Bruce Springsteen

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Bruce Springsteen
Springsteen 05051981 01 200.jpg
Osnovne informacije
Žanrovi Rock, Hard rock
Zanimanje pjevač, gitarist, kantautor
Instrumenti gitara, harmonika, bas-gitara, klavir
Karijera 1971 – danas
Izdavači Columbia Records
Veb-sajt brucespringsteen.net

Bruce Frederick Joseph Springsteen (Long Branch, New Jersey, 23. septembra 1949.), američki rock pjevač, kantautor i gitarista. Springsteen djeluje kao solo muzičar, sa pratećim sastavom E Street.

Springsteen je vjerovatno najpoznatiji po albumu Born in the U.S.A. (1984.), koji je prodan u 15 miliona primjeraka, i postao jedan od najprodavanijih albuma svih vremena, a sedam singlova našlo je mjesto u top 10. Nakon albuma je slijedila velika i uspješna, svjetska turneja. Naslovna pjesma je bila ogorčeni komentar tretmana Vijetnamskih veterana, među kojima su bili i neki od članova Springsteenove prateće grupe. Pjesma je naširoko pogrešno interpretirana kao nacionalistička, te je u vezi s predsjedničkom kampanjom 1984. postala dio predizborne kampanje. Springsteen je također odbio nekoliko milionskih ugovora od strane korporacije Chrysler za korištenje pjesme u njihovoj reklami. (Kasnije je Springsteen izvodio pjesmu samo na akustičnoj gitari kako bi istaknuo pravo značenje pjesme.). "Dancing in the Dark" je bio najveći od sedam hit-singlova s albuma, završivši na drugom mjestu Billboardove ljestvice.