka. Broadway presjeca ortagonalnu geometriju Njujorških ulica i služi kao trasferzala. Duž ulice je veliki broj trgova i parkova uključujući i Times square po čemu je ulica možda i najpoznatija kao i po mnogobrojnim pozorištima.

Broadway je nastao nakon usaglašenog ortogonalnog uređenja Manhattan-a krajem 19. vijeka mada sam put ima puno dužu tradiciju. Broadway je prije kolonizacije bio osnovni put indijancima koji su odabrali današnji Broadway kao najbržu transferzalu za prelaz sa jednog kraja otoka na drugi