Amy Winehouse

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Amy Winehouse
Amy Winehouse f4962007 crop.jpg
Osnovne informacije
Žanrovi Soul, R&B, džez, pop
Karijera 1993–2011
Izdavači Island
Lioness
Universal Republic (U.S.)
Veb-sajt http://www.amywinehouse.com

Amy Jade Winehouse; Southgate, London, Engleska, Ujedinjeno Kraljevstvo, 14. septembar 1983 – London, Ujedinjeno Kraljevstvo, 23. juli 2011.) bila je engleska kantautorka.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođena je u jevrejskoj porodici. Njen otac Mitchell je bio vozač taksija, a majka Janis apotekarka. Ima starijeg brata Alexa). Pohađala je dodatno pozorišnu školu „Susi Earnshaw“. Kada je imala 10 godina, osnovala je svoju muzičku grupu „Sweet 'n' Sour", ali je grupa kratko postojala. Od svoje 12. godine, pohađala je pozorišnu školu „Sylvia Young“, ali je već u 13. godini izbačena zbog lošeg vladanja i zato što je sama sebi probušila nos, kako bi stavila pirsing. Posle toga se upisala u londonsku „BRIT“ školu.

Zbog izraženog talenta, postigla je veliki međunarodni uspjeh u godinama od 2003. do 2009.

Imala je probleme ovisnosti o raznim vrstama droge i alkoholu. Uz to, imala je i psihičke probleme, uključujući samo-povrjeđivanje, depresiju i poremećaj jela.

Nađena je mrtva u svom stanu u Londonu, 23. jula 2011. godine.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

  • Frank (2003)
  • Back to Black (2006)

Reference[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]