Idi na sadržaj

R. Kelly

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
R. Kelly
Osnovne informacije
ŽanroviR'N'B, pop, soul, rap
Zanimanjepjevač, plesač, glumac
Karijera1989 -
IzdavačiJive, RCA, Zomba, Rockland
Veb-sajtr-kelly.com

Robert Sylvester Kelly (Illinois, 8. januara 1967), jeste američki pjevač, pisac, producent, reper i osuđeni seksualni prestupnik s djecom. Zbog svog velikog uspjeha kako u R&B-u tako i u hip hopu, stekao je nadimke kao što su "Kralj R&B", "Kralj Pop-Soula"[1][2] i "Pied Piper of R&B".[3] 2022. osuđen je za seksualnu trgovinu, dječiju pornografiju i seksualnu eksploataciju maloljetnika.

Izdao je 18 studijskih albuma i poznat je po hit singlovima kao što su "I Believe I Can Fly", "Bump N' Grind", "Your Body's Callin'", "Gotham City“, „Ignition (Remix)“, "If I Could Turn Back the Hands of Time", "The World's Greatest", "I'm a Flirt (Remix)" i "Trapped in the Closet". Godine 1998. osvojio je tri Grammyja za "I Believe I Can Fly".[4] Iako je prvenstveno pjevač i tekstopisac, napisao je, producirao i remiksovao pjesme, singlove i albume za druge umjetnike. Godine 1996. nominovan je za Grammy nagradu za pisanje pjesme Michael Jacksona "You Are Not Alone", koja je također bila prva pjesma koja je debitovala na prvom mjestu Billboard Hot 100.

Prodao je preko 75 miliona albuma i singlova širom svijeta, što ga čini najuspješnijim R&B muškim umjetnikom 1990-ih i jednim od najprodavanijih muzičkih umjetnika svih vremena.[5][6] Američko udruženje diskografske industrije (RIAA) prepoznalo je R. Kellyja kao jednog od najprodavanijih muzičkih umjetnika u Sjedinjenim Državama sa 40 miliona prodatih albuma, kao i tek petog crnog umjetnika koji se našao u prvih 50 na istoj listi.[7] U martu 2011. Billboard je R. Kelly proglasio najuspješnijim R&B umjetnikom u posljednjih 25 godina.[8][9][10] Tokom svoje karijere, Kelly je osvojio brojne nagrade, uključujući Guinnessovu knjigu rekorda, kao i bezbroj drugih nagrada kao što su Grammy, BET, Soul Train, Billboard, NAACP i American Music Awards.

Istrage policije i novinara otkrile su da je Kelly iskoristio svoju slavu da seksualno iskorištava maloljetne obožavatelje.[11][12][13][14] Video snimci ovih susreta doveli su do toga da je procesuiran zbog dječije pornografije,[15] ali je 2008. oslobođen optužbi.[16][17] Dokumentarna televizijska serija iz 2019. "Surviving R. Kelly" preispitala je Kellyjevo navodno seksualno zlostavljanje maloljetnika, što je navelo RCA Records da raskine njegov ugovor.[18] Kelly je uhapšen u julu 2019. po novim optužbama koje su podigle više tužilaštava.[19][20][21][22] Godine 2021. osuđen je po Mannovom zakonu i za reketiranje.[23] Godine 2022. Kelly je osuđen po tri tačke optižnice za dječiju pornografiju i tri za privođenje maloljetnika.[24][25][26] Osuđen je na 31 godinu zatvora u kombinaciji istovremenih i uzastopnih kazni.[27][28]] Od 2023. Kelly je u zatvoru u FCI Butner Medium I. Zakazano je za puštanje na slobodu 21. decembra 2045.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

  • 1992: Born into the 90's
  • 1993: 12 Play
  • 1995: R. Kelly
  • 1998: R.
  • 2000: TP-2.com
  • 2002: The Best of Both Worlds
  • 2003: Chocolate Factory
  • 2004: Happy People/U Saved Me
  • 2004: Unfinished Business
  • 2005: TP3.Reloaded
  • 2007: Double Up
  • 2009: Untitled
  • 2010: Love Letter
  • 2012: Write Me Back
  • 2013: Black Panties

