Charlie Parker

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Charlie Parker

Charles Parker, Jr. (29. august 1920 – 12. mart 1955) bio je američki džez saksofonist i kompozitor.

Parker se smatra jednim od najbitnijih džez muzičara s imenima kao što su Louis Armstrong i Duke Ellington. Parker je dobio nadimak "Yardbird" rano u svojoj karijeri, a skraćenica "Bird" ostala je do kraja njegovog života, inspirišući neke od njegovih kompozicija kao što su "Birdfeathers", "Yardbird Suite" i "Ornithology".

Parker je imao jednu od glavnih uloga u razvijanju bebopa, forme džez muzike okarakterizirane brzim tempom, virtuoznim tehnikama i improvizaciji baziranoj na harmonijskog strukturi. Parkerov inovativni pristup melodiji, ritmu i harmoniji imao je veliki utjecaj na njegove savremenike. Nekoliko Parkerovih pjesama postalo je standardima džez muzike, uključujući "Billie's Bounce", "Anthropology", "Ornithology" i "Confirmation". Njegova bezvremena blues improvizacija "Parker's Mood" predstavlja jednu od duboko najpoštovanijih pjesama u historiji džeza. Parker je spajao džez s drugim muzičkim stilovima, od klasične do latino muzike, praveći put koji su ostali kasnije pratili.

Parker je bio ikona moderne subkulture i kasnije Beat generacije, personificirajući koncept džez muzičara kao beskompromisnog umjetnika i intelektualca, a ne samo popularnog zabavljača. Njegov stil s harmonijske, ritmične perspektive imao je utjecaj na velik broj istomišljenika bez obzira o kojem je instrumentu riječ.