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Jet. Johnson Publishing Company. 4. 1. 1999. str. 56. Pristupljeno 27. 10. 2014 – preko Google Books.
  2. ^ Holden, Stephen (17. 12. 1995). "Pop Briefs". The New York Times. Pristupljeno 11. 12. 2015.
  3. ^ "Who Is The Pied Piper? The Mysterious Fairytale That Inspired R. Kelly". Oxygen Official Site. 11. 1. 2019. Pristupljeno 23. 6. 2019.
  4. ^ "R. Kelly". National Academy of Recording Arts and Sciences. 17. 3. 2014. Arhivirano s originala, 28. 9. 2021. Pristupljeno 7. 1. 2019.
  5. ^ "Spotify joins the growing chorus to #MuteRKelly". Asia Pacific Daily. 11. 5. 2018. Arhivirano s originala, 15. 5. 2018. Pristupljeno 14. 5. 2018.
  6. ^ "Top 90's R&B/Hip-Hop Artists". 25. 12. 1999 – 1. 1. 2000. Pristupljeno 25. 1. 2012. Provjerite vrijednost datuma u parametru: |date= (pomoć)
  7. ^ "Top Selling Artists – 10. 9. 2012". RIAA. Pristupljeno 10. 9. 2012.
  8. ^ Date: 18. 11. 2010 (18. 11. 2010). "Billboard Names R. Kelly The #1 R&B Artist Of Past 25 Years". Singersroom.com. Pristupljeno 20. 2. 2011.
  9. ^ "The Juice Presents Top 50 R&B/Hip-Hop Artists of the Past 25 Years — The Juice". Billboard.com. Pristupljeno 20. 2. 2011.
  10. ^ "Music — News — R Kelly named best-selling R&B artist". Digital Spy. 19. 11. 2010. Pristupljeno 20. 2. 2011.
  11. ^ Caro, Mark. "The Chicago Journalist Who's Spent 17 Years Investigating R. Kelly". Chicago Magazine (jezik: engleski). Pristupljeno 29. 7. 2022.
  12. ^ Grady, Constance (30. 8. 2021). "20 years after Aaliyah's death, her story only feels more tragic". Vox (jezik: engleski). Pristupljeno 10. 6. 2022.
  13. ^ Izadi, Elahe (3. 1. 2020). "'Aaliyah was the sacrificial lamb': Lifetime's new 'Surviving R. Kelly' series explores aftermath of illegal marriage". The Washington Post.
  14. ^ Savage, Mark (28. 9. 2021). "R. Kelly: The history of allegations against him". BBC News (jezik: engleski). Arhivirano s originala, 11. 5. 2022. Pristupljeno 11. 5. 2022.
  15. ^ W. Fountain, John (6. 6. 2002). "R. Kelly, R & B Star, Is Indicted on Child Sex Charges". The New York Times. Arhivirano s originala, 28. 9. 2021. Pristupljeno 11. 5. 2018. Under the indictment . . . by a Cook County grand jury, Mr. Kelly faces seven counts on each of the Class 1 felony charges of directing the videotaping, producing the video and enticing the teenager into engaging in illicit sex acts.
  16. ^ "Sex tape played in R. Kelly trial". The Hollywood Reporter (jezik: engleski). Associated Press. 20. 5. 2008. Pristupljeno 11. 5. 2022.
  17. ^ Streitfeld, David (14. 6. 2008). "R. Kelly Is Acquitted in Child Pornography Case". The New York Times. Arhivirano s originala, 11. 5. 2022. Pristupljeno 11. 5. 2018.
  18. ^ Aswad, Jem; Halperin, Shirley (18. 1. 2019). "R. Kelly Dropped by Sony Music". Variety.com. Arhivirano s originala, 18. 1. 2019. Pristupljeno 18. 1. 2019.
  19. ^ Allyn, Bobby; Tsioulcas, Anastasia (12. 7. 2019). "R. Kelly Arrested On Federal Charges, Including Child Pornography And Kidnapping". NPR (jezik: engleski). Pristupljeno 15. 7. 2022.
  20. ^ Rojas, Rick; Zaveri, Mihir; Gold, Michael (12. 7. 2019). "U.S. Prosecutors File New Charges, Including Child Pornography, Against R. Kelly". The New York Times.
  21. ^ Legaspi, Althea; Kreps, Daniel (12. 7. 2019). "R. Kelly Arrested on Federal Sex Trafficking Charges". Rolling Stone. Arhivirano s originala, 12. 7. 2019. Pristupljeno 11. 5. 2022.
  22. ^ Higgins, Tucker (16. 7. 2019). "R. Kelly denied bail in sex crimes case". CNBC. Pristupljeno 19. 9. 2022.
  23. ^ Trepany, Charlies (27. 9. 2021). "R. Kelly's sex-trafficking trial: Everything that happened, up to the guilty verdict". USA Today. Arhivirano s originala, 28. 9. 2021. Pristupljeno 28. 9. 2021.
  24. ^ "R. Kelly trial: Singer has dark side hidden from public – prosecutor". BBC News. 17. 8. 2022.
  25. ^ "R. Kelly's Chicago trial to start in August". WGN-TV. 11. 5. 2022.
  26. ^ "R. Kelly convicted on child pornography charges at federal trial in Chicago; acquitted of conspiring to obstruct justice". Chicago Tribune. 14. 9. 2022. Pristupljeno 14. 9. 2022.
  27. ^ Blistein, Jon; Kreps, Daniel; Bekiempis, Victoria (29. 6. 2022). "R. Kelly Sentenced to 30 Years in Prison on Racketeering, Sex Trafficking Charges". Rolling Stone.
  28. ^ "R. Kelly sentenced to one additional year in prison in Illinois sex abuse case" (jezik: engleski). NBC News. 23. 2. 2023. Pristupljeno 23. 2. 2023.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